Sobota, 15. máj, 2021 | Meniny má ŽofiaKrížovkyKrížovky

Pochúťkou na zabíjačke je opražené ucho z prasiatka

Napriek tomu, že ľudia na vidieku chovajú doma stále menej ošípaných, mnohí si kúpia pol prasaťa alebo aj celé. Sami si vyrobia pochúťky, z ktorých mnohé v obchode nedostať. „Zabíjačku” si tak niektorí doprajú aj v mestských bytoch.

„Kedysi sa prasa zabíjalo už o tretej hodine ráno, aby sa všetko do večera stihlo spracovať,” povedala nám šesťdesiatročná Margita Benďáková z Výčap-Opatoviec, u ktorej sa minulý týždeň „zabíjalo”. „Prasce boli kedysi menšie a mali viac sadla, aby bolo čo najviac masti. Dnes sú v móde mäsovejšie fajty. Ešte do sedemdesiatych rokov na zabitie domácej ošípanej dával povolenie národný výbor. Po vojne sa štátu odvádzala aj čiastka v podobe masti, neskôr časť kože, ktorú nazývali krupón.”

Skryť Vypnúť reklamu

Napriek tomu, že neexistovali mrazničky a chladničky, s uskladnením výrobkov ľudia vraj nemali problém. Veľa sa skonzumovalo už počas zabíjačky, ktorej sa zú-častnili niekedy aj dve desiatky členov rodiny. Večer prišli aj ďalší z dediny, prezlečení za strašidlá. Priniesli si prázdne hrnce, hrkotali v nich varechami a domáci hádali, kto to môže byť.

Zabíjačka končila neskoro v noci. Z vnútorností vyrobili jaternice, tlačenku, žobračiu kašu, z mäsa klobásy. Z čerstvého mäsa uvarili kapustovú polievku. Slaninu vytopili na masť a získali čerstvé oškvarky. Časť mäsa a slaniny vyúdili. Väčšinu mäsa a výrobkov, ktoré neboli trvanlivé, rozdali v rodine. Preto sa zabíjačky robili v dedine postupne, aby mali čerstvé mäso od decembra do fašiangov. V prvých povojnových rokoch neboli na dedinách mäsiarstva, preto si ľudia pripravovali domáce údené aj na Veľkú noc. Žobračiu kašu zas pripravovali pre chudobných, ktorí prichádzali do domov, kde sa zabíjalo. Príprava žobračej kaše bola jednoduchá - pomiešali uvarené krúpy s krvou a dovarili. Žobračia kaša je pochúťkou aj dnes, ale pridáva sa do nej ešte pomleté varené mäso. Ďalšou miestnou špecialitou je čerstvé chrumkavé ucho a pečené rebrá, ktoré sa podávajú na obed.

Skryť Vypnúť reklamu

Dnes sa prasa opaľuje plameňom z propán-butánovej plynovej fľaše, kedysi otiepkami slamy. Mäso do klobás a jaterníc sa krájalo ručne, neskôr na mäsovom mlynčeku. V súčasnosti je samozrejmosťou mlynček s elektromotorom. Klobásy a jaternice sa plnili do umytých tenkých a hrubých čriev prasaťa cez veľký roh z kravy. Dnes sú na to vyrobené špeciálne plničky. V mäsiarstve dostať kúpiť hovädzie a bravčové črevá, aj umelohmotné obaly na tlačenku. Tú predtým dávali do umytého žalúdka. Paprčky a kože odložili na huspeninu, chvost uvarili v kapustovej polievke. Z prasaťa sa zužitkovalo všetko, dokonca aj močový mechúr. Ten nafúkali, pevne zaviazali a deti mali parádnu futbalovú loptu.

JolanaČuláková

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  2. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  3. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  4. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  5. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  6. Vyberte sa s nami na vandrovku, navštívime Spišský hrad a Levoču
  7. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  8. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  9. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  10. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  1. Ľudia vymieňajú autá za elektrobicykle. Záujem v Trenčíne rastie
  2. Opäť štartuje projekt Futbal v meste
  3. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  4. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  5. Atos stavia v Bulharsku nový špičkový superpočítač EuroHPC
  6. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  7. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  8. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  9. Budějovický Budvar je posledný český národný podnik
  10. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  1. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 15 940
  2. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 12 020
  3. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 9 723
  4. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 8 699
  5. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 8 481
  6. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 7 167
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 6 906
  8. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus® 6 261
  9. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 5 770
  10. Hľadáte firmu na predaj? Poradíme vám, ako ju nájsť 5 681
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Očkovanie proti ochoreniu Covid-19.

V dvoch ďalších očkovacích centrách v kraji majú iné vakcíny.

56m
Auto sa dvakrát otočilo na R1 Pribina, jazdilo v protismere.

Celoplošné zavedenie systému je náročné vzhľadom na potrebu neustáleho napojenia na elektrickú energiu a internet.

16 h
Mestský úrad vo Vrábľoch.

Medzitým proti zrušeniu pracoviska vznikla aj petícia.

19 h
Ilustračné foto.

Viac ako 40 percent obyvateľov Šale, ktorí sa v zúčastnili na dotazníkovom prieskume, nie je spokojných so službami v meste.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nad mestom sa šíri čierny dym. Oheň hasia hasiči z Levíc a Vrábeľ.

21 h

Medvedica s dvomi malými prechádzala cez pole.

13. máj

Miloš Jeseňák, primár oddelenia klinickej imunológie a alergológie Univerzitnej nemocnice Martin, tvrdí, že očkovanie je jediná cesta k zlepšeniu situácie. Bez neho môžeme rátať s ďalšou vlnou.

13. máj

Počas domovej prehliadky zaistili listinné dôkazy a elektronické zariadenia.

20 h

Už ste čítali?