Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Pochúťkou na zabíjačke je opražené ucho z prasiatka

Napriek tomu, že ľudia na vidieku chovajú doma stále menej ošípaných, mnohí si kúpia pol prasaťa alebo aj celé. Sami si vyrobia pochúťky, z ktorých mnohé v obchode nedostať. „Zabíjačku” si tak niektorí doprajú aj v mestských bytoch.

„Kedysi sa prasa zabíjalo už o tretej hodine ráno, aby sa všetko do večera stihlo spracovať,” povedala nám šesťdesiatročná Margita Benďáková z Výčap-Opatoviec, u ktorej sa minulý týždeň „zabíjalo”. „Prasce boli kedysi menšie a mali viac sadla, aby bolo čo najviac masti. Dnes sú v móde mäsovejšie fajty. Ešte do sedemdesiatych rokov na zabitie domácej ošípanej dával povolenie národný výbor. Po vojne sa štátu odvádzala aj čiastka v podobe masti, neskôr časť kože, ktorú nazývali krupón.”

Skryť Vypnúť reklamu

Napriek tomu, že neexistovali mrazničky a chladničky, s uskladnením výrobkov ľudia vraj nemali problém. Veľa sa skonzumovalo už počas zabíjačky, ktorej sa zú-častnili niekedy aj dve desiatky členov rodiny. Večer prišli aj ďalší z dediny, prezlečení za strašidlá. Priniesli si prázdne hrnce, hrkotali v nich varechami a domáci hádali, kto to môže byť.

Zabíjačka končila neskoro v noci. Z vnútorností vyrobili jaternice, tlačenku, žobračiu kašu, z mäsa klobásy. Z čerstvého mäsa uvarili kapustovú polievku. Slaninu vytopili na masť a získali čerstvé oškvarky. Časť mäsa a slaniny vyúdili. Väčšinu mäsa a výrobkov, ktoré neboli trvanlivé, rozdali v rodine. Preto sa zabíjačky robili v dedine postupne, aby mali čerstvé mäso od decembra do fašiangov. V prvých povojnových rokoch neboli na dedinách mäsiarstva, preto si ľudia pripravovali domáce údené aj na Veľkú noc. Žobračiu kašu zas pripravovali pre chudobných, ktorí prichádzali do domov, kde sa zabíjalo. Príprava žobračej kaše bola jednoduchá - pomiešali uvarené krúpy s krvou a dovarili. Žobračia kaša je pochúťkou aj dnes, ale pridáva sa do nej ešte pomleté varené mäso. Ďalšou miestnou špecialitou je čerstvé chrumkavé ucho a pečené rebrá, ktoré sa podávajú na obed.

Skryť Vypnúť reklamu

Dnes sa prasa opaľuje plameňom z propán-butánovej plynovej fľaše, kedysi otiepkami slamy. Mäso do klobás a jaterníc sa krájalo ručne, neskôr na mäsovom mlynčeku. V súčasnosti je samozrejmosťou mlynček s elektromotorom. Klobásy a jaternice sa plnili do umytých tenkých a hrubých čriev prasaťa cez veľký roh z kravy. Dnes sú na to vyrobené špeciálne plničky. V mäsiarstve dostať kúpiť hovädzie a bravčové črevá, aj umelohmotné obaly na tlačenku. Tú predtým dávali do umytého žalúdka. Paprčky a kože odložili na huspeninu, chvost uvarili v kapustovej polievke. Z prasaťa sa zužitkovalo všetko, dokonca aj močový mechúr. Ten nafúkali, pevne zaviazali a deti mali parádnu futbalovú loptu.

JolanaČuláková

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 703
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 521
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 13 891
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 716
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 918
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 219
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 075
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 621
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 524
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 356
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Gunda schudol 20 kíl. Za milióny kopal históriu Sparty a Slovanu

Na nových majiteľov FC Nitra má jednoznačný názor.

Peter Gunda.

Megadrogová zásielka: Holanďanov už previezli do Nitry, vypočúva ich sudkyňa

Cudzincov doviezol vrtuľník, oblečení boli v bielych ochranných overaloch.

Jeden z obvinených Holanďanov na nitrianskom súde.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Psychiater v Nitrianskom kraji mal ordinovať takmer 24 hodín denne

Zdravotnej poisťovni mal lekár spôsobiť škodu za viac ako 110 000 eur.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?