tržnice. Málokto však vie, že kyslá kapusta preslávila aj dedinu Neded v Šalianskom okrese a tamojšia kapustáreň spolu s výrobňou kapusty v Stupave v minulosti zásobovala touto lahôdkou prakticky celé Česko-Slovensko. Bohužiaľ, stupavská kapustáreň už dnes neexistuje a veľa nechýbalo, aby burinou nezarástla aj tá v Nedede…
Vyše šesťdesiatročná história
História nededskej kapustárne sa začala písať v roku 1937, vybudoval ju pán Laufer a v tom čase v sudoch vykvasilo sedemsto až tisíc ton kapusty ročne. Keďže onehdy sa krájala ručne, na jej produkcii sa v sezóne podieľalo až 140 ľudí. Po znárodnení, v roku 1947, sa stala kapustáreň majetkom ovocinárskeho spolku, neskôr ju prevádzkovala Karpathia Prievidza, trenčiansky Slovlik a potom Novofruct Nové Zámky. Najväčšia produkcia sa spája so šesťdesiatymi a sedemdesiatymi rokmi minulého storočia, kedy sa v Nedede vyrobilo až 5-tisíc ton kyslej kapusty. V tom čase tu vyrábali aj stolitrové drevené sudy, do ktorých sa kapusta plnila a na susednej železničnej stanici nakladala do vagónov, odkiaľ sa vozila do celej republiky. V deväťdesiatych rokoch sa éra veľkovýroby nededskej kapusty skončila a kapustáreň začala pustnúť…
Burinou nezarástla
Možno by pustla doteraz, no v roku 2002 odkúpila celý objekt spoločnosť Lipama, na čele ktorej stojí nededský rodák Pavol Lipták. „Areál kapustárne bol zarastený vyše poldruhametrovou burinou a trstinou a ja som mal sprvoti obavy, či sa to vôbec bude dať všetko do poriadku.“ Podarilo sa a vlani sa v Nedede vykyslo prvých tisíc ton kapusty. V tomto roku sa počíta s výrobou 1 500 až 2-tisíc ton, množstvo však závisí od požiadaviek odberateľov. V kapustárni je počas celého roku zamestnaných 18 ľudí, pričom všetci sú z Nededu a počas sezóny im vypomáha šesť brigádnikov.
Vykysne za osem týždňov
Pavol Lipták vsádza nielen na domácich pracovníkov, ale aj na dodávateľov. „Ponúkali mi kapustu aj zo zahraničia, ale zatiaľ nám stačí to, čo sa urodí na poliach Nitrianskeho a Trnavského kraja. O kapustu na Slovensku nie je núdza, pokiaľ nie je mimoriadne suchý rok,“ hovorí. Do Nededu vozia poľnohospodári už očistenú kapustu, zbavenú vrchných listov. Hneď z vlečky putuje do rezačky a potom sa pokrájaná kapusta z dopravného pásu sype rovno do drevených sudov a kameninových nádob, zapustených v päťmetrovej hĺbke. V nich vykvasí približne za šesť až osem týždňov. Sudy na nádoby majú obsah od 30 do 80 ton a pod zemou je možné kyslú kapustu uchovať až osem mesiacov.
Nededský recept sa nezmenil
Receptúra ani spôsob nakladania nededskej kapusty sa nezmenili. „Vyrábame presne takú istú kapustu, ako sme robili kedysi doma, a rovnako ju treba v sude dobre ušľahať,“ vysvetľuje Pavol Lipták a v myšlienkach sa vracia do detstva, kedy bosými nohami utlačil nejeden sud kapusty. V kapustárni sa do suda zmestí aj päť ľudí, ale tí už majú na nohách hygienickú obuv. No a recept na nededskú kapustu je jednoduchý, okrem soli a korenia sa do nej pridáva ešte bobkový list a rasca. „Uvažujeme aj s rozšírením sortimentu. Pre ukrajinský trh chceme dodávať kapustu s prísadou mrkvy a v Nemecku je zasa obľúbená kapusta s vínom alebo so šampiňónmi. V tomto roku jej urobíme zopár ton na skúšku,“ dozvedeli sme sa od Pavla Liptáka. Okrem spomínaných krajín sa nededská kapusta vyváža aj do Česka a Maďarska, pričom zahraničný export predstavuje 60 až 70 percent z celkovej produkcie kapustárne. Do budúcnosti plánuje Pavol Lipták obohatiť výrobu o uhorky-nakladačky a konzervovanie cvikle.
Autor: JOŽO MALÝ