Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Top baristi museli na skusy do cudziny. U nás ich berú len ako čašníkov

Správny barista vie zákazníkovi povedať veľa o káve, hovorí odborník Michal Molčan.

Súťaž viac ako dvoch desiatok baristov sledovalo šesťsto hostí.Súťaž viac ako dvoch desiatok baristov sledovalo šesťsto hostí. (Zdroj: Ilustračné: Ondrej Bobek)

NITRA. Najlepší baristi zo Slovenska a Česka predviedli v historickom Župnom dome umenie prípravy kávy. Stretli sa tu na slovenských majstrovstvách Barista 2016, počas ktorých súťažiaci dva dni presviedčali porotu aj laických návštevníkov o svojich kvalitách. Top baristov hodnotili porotcovia z Holandska, Poľska, Maďarska, USA a Francúzska.

Milovníci kávy mohli počas jedného víkendu vidieť okrem súťaží aj rôzne klasické či alternatívne prípravy kávy, pochutiť si na množstve rôznych káv či vypočuť si pikošky o jednom z najpopulárnejších nápojov.

Skryť Vypnúť reklamu

Rozliata kvapka uberie body

Majstrovstvá Slovenska Barista 2016 zorganizovala asociácia SCAE Slovakia. Znalci kávy a jej podávania súťažili v troch kategóriách, najsledovanejšou bola Barista, ktorú považujú za kráľovskú disciplínu. Súťažiaci sa v pätnástich minútach popasovali s prípravou espresa, kapučína a vlastného miešaného drinku. Podmienkou bolo, že vo všetkých troch nápojoch musela prevažovať káva - a teda napríklad ani v kapučíne nemohlo dominovať mlieko.

"Musia zvládnuť každý detail - už len kvapka na stole ich môže pripraviť o body. Hodnotí sa všetko od vizuality cez pôvod kávy až po chuťovú vyváženosť," povedal Marek Lőrincz zo SCAE Slovakia. Dôležitou bola aj prezentácia baristu ako človeka zanieteného pre kávu ale aj preukázanie kreativity, pretože pri miešanom drinku bolo len na súťažiacom, aký nápoj vymyslí. "Je nesmierne ťažké prísť s niečím novým, čo tu ešte nebolo," podotkol Lőrincz.

Skryť Vypnúť reklamu

Príprava na súťaž: dva týždne bez soli a korenia

V kategórii Cup Tasters malo hosťujúce mesto horúceho favorita. Tomáš Laca z Nitry sa prebojoval až do finále, kde sa však kvôli o pár sekúnd neskoršiemu koncu umiestnil na nepopulárnom štvrtom mieste. Stále sa však môže pochváliť tým, že v rozpoznávaní kávy je štvrtým najlepším na Slovensku.

Súťažiaci dostali osem setov, v každom z nich boli tri šálky s kávou. Dve z káv boli rovnaké a tretia odlišná. Ich úlohou bolo prísť na to, ktorá z trojice káv je iná.

Nájsť rozdiel pritom vôbec nebolo ľahké, porotcovia vybrali kávy, ktoré sa chuťovo neuveriteľne podobali. "Vo finále bola napríklad káva z Brazílie - jedna káva, z jednej farmy, ten istý druh, to isté spracovanie. Rozdiel bol len v tom, že jedny kávové čerešne boli zbierané žlté a druhé červené - v chuti je to iba minimálny rozdiel, ale aj ten sa dá rozoznať," povedal  Tomáš Laca.

Skryť Vypnúť reklamu

Existuje okrem vrodeného mimoriadne citlivého jazýčka vôbec spôsob, ako sa na takúto disciplínu pripraviť? Tomáš Laca hovorí, že dôležitý je tréning podobný ostrej súťaži a potom týždeň-dva pred súťažou aj čistá strava - to znamená žiadna soľ, žiadne korenené či pikantné jedlá. Súťažiaci si tiež môžu - podobne ako someliéri pri degustáciách vína - vyplachovať ústa vodou.

Poslednou kategóriou súťaže bola Coffee In Good Spirits. Tá preverila kreatívnosť baristov vo vytváraní miešaného alkodrinku, v ktorom bola základnou ingredienciou káva.

Baristika je u nás v plienkach

Úroveň baristiky u nás zlepšuje iba pomaličky a dvíhajú ju hlavne ľudia, ktorí pracovali v zahraničí. Dôvodom je okrem iného aj neochota majiteľov kaviarne zaplatiť baristu, ktorý má potrebné vedomosti o káve, jej príprave a servírovaní. Majitelia ich uzemňujú vo výbere kvalitných káv, ale brzdia ich aj motivačne či časovo.

"Na Slovensku je fenomén, že keď si niekto zarobí peniaze, otvorí si kaviareň a myslí si, že tým to končí. Zoberie si veľkú značku, ktorá mu dá zadarmo mlynček a stroj, vezme tri decká z hotelovej akadémie a svoju kaviareň berie len ako investíciu a nie ako aktívnu činnosť, ktorej sa musí ďalej venovať," hovorí Michal Molčan, šéfredaktor medzinárodného odborného magazínu o káve Standart.

