Na kávu dávajú v Espresse v Kozárovciach záruku dve hodiny. Tak dlho vraj musí dobré kapučíno udržať penu. „Ja som nikdy nebol kávičkár,“ hovorí starosta Daniel Benčat, ktorého sme zastihli po pracovnej dobe v kaviarni s pracovníkmi obecného úradu. Oslavovali 25. výročie svadby matrikárky.
„Raz som sa dostal do jednej dedinky vo Švajčiarsku, kde mali malú útulnú kaviareň s dobrou kávou,“ začal rozprávať o histórii vzniku kaviarne starosta. „Povedal som si, že aj na Slovensku je možné také niečo zriadiť. Trvalo mi dosť dlho, kým som poslancov presvedčil, aby sme mali obecnú kaviareň, kde sa bude podávať kvalitná káva, nápoje, zákusky či zmrzlina.“
Starosta si nechal poradiť a pred štyrmi rokmi na výstave v Nitre kúpil kávovar za 380-tisíc korún. Podľa jeho slov je to „mercedes“ medzi kávovarmi. Elektronický ukazovateľ zaznamenáva presný počet káv a po určitom množstve treba kávovar prečistiť špeciálnou tabletkou. Inak odmietne variť kávu. Po ukončení zmeny vyžaduje opätovné čistenie. Musia do neho kupovať kvalitnú kávu, ktorej kilo stojí 650 korún. „Hoci káve som neholdoval, naučil som sa rozlišovať medzi dobrou a mizernou kávou. Tú niekedy ponúkajú v slovenských reštauráciách, čo je škoda. Také reštaurácie len kazia Slovensku dobré meno.“
Dnes sa v Espresse v Kozárovciach radi zastavia aj ľudia zo spoločenského alebo politického života. V ponuke majú dvadsať druhov káv, medzi nimi aj dvojfarebnú kávu alebo Gašparovičovu kávu. „S pánom prezidentom som sa zoznámil, keď bol predsedom parlamentu,“ spomína Benčat. „Zostali sme dobrí priatelia a dodnes sa stretávame. Kávu so šľahačkou a írskym likérom si u nás dáva najradšej.“
Okrem káv ponúkajú aj 35 druhov miešaných nápojov. Vždy, keď starosta niekde ochutná nový nápoj alebo kávu, snaží sa získať aj recept na jeho prípravu. Nepríjemné situácie zažili, keď začali podávať Horúcu strelu. „Zloženie nápoja nám zle preložili a my sme namiesto šľahačkovej smotany pridávali na vrch šľahačku. Teplý nápoj má svoj rituál pitia: naraz vypiť, podržať v ústach, premiešať jazykom a potom prehltnúť. V kombinácii s tuhou šľahačkou sa nám hostia oblievali a my sme neustále čistili košele a blúzky. Až potom nás jeden Talian upozornil, kde robíme chybu. Teraz nápoj podávame dokonca vylepšený, pretože namiesto smotany do neho pridávame našľahané mlieko,“ usmieva sa kozárovskýstarosta.
Autor: - čuj -