má právo čapovať pivo od Juraja do Michala, pričom sa spomínajú štyri krčmy. O biskupskom pivovare v Hornom meste sa možno dočítať v dohode z roku 1692. Podpísal ju nitriansky biskup Blažej Jaklin a na jej základe dal pivovar do užívania skúsenému majstrovi Petrovi Švábovi.
Súčasné rysy pivovaru a sladovne sa začali črtať koncom 19. storočia. Podpísali sa pod ne hlavný nitriansky župan Viliam Thuróczy, kráľovský notár Koloman Pongrácz a majiteľ pivovaru v Starom Plzenci Karol Wolf. Ich zámerom bolo vyrábať kvalitné, ale lacné pivo pre severozápadné Uhorsko a na vývoz. Najdôležitejšia zložka na varenie piva – voda pochádzala zo zoborského prameňa. Už v roku 1892 ju na základe rozboru odporučil viedenský profesor Telbisz. Nitrianska pivovarnícka a sladovnícka spoločnosť vznikla v roku 1894 a prvá várka piva sa rozbehla začiatkom roku 1896. Keď dozorná rada na svojom zasadnutí 20. apríla toho roku pivo ochutnala, všetci si mysleli, že im objednali plzenské. O tom, že je z Nitry, sa museli presvedčiť v pivniciach. Podľa odborníkov to bolo jedno z najlepších pív v celej monarchii. Pivovar slávnostne otvorili 31. mája a penivý mok vynikajúco chutil všetkým pozvaným, veď ho vypili až 15 hektolitrov. Počas prvých ôsmich mesiacov existencie pivovaru sa predalo vyše 12-tisíc hektolitrov piva. Hasili ním smäd v Nitrianskej, Trenčianskej, Bratislavskej, Tekovskej a Oravskej župe.
Po vzniku Česko-Slovenska začal nitriansky pivovar v roku 1919 strácať konkurencieschopnosť, pretože dominantné postavenie na trhu získali české a moravské pivá. Veľkou konkurenciou bolo hlavne Starobrnianske. Kvôli nemu bol v roku 1926 nitriansky pivovar zatvorený. V tom čase sa v Nitre mimo iných značiek varili dvanásťstupňové pivá Rekord a Exquisit, štrnástka Slovenská perla a šestnástka Porter. Po zániku pivovaru sa výrobné zariadenia rozpredali a v ďalších rokoch sa v jeho areáli vyrábali salámy, bol tam sklad tabaku, soľné sklady a koncom 2. svetovej vojny aj sušiareň zeleniny. Výroba sladu však pokračovala naďalej.
O znovuotvorení nitrianskeho pivovaru sa začalo uvažovať v roku 1948. S obnovou budov sa začalo o rok neskôr a tiež sa rozšírila sladovňa. Výstavba pokračovala až do roku 1953, pričom sa stavali nové budovy na starých základoch. Z pôvodných objektov sa uvažovalo len s využitím pivníc. Nový pivovar mal kapacitu 300-tisíc hl ročne a z plniacej linky vychádzalo 6-tisíc fliaš za hodinu. V roku 1983 sa uvarilo dokonca 448-tisíc hl, no neskôr začala výroba upadať. Kritický bol rok 1992, kedy pivovar vyprodukoval len 189-tisíc hl. Bol to aj prelomový rok, pretože od 1. júla bol pivovar sprivatizovaný - niesol názov Pivovar Karšay. Vzrástla výroba aj podiel nitrianskeho piva na slovenskom trhu z piatich percent v roku 1992 na 8,5 % v roku 1995. Spoločnosť Heineken prišla v roku 1997.