V sedemdesiattisícovej dolnozemskej metropole v Békešskej abe, kde žije dodnes poetná slovenská menšina, sa koncom októbra stretlo množstvo domácich a zahraniných družstiev. Nechýbali ani Nitrania. Vyskúšali si svoje umenie vo výrobe mäsovej pochúky, ktorej vznik sa pripisuje tunajším slovenským gazdom, ktorí založili toto mesto v roku 1718.
Na Festivale abianskej klobásy je vždy najväší záujem o výrobu erstvej klobásy. Tejto súaže sa už od prvého roníka zúastujú z iniciatívy hosujúceho uitea zemepisu a telesnej výchovy na Slovenskom gymnáziu v Békešskej abe – Nitrana Pavla Žibritu - viaceré kolektívy zo Slovenska. On osobne už v minulosti aj s kolegyami z gymnázia úspešne reprezentoval svoju školu a v jednom roku sa dokonca stali aj víazmi vo výrobe erstvých klobás. Tento rok Pavol Žibrita „manažoval“ slovenské kolektívy z Nitry, Komárna a Horných Salíb. Keže gymnázium poas festivalu prichýlilo do svojich internátnych izieb desiatky súažiacich a hostí zo Slovenska, venoval sa aj organizanej práci.
Nitrania chodia do Békešskej aby súaži už od prvého roníka festivalu. Tento rok za prideleným stolom s mäsom (prístroje, pomôcky a koreniny si súažiaci priniesli) arili výrobu erstvej klobásy Ján Alexy, Pavel Nozdrovický, Rastislav Bobek a Vladimír Špaár.
Ján Janovi