
Stačili k tomu suroviny z domácej záhrady – cibuľové šupky a bylinky (petržlenová vňať, tymián, alebo obyčajná tráva). Stačilo ju prichytiť na vajíčko, dosť dlho variť vo vode s cibuľovými šupkami a bylinky zanechali na škrupine svoje odtlačky. Ovláda však aj podstatne modernejšie technológie, pri ktorých už treba špeciálnu malú vŕtačku. Dierkami a ornamentami zdobí slepačie, kačacie aj pštrosie vajcia. „Dosť sa pri tom práši a treba dávať pozor najmä na krehké kačacie škrupiny,“ upozorňuje. „Výzdoba jedného vajíčka môže trvať aj celý deň.“
Pod názvom Chystáme sa na Veľkú noc pripravila Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch dvojdňové tvorivé dielne v slovenskom aj maďarskom jazyku. Školáci si spolu so Zuzanou Kovácsovou vyskúšali, ako sa vijú veľkonočné vence z krušpánu, vŕby a viniča. Okrem toho videli aj ukážky šúpoliarskeho umenia. Na Veľkú Noc sa vence vraj vešajú na dvere, podobne, ako adventné vence počas Vianoc.