Záhradkári zo Zobora oslávili už dvadsiate výroie založenia svojej organizácie. „Kedysi som pestoval najmä zeleninu a trochu hrozna. Moje znalosti o spôsoboch pestovania však neboli najlepšie. Po vstupe medzi záhradkárov som sa mnohému poduil. Napríklad k zvýšeniu a skvalitneniu uhoriek sa dá pomôc ich ahaním do výšky na sieti. Podobne je vemi výhodné pestova aj hrach. Nauil som sa, kedy je najvýhodnejšie strieka broskyne. Prezradím, že je to pred zimou, ke ich treba doslova „vykúpa“ kuprikolom s 0,6-percentnou koncentráciou. V tomto období je najdôležitejšie ukoni rez stromov a vinia, môže sa zaa so štepením kôstkovín. Jadroviny by sa mali štepi, ke zaína kvitnú púpava,“ poradil nám 69-roný Emil Slávik, jeden zo zakladajúcich lenov základnej organizácie na Zobore.
Záhradkári ku koncu roka pravidelne organizujú výstavy ovocia a zeleniny. Na tej poslednej dominovala vyše 60-kilogramová tekvica zo záhradky Edity Vilgovej. „Bola to poriadna „gulika“. Výšku mala takmer 60 a široká bola 40 centimetrov. Mali sme problém, ako ju chyti do rúk, stále sa nám šmýkala. Napokon sme ju v plachte preniesli z auta,“ dozvedáme sa od Júliusa Kováa. Zrnká, ktoré boli dvakrát väšie oproti bežným tekviciam, dal upiec. Bolo ich takmer kilo. „Pestujem tiež figy a kueravý kel. Málokto vie, že vyprážaný je aleko chutnejší ako mäsa,“ prezradil nám.
„Záhradkárstvo dáva uom v prvom rade pokoj. Ke sa narobia, tak sa aj dobre vyspia. Ke si nieo dopestujú, majú o jes, majú si o zavari. Naši návštevníci nikdy neodchádzajú s prázdnymi rukami a vždy je to dobrý pocit, ke niekomu môžem nieo da,“ dozvedáme sa od Alžbety Gromovej, tajomníky organizácie. Láka ju ovocinárstvo a zelenina, ale aj špeciality, ako sú uoriedky, kivi, granátové jabka… Nitrania ju poznajú aj ako náruživú skalnikárku. Vo svojej záhradke ich má viac ako tisíc druhov.
V starej škole na Zobore organizujú záhradkári aj zaujímavé prednášky a spoloenské akcie. Pripravujú napríklad posedenie pri Jánskych ohoch a exkurziu do ekologického ovocného sadu v Kolíanoch. Ondrej Sivák