Pochúťkou na zabíjačke je opražené ucho z prasiatka

Napriek tomu, že ľudia na vidieku chovajú doma stále menej ošípaných, mnohí si kúpia pol prasaťa alebo aj celé. Sami si vyrobia pochúťky, z ktorých mnohé v obchode nedostať. „Zabíjačku” si tak niektorí doprajú aj v mestských bytoch.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Kedysi sa prasa zabíjalo už o tretej hodine ráno, aby sa všetko do večera stihlo spracovať,” povedala nám šesťdesiatročná Margita Benďáková z Výčap-Opatoviec, u ktorej sa minulý týždeň „zabíjalo”. „Prasce boli kedysi menšie a mali viac sadla, aby bolo čo najviac masti. Dnes sú v móde mäsovejšie fajty. Ešte do sedemdesiatych rokov na zabitie domácej ošípanej dával povolenie národný výbor. Po vojne sa štátu odvádzala aj čiastka v podobe masti, neskôr časť kože, ktorú nazývali krupón.”

SkryťVypnúť reklamu

Napriek tomu, že neexistovali mrazničky a chladničky, s uskladnením výrobkov ľudia vraj nemali problém. Veľa sa skonzumovalo už počas zabíjačky, ktorej sa zú-častnili niekedy aj dve desiatky členov rodiny. Večer prišli aj ďalší z dediny, prezlečení za strašidlá. Priniesli si prázdne hrnce, hrkotali v nich varechami a domáci hádali, kto to môže byť.

Zabíjačka končila neskoro v noci. Z vnútorností vyrobili jaternice, tlačenku, žobračiu kašu, z mäsa klobásy. Z čerstvého mäsa uvarili kapustovú polievku. Slaninu vytopili na masť a získali čerstvé oškvarky. Časť mäsa a slaniny vyúdili. Väčšinu mäsa a výrobkov, ktoré neboli trvanlivé, rozdali v rodine. Preto sa zabíjačky robili v dedine postupne, aby mali čerstvé mäso od decembra do fašiangov. V prvých povojnových rokoch neboli na dedinách mäsiarstva, preto si ľudia pripravovali domáce údené aj na Veľkú noc. Žobračiu kašu zas pripravovali pre chudobných, ktorí prichádzali do domov, kde sa zabíjalo. Príprava žobračej kaše bola jednoduchá - pomiešali uvarené krúpy s krvou a dovarili. Žobračia kaša je pochúťkou aj dnes, ale pridáva sa do nej ešte pomleté varené mäso. Ďalšou miestnou špecialitou je čerstvé chrumkavé ucho a pečené rebrá, ktoré sa podávajú na obed.

SkryťVypnúť reklamu

Dnes sa prasa opaľuje plameňom z propán-butánovej plynovej fľaše, kedysi otiepkami slamy. Mäso do klobás a jaterníc sa krájalo ručne, neskôr na mäsovom mlynčeku. V súčasnosti je samozrejmosťou mlynček s elektromotorom. Klobásy a jaternice sa plnili do umytých tenkých a hrubých čriev prasaťa cez veľký roh z kravy. Dnes sú na to vyrobené špeciálne plničky. V mäsiarstve dostať kúpiť hovädzie a bravčové črevá, aj umelohmotné obaly na tlačenku. Tú predtým dávali do umytého žalúdka. Paprčky a kože odložili na huspeninu, chvost uvarili v kapustovej polievke. Z prasaťa sa zužitkovalo všetko, dokonca aj močový mechúr. Ten nafúkali, pevne zaviazali a deti mali parádnu futbalovú loptu.

JolanaČuláková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nitra

Komerčné články

  1. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  6. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  8. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  1. Prečo les potrebuje aj výrub, nie len ochranu
  2. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  3. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  5. Ako znížiť vysoký tlak a cholesterol
  6. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  7. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  8. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 12 250
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 833
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 586
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 244
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 499
  6. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 2 359
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 655
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 1 623
  1. Ľudmila Križanovská: Milí ukrajinskí spoluobčania, nie je to Vaša vina, že jeden z Vás zlyhal a niekoho napadol nožom.
  2. Mária Romaňáková: Dvor kráľovnej Ester
  3. Viktor Pamula: Agent Kremľa zablokoval sankcie proti Rusku
  4. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  5. Dušan Piršel: Ako socializovať ego? – to je otázka…
  6. Jaroslav Liptak: Prečo AI a udržateľnosť patria k sebe (a prečo bez toho dnes biznis neprežije)
  7. Jozef Varga: Fico: " Ja som predseda vlády a ja presne hovorím čo budeme robiť, ako sa budeme správať. "
  8. Dušan Koniar: Ako sa maskuje zrada
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 237
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 264
  3. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 6 566
  4. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 5 994
  5. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 786
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 4 876
  7. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 473
  8. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 4 465
  1. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  2. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  3. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  4. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  5. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  6. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  7. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  8. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Zlaté Moravce a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Turistika, cyklistika, termálne vodné parky, kúpele, Liptovská Mara, jaskyne, relax aj adrenalín. To všetko a nielen to ponúka Liptov.


Havarijný stav potvrdil minulý týždeň statik.


3

Slovensko je plné miest, ktoré vedia očariť svojou krásou, prírodou aj históriou. Opäť vás vezmeme na ďalšie čarovné miesta, ktoré stoja za to objaviť — a možno práve tu zažijete svoju vlastnú nezabudnuteľnú dovolenku.


Čas odchodu spoja zobrazujú podľa reálnej polohy autobusu.


  1. Ľudmila Križanovská: Milí ukrajinskí spoluobčania, nie je to Vaša vina, že jeden z Vás zlyhal a niekoho napadol nožom.
  2. Mária Romaňáková: Dvor kráľovnej Ester
  3. Viktor Pamula: Agent Kremľa zablokoval sankcie proti Rusku
  4. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  5. Dušan Piršel: Ako socializovať ego? – to je otázka…
  6. Jaroslav Liptak: Prečo AI a udržateľnosť patria k sebe (a prečo bez toho dnes biznis neprežije)
  7. Jozef Varga: Fico: " Ja som predseda vlády a ja presne hovorím čo budeme robiť, ako sa budeme správať. "
  8. Dušan Koniar: Ako sa maskuje zrada
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 237
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 264
  3. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 6 566
  4. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 5 994
  5. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 786
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 4 876
  7. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 473
  8. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 4 465
  1. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  2. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  3. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  4. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  5. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  6. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  7. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  8. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu