Študenti nitrianskych stredných a vysokých škôl asto využívajú možnosti stravovania v školských jedálach. Majú tam k dispozícii kvalitné teplé jedlo za relatívne malý peniaz. Pokúšali sme sa zisti, ako nedávne zvýšovanie cien základných komodít ovplyvnilo ceny v týchto zariadeniach.
Na Gymnázium na Golianovej ulici sme zavítali krátko pred obedom. V jedálni vládlo ticho, pripravený obed oakával prvých jedlachtivých študentov. A tých tu nie je málo. Ako nám povedala vedúca jedálne, v bežnom školskom roku sa poet pravidelných stravníkov pohybuje okolo 82 percent z celkového potu študentov. O nieo menej je to pred prázdninami, o súvisí s odchodom maturantov i s poetnými školskými výletmi ostatných tried. Práve v júni je najažšie vtesna sa do rozpotu. Cena obeda sa tu nemenila už dva roky. Jeden stravný lístok stojí 23 korún pre nižšie triedy a 24 korún pre starších gymnazistov a pracovníkov školy. Zo sumy, ktorú zaplatí študent, sa plne hradí len nákup potravín. Na ostatné náklady prispieva štát. Januárové zvyšovanie plynu, vody a elektrickej energie sa tu nepodpísalo pod zdraženie obedov aj v dôsledku vysokého potu stravníkov. Teraz sa s napätím aká na september. Prípadný nižší poet záujemcov o služby jedálne by mohol ovplyvni zvýšenie ceny lístka asi o korunu.
Nie všetky stravovacie zariadenia na nitrianskych stredných školách prežili januárové zdražovanie bez ujmy. V podzemných katakombách na Gymnáziu sv. Cyrila a Metoda, kde sa nachádza kantína, je aj napriek asu obeda relatívny pokoj. Ako uviedla vedúca jedálne, v dôsledku januárových balíkov boli nútení zdvihnú cenu o korunu na súasných 24, prípadne 25 korún. Jedále už nedokázala pokry rozpoet. Ubezpeila nás však, že poet stravníkov nezaznamenal nejaké dramatické zmeny.
Jedále pri študentskom domove Univerzity K. Filozofa bola nútená zvýši cenu obedov z 30 na 39 korún. To malo za následok rapídne zníženie potu stravníkov. V súasnosti využíva služby jedálne z 1200 ubytovaných študentov len 100 až 200. A hoci vychádza jedále študentom v ústrety výberom viacerých jedál (mäsitých, bezmäsitých a vegetariánskych), tí radšej využívajú ponuku konkurenného bufetu. Ako nám potvrdila študentka Filozofickej fakulty, dôvodom je cena a tiež to, že študentom na kvalite stravy až tak nezáleží. asto sú takí rozbehaní, že ledva stihnú nieo zjes. A da štyridsa korún za nieo, o len tak hodia do seba, je poda nej príliš. Tomáš Vasilko