Epidémia tularémie, ktorá je známa aj ako zajaia choroba, sa šíri v okresoch Nitra a Zlaté Moravce.
„Od konca júna do minulého týžda sme zaznamenali 42 prípadov. Jedenás sa vyskytlo v Zlatomoraveckom, ostatné v Nitrianskom okrese. Medzi postihnutými boli aj dve deti zo Šurianok, ktoré sa hrali v humne, nealeko zajaníka. Infekciu vdýchli spolu s prachom,“ informoval nás Vincent Varga, vedúci odboru epidemiológie na Štátnom zdravotnom ústave v Nitre. Ako uviedol, pod tohtoroný vysoký výskyt ochorenia sa podpísali aj júlové suchá a premnoženie myší.
Pre porovnanie – vlani bolo poas celého roka na Slovensku iba 22 prípadov tularémie. „Najhoršiu situáciu sme mali v 60-tych rokoch, kedy ochoreli v okrese Nitra asi tri stovky udí. Väšinou išlo o ponohospodárov, ktorí prišli do kontaktu s krmovinami, infikovanými zajacmi a myšami.“
Tie vyluujú baktériu moom i trusom. Ak uschne, šíri sa spolu s prachom a lovek ju vdýchne, infikova sa však možno aj cez oi a ústa. Kto má poranenú kožu, osudnou mu môže by i manipulácia s obilím i chorým zajacom. Samotné mäso ale po tepelnom spracovaní nebezpené nie je. Tularémiu prenášajú aj kliešte, nakazi sa dá tiež z infikovanej vody.
„Ochorenie je pomerne dramatické, sprevádzajú ho vysoké teploty do 40 stupov, lovek je malátny. Prvé, o spozoruje, je zväšenie uzliny v blízkosti miesta, kde nákaza vnikla do organizmu. Niekedy dosiahne až vekos kuracieho vajíka. Zriedka sa stane, že hnisá a prevalí sa na povrch kože. Po vdýchnutí baktérie hrozí pomerne ažký zápal púc. Niekedy sa zväšia aj uzliny v púcach, ktoré vyvolávajú podozrenie, že ide o nádor,“ vysvetuje Vincent Varga.
Napriek ažkému priebehu ochorenia, ktoré si neraz vyžiada aj hospitalizáciu v nemocnici, je antibiotická lieba úspešná. Treba však vas vyhada lekára. Inkubaná doba tularémie je jeden až desa dní. Kto už raz ochorel, mal by získa doživotnú imunitu.
Preventívna ochrana pred zajaou chorobou neexistuje. „Ešte asi pred pätnástimi rokmi sa k nám dovážala okovacia látka z Ruska, tam však s jej výrobou prestali. V minulosti sme okovali profesionálne ohrozených udí – ponohospodárov, poovníkov,“ hovorí epidemiológ. Dnes sa musia rizikové skupiny spoahnú len na ochranné prostriedky pri práci. Pri prehadzovaní obilia môžu pomôc rúška na tvár, ktoré zabránia vdýchnutiu baktérie. Významnú úlohu môžu zohra rukavice, a to aj pri zdieraní zajaca z kože. Mnohí ale rady odborníkov podceujú.
Ak odhliadneme od rozšíreného výskytu tularémie, epidemiologická situácia je v našom regióne kudná. „Zatia sme nezaznamenali žiadne epidémie, súvisiace s hromadným stravovaním. Jedenás udí z Kostolian pod Tríbeom, ktorí ochoreli na salmonelózu, sa nakazilo z podomácky vyrobenej zmrzliny.“ Infikovalo ju surové vajce, ktoré majú oficiálni výrobcovia už niekoko rokov prísne zakázané pridáva do zmrzliny aj zákuskov.
Miriam Hojušová