Počas podobných akcií toho vraj veľa nevypijú. „Degustuje sa menej ako pol decilitra, čo naozaj nie je veľa. V každej kategórii komisie anonymne hodnotia farbu, vôňu, čírosť a celkový dojem. Víno by malo byť uložené aspoň deň vopred v izbovej teplote, aby sa zaručili rovnaké podmienky pre všetkých vystavovateľov,“ povedal Peter Czako z Nitry, ktorý sa na výstave zúčastnil. Hodnotenie degustátorom môže byť teoreticky skreslené poradím, v akom sa vína degustujú. Platia však prísne pravidlá: „Po určitom čase predseda komisie Pavel Bíro vyhlasoval prestávky. Vtedy mali „rozhodcovia“ zjesť neutrálne potraviny – syr, chlieb či jablko. Počas výstavy navyše nemohli fajčiť, žuť žuvačky, jesť sladké a korenisté jedlá,“ vysvetľuje Peter Czako.
V konkurencii 284 vzoriek bielych vín najlepšie obstála vzorka Chardonay od Miroslava Belana z Mojmíroviec, titul Šampióna červených vín si odniesol Matej Blaško z Nitrianskych Hrnčiaroviec so vzorkou André. Výstava vín sa robí vo Veľkom Záluží každoročne. Už tradične na ňu prichádzajú aj pestovatelia z Maďarska a Čiech. V európskom regióne patrí Slovensko k severskej výrobnej oblasti. Podľa odborníkov sa severnejšie od nás vinárom nedarí. Napríklad Poliaci nie sú schopní dopestovať vína, ktoré by kvalitou konkurovali našim.