Začiatkom marca sa na Združenej strednej škole hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch konala súťaž mladých sommelierov, študentov 1. a 2. ročníka. Akostné a prívlastkové víno dodalo PD Mojmírovce. Súťažiaci museli zvládnuť písomný test, zameraný na výrobu vína, enológiu, vinársku legislatívu, vinohradnícke oblasti a odborné vedomosti zo sveta nápojov. Ďalšou časťou súťaže bol servis vína pri stole. Traja najlepší postúpili do finále, v ktorom bolo ich úlohou predviesť servis šumivého vína. Zvíťazil Gabriel Kollár pred Adamom Benczem a Annou Korkovánovou.
Žiaci sa zaoberajú sommelierstvom v krúžku profesorky Mgr. Felvidékyovej, ktorá študentom odovzdáva znalosti a pripravuje ich na súťaže. Gabriela Kollára ako víťaza začiatkom apríla čaká celoslovenské kolo v Piešťanoch. Všetci traja finalisti sa zhodli, že preukazovanie znalostí v súťažiach sa im páči a chcú v ňom pokračovať aj naďalej. Byť profesionálnym sommelierom sa im v budúcnosti určite zíde a rozhodne k tomu nemajú ďaleko.
Autor: ADRIÁNA ĎURINOVÁ, PETER KECSKÉS