Utorok, 19. marec, 2019 | Meniny má Jozef

Top baristi museli na skusy do cudziny. U nás ich berú len ako čašníkov

Správny barista vie zákazníkovi povedať veľa o káve, hovorí odborník Michal Molčan.

Súťaž viac ako dvoch desiatok baristov sledovalo šesťsto hostí.Súťaž viac ako dvoch desiatok baristov sledovalo šesťsto hostí.(Zdroj: Ilustračné: Ondrej Bobek)

NITRA. Najlepší baristi zo Slovenska a Česka predviedli v historickom Župnom dome umenie prípravy kávy. Stretli sa tu na slovenských majstrovstvách Barista 2016, počas ktorých súťažiaci dva dni presviedčali porotu aj laických návštevníkov o svojich kvalitách. Top baristov hodnotili porotcovia z Holandska, Poľska, Maďarska, USA a Francúzska.

Milovníci kávy mohli počas jedného víkendu vidieť okrem súťaží aj rôzne klasické či alternatívne prípravy kávy, pochutiť si na množstve rôznych káv či vypočuť si pikošky o jednom z najpopulárnejších nápojov.

Rozliata kvapka uberie body

Majstrovstvá Slovenska Barista 2016 zorganizovala asociácia SCAE Slovakia. Znalci kávy a jej podávania súťažili v troch kategóriách, najsledovanejšou bola Barista, ktorú považujú za kráľovskú disciplínu. Súťažiaci sa v pätnástich minútach popasovali s prípravou espresa, kapučína a vlastného miešaného drinku. Podmienkou bolo, že vo všetkých troch nápojoch musela prevažovať káva - a teda napríklad ani v kapučíne nemohlo dominovať mlieko.

"Musia zvládnuť každý detail - už len kvapka na stole ich môže pripraviť o body. Hodnotí sa všetko od vizuality cez pôvod kávy až po chuťovú vyváženosť," povedal Marek Lőrincz zo SCAE Slovakia. Dôležitou bola aj prezentácia baristu ako človeka zanieteného pre kávu ale aj preukázanie kreativity, pretože pri miešanom drinku bolo len na súťažiacom, aký