"Barista ako pracovná pozícia je u nás ešte len na začiatku, ale keď sa povie barman, každému je jasné, čo to je," priznáva aj Marek Lőrincz. Ľudia však poznajú napríklad someliérov, tak prečo nevedia o baristoch? Podľa Molčana to súvisí aj s našou kultúrou, ktorá skôr ocení kvalitné víno či jedlo ako kvalitnú kávu. "Káva sa brala ako zdroj kofeínu - dám si tam cukor, mlieko a vypijem a ten barista je 'iba' ten niekto, kto mi to sprostredkuje. Nikto pritom neukázal našim ľuďom profesionalitu baristov. U nás, keď poviete, že ste baristom, tak reakcie sú asi také, že - tak si sa nedostal na školu, alebo ti nevyšiel tínedžerský džob v Bratislave, keď si barista? Pritom v USA alebo v Austrálii je táto pozícia braná úplne inak, na baristu sa pozerajú ako na odborníka v príprave kávy," vysvetľuje Michal Molčan z časopisu Standart.

Dnes už mnohým nestačí počuť iba to, že pijú stopercentnú arabicu. Podľa Molčana práve kvalitný barista môže zákazníkovi priblížiť kávový nápoj, ktorý mu naservíroval. "Povie viac o odrode, prezradí, že v káve môžete cítiť napríklad tóny černíc - lebo káva pochádza z určitej oblasti a pražená bola špecifickým štýlom," hovorí Molčan.

Ľudia v reťazci, ktorý začína kdesi na farme, pokračuje cez pražiara k baristovi a končí u milovníka kávy v dobrej kaviarni, by podľa Molčana mali viac dbať na vzájomnú komunikáciu. Barista má poznať pražiareň, z ktorej berie kávu, farmári by zase mali komunikovať s pražiarmi, ktorým kávu dodávajú. "Je dobré aj farmárov vytiahnuť z anonymity - nech sa kávičkári dozvedia, že za jednu šálku espresa sa musí farmár päťdesiatkrát zohnúť, aby nazbieral päťdesiat čerešní, v ktorých sú zrniečka a ísť s tým kilometre na spracovateľskú stanicu. Keď človek zistí dĺžku celého tohto procesu, tak má z kávy úplne iný zážitok - zrazu to nie je iba to hnedé riešenie, ktoré ma ráno zobudí a nakopne do práce, ale je to umelecká tvorba niekoľkých ľudí," povedal Michal Molčan.

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 24 308
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 14 751
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 167
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 070
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 543
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 676
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 591
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 573
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 332
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 192
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Kňaz Ľubor pomáhal covid pacientom, prihlásil sa ako dobrovoľník

Niektorí budú spomínať na pandémiu ako na dobrodružnú epizódu zo života. Iní však to šťastie mať nebudú, lebo na koronu sa zomiera. A nie ľahko, hovorí duchovný.

Na ARO so zdravotnou sestrou.

V Nitre mu vyliečili choré obličky. Odmenil sa gólmi, ktoré písali históriu (+FOTO)

Kráľ strelcov československej ligy Michal Pucher by sa pred pár dňami dožil 90 rokov.

Michal Pucher (1931 - 1999) je najlepším strelcom Nitry v čsl. lige. Na snímke vpravo preberá pohár pre najlepšieho strelca sezóny 1959/60.

Veľký záujem o Balaja. Má konkrétne zahraničné ponuky

Najlepší strelec ligy si môže vyberať z vejáru európskych záujemcov, vo Football Service Agency dokonca zdvihli telefón aj z Ázie. Ostane v Zlatých Moravciach?

Filip Balaj má (zatiaľ) najlepšiu futbalovú formu v živote. Bude súčasťou FC ViOn aj v prvom jarnom kole proti Trnave (6. 2.)?
AKTUALIZOVANÉ 19. 1. o 13.25

Bezdomovec mal pozitívny test, karanténu odmietol. Polícia ho našla na ďalší deň

Muža našli večer po testovaní vo vchode. Poslali ho preč.

Pracovník vypisuje certifikát.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Informácie o skríningovom testovaní v Martine

Zatiaľ je v meste k dispozícií deväť funkčných odberových miest, celoplošne sa v metroplote Turca bude testovať najmä počas víkendu.

V Banskej Bystrici nahlásili hromadné prepúšťanie 1 486 zamestnancov

Ohrození sú zamestnanci z oblasti poštových služieb, ide o avizované prepúšťanie v Slovenskej pošte.

Zoznam mobilných odberových miest v Turci

Tieto mobilné odberové miesta fungujú už dlhšie, ďalšie odberové miesta budú mestá a obce vytvárať.

Už ste čítali?