Z ekonomického hľadiska však obedy pre obe materské školy pripravujeme už iba v MŠ Lúky,“ informoval nás Ján Jamrich, prednosta Mestského úradu vo Vrábľoch.
O detailoch s prípravou stravy v materských školách nás oboznámila nová vedúca prevádzkovej jednotky školských jedální z Materskej školy na Hlavnej ulici a Lúky vo Vrábľoch Soňa Krčmárová. „V kuchyni Materskej školy Lúky v súčasnosti varievame v priemere pätnásť obedov pre MŠ Horný Ohaj, päťdesiat pre MŠ na Levickej ulici a okolo deväťdesiat obedov pre deti v MŠ Lúky. Zvlášť varievame v priemere osemdesiat obedov v Materskej škole na Hlavnej ulici a približne sedem pre deti v jasliach,“ informovala nás Soňa Krčmárová. Dodala, že stravu do materských škôlok, kde boli kuchyne zrušené, v obedároch rozvážajú pracovníci mestského úradu. Dozvedeli sme sa tiež, že rodič sa môže rozhodnúť, či dieťa bude dostávať len desiatu, desiatu a obed alebo celodennú stravu, teda počnúc raňajkami a končiac olovrantom. „Pri celodennej stravnej jednotke rodičia platia dvadsaťštyri korún, samostatná desiata vyjde rodiča na sedem korún, desiata a obed devätnásť korún. V súčasnosti prepočítavame režijné náklady a stravné jednotky budeme zrejme musieť prispôsobiť podľa pokynov mestského úradu. Mám pocit, že v jednotlivých zariadeniach bude réžia rôzna. Záleží to od typu budovy a energetickej náročnosti pri príprave stravy. Toto je problém, na ktorý sa zrejme budem musieť tiež sústrediť,“ zamýšľa sa nová vedúca.
Uviedla, že v MŠ v Hornom Ohaji a na Levickej ulici raňajky, desiate a olovranty deťom pripravujú pracovníčky, zamestnané väčšinou na čiastočný úväzok. Ich funkcie sú väčšinou kumulované s upratovacími činnosťami. Zatiaľ si zvyká aj na vedenie osobitného účtovníctva a evidencie stravy zvlášť pre MŠ Lúky a zvlášť pre MŠ na Hlavnej ulici. Myslí si, že po predošlých skúsenostiach v rôznych jedálňach, napríklad v Prílepoch, Hornom Ohaji, v Čiernych Kľačanoch i Nevidzanoch s tým nebude mať žiadne problémy. Nemôže sa sťažovať ani na nedostatok práce. Je jej skutočne dosť, počnúc od sledovania a evidencie objednávok, prijatia tovaru na prevádzky či evidovanie platieb od rodičov. „Tí na ich realizáciu teraz majú viacero možností. Môžu platiť prostredníctvom sporožírového účtu, vkladom na účet, možno budú mať k dispozícii aj internetbanking,“ zamýšľa sa Soňa Krčmárová.
Vie si predstaviť, že na skvalitnenie a uľahčenie stravovania detí by získala aj sponzorov. Najmä, keď pod životnosť časti inventáru sa už podpísalo aj opotrebovanie zubom času. Kuchárkam by prácu veľmi uľahčil napríklad strojček na krájanie zeleninových šalátov.