Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

V Nedede sa znovu začala vyrábať kyslá kapusta

Keď sa hovorí o kyslej kapuste, každému Záhorákovi stúpne sebavedomie najmenej o tristo percent. Nemožno sa tomu čudovať, veď „kysané zelí“ sa jednoznačne radí k špecialitám „záhoráckého národa“ a jeho príslušníci ním na jeseň okupujú všetky bratislavské

tržnice. Málokto však vie, že kyslá kapusta preslávila aj dedinu Neded v Šalianskom okrese a tamojšia kapustáreň spolu s výrobňou kapusty v Stupave v minulosti zásobovala touto lahôdkou prakticky celé Česko-Slovensko. Bohužiaľ, stupavská kapustáreň už dnes neexistuje a veľa nechýbalo, aby burinou nezarástla aj tá v Nedede…

Vyše šesťdesiatročná história
História nededskej kapustárne sa začala písať v roku 1937, vybudoval ju pán Laufer a v tom čase v sudoch vykvasilo sedemsto až tisíc ton kapusty ročne. Keďže onehdy sa krájala ručne, na jej produkcii sa v sezóne podieľalo až 140 ľudí. Po znárodnení, v roku 1947, sa stala kapustáreň majetkom ovocinárskeho spolku, neskôr ju prevádzkovala Karpathia Prievidza, trenčiansky Slovlik a potom Novofruct Nové Zámky. Najväčšia produkcia sa spája so šesťdesiatymi a sedemdesiatymi rokmi minulého storočia, kedy sa v Nedede vyrobilo až 5-tisíc ton kyslej kapusty. V tom čase tu vyrábali aj stolitrové drevené sudy, do ktorých sa kapusta plnila a na susednej železničnej stanici nakladala do vagónov, odkiaľ sa vozila do celej republiky. V deväťdesiatych rokoch sa éra veľkovýroby nededskej kapusty skončila a kapustáreň začala pustnúť…
Burinou nezarástla
Možno by pustla doteraz, no v roku 2002 odkúpila celý objekt spoločnosť Lipama, na čele ktorej stojí nededský rodák Pavol Lipták. „Areál kapustárne bol zarastený vyše poldruhametrovou burinou a trstinou a ja som mal sprvoti obavy, či sa to vôbec bude dať všetko do poriadku.“ Podarilo sa a vlani sa v Nedede vykyslo prvých tisíc ton kapusty. V tomto roku sa počíta s výrobou 1 500 až 2-tisíc ton, množstvo však závisí od požiadaviek odberateľov. V kapustárni je počas celého roku zamestnaných 18 ľudí, pričom všetci sú z Nededu a počas sezóny im vypomáha šesť brigádnikov.
Vykysne za osem týždňov
Pavol Lipták vsádza nielen na domácich pracovníkov, ale aj na dodávateľov. „Ponúkali mi kapustu aj zo zahraničia, ale zatiaľ nám stačí to, čo sa urodí na poliach Nitrianskeho a Trnavského kraja. O kapustu na Slovensku nie je núdza, pokiaľ nie je mimoriadne suchý rok,“ hovorí. Do Nededu vozia poľnohospodári už očistenú kapustu, zbavenú vrchných listov. Hneď z vlečky putuje do rezačky a potom sa pokrájaná kapusta z dopravného pásu sype rovno do drevených sudov a kameninových nádob, zapustených v päťmetrovej hĺbke. V nich vykvasí približne za šesť až osem týždňov. Sudy na nádoby majú obsah od 30 do 80 ton a pod zemou je možné kyslú kapustu uchovať až osem mesiacov.
Nededský recept sa nezmenil
Receptúra ani spôsob nakladania nededskej kapusty sa nezmenili. „Vyrábame presne takú istú kapustu, ako sme robili kedysi doma, a rovnako ju treba v sude dobre ušľahať,“ vysvetľuje Pavol Lipták a v myšlienkach sa vracia do detstva, kedy bosými nohami utlačil nejeden sud kapusty. V kapustárni sa do suda zmestí aj päť ľudí, ale tí už majú na nohách hygienickú obuv. No a recept na nededskú kapustu je jednoduchý, okrem soli a korenia sa do nej pridáva ešte bobkový list a rasca. „Uvažujeme aj s rozšírením sortimentu. Pre ukrajinský trh chceme dodávať kapustu s prísadou mrkvy a v Nemecku je zasa obľúbená kapusta s vínom alebo so šampiňónmi. V tomto roku jej urobíme zopár ton na skúšku,“ dozvedeli sme sa od Pavla Liptáka. Okrem spomínaných krajín sa nededská kapusta vyváža aj do Česka a Maďarska, pričom zahraničný export predstavuje 60 až 70 percent z celkovej produkcie kapustárne. Do budúcnosti plánuje Pavol Lipták obohatiť výrobu o uhorky-nakladačky a konzervovanie cvikle.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  2. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  3. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  4. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  5. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  6. Táto pomôcka zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  7. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  8. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  2. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  4. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  5. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  7. Budúcnosť M&A v Európe
  8. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  9. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  10. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 611
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 868
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 10 296
  4. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 055
  5. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 8 774
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 567
  7. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 519
  8. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 429
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 388
  10. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 252
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Hazard nitrianskeho vedenia s verejnými financiami

Zákaz hazardu v Nitre, za ktorý od začiatku bojoval predovšetkým primátor Marek Hattas a preto podporoval kresťanských aktivistov v zbere petície počas posledných parlamentných volieb, nemal dlhú životnosť.

Odhalili machinácie, exriaditeľ Agrokomplexu obvinenia odmieta

Kontrolórom sa nepozdávajú, okrem iného, gastroprívesy ani pás zelene za desiatky tisíc eur. Problémy zistili aj v Relax parku.

Zľava Macko, Mičovský a Kanás.

Pozitívni sú seniori v zariadení na Zobore aj pracovníčka kuchyne na Baničovej

Väčšina seniorov nemala žiadne príznaky, u dvoch sa prejavila len slabá nádcha. Pozitívni sú aj zamestnanci.

Zariadenie pre seniorov Zobor.

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

Úraz sa stal pri inštalovaní vianočnej gule pod stropom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Na rýchlostnej ceste R1 sa dnes stala ďalšia nehoda, vodič je popálený

Po prvej nehode zomrela žena, po druhej bojuje o život muž.

Dve základné školy v Nových Zámkoch hľadajú riaditeľa

Aké podmienky musia spĺňať a koľko budú zarábať?

Už ste čítali?