


„Podstatné je, aby sme sa stretli s občanmi mesta a aby sa všetci dobre zabavili a mali na čo spomínať,“ prezradil nám primátor mesta Tibor Tóth. Po minuloročnom prvom ročníku zakáľačky pripravili namiesto jedného dva kotle kaše, avšak ani to nestačilo pokryť obrovský záujem ľudí o jej kúpu. Kaša sa predávala za symbolické ceny, ktoré stačili najmä na pokrytie nákladov za nákup umelohmotných tácok, pohárikov a príborov. Primátor si zaspomínal aj na atmosféru zakáľačiek z detstva, keď jeho úlohou vždy bolo vytápanie masti. Tá mu, našťastie, nikdy nevykypela ani neprihorela. Teraz už prasiatko doma nechovajú, nakoľko s celou rodinou býva v paneláku. Zakáľačku teda organizuje na námestí, aby jej atmosféru priblížil aj ostatným obyvateľom Vrábeľ.
„Mňa vždy fascinujú ľudia, ich prítomnosť a záujem o čerstvé zakáľačkové špeciality. Minuli sa nám už dva kolte kaše a vidíme, že v budúcom roku budeme nútení urobiť ešte viac,“ usmieval sa spokojne prednosta Ján Jamrich. Kašu nielen dochucoval, ale ju aj osobne porcoval do rôznych prenosných nádob, ktoré si ľudia vopred priniesli so sebou. Zakáľačka sa oficiálne začala o desiatej hodine, on však spoločne s ďalšími kašu pripravoval už od šiestej hodiny rannej. Vyzerá to vraj tak, že v budúcom roku si budú musieť privstať, aby stihli pripraviť kaše ešte viac. Zaspomínal si aj na zážitky z detstva, ako sa prasiatka na zakáľačkách opaľovali žitnou slamou, ako im starý otec meral veľkosti prsta takým spôsobom, že im šuchol prst do ritného otvoru, aby im pasoval „prsteň“, ktorý sa po opálení sťahoval z kopýtka na nohe prasiatka. O zábavný program sa počas zakáľačky ukážkami fašiangových zvykov predstavili členovia folklórneho súboru Briezka a hudobníci z akčnej päťky pod vedením Františka Benedeka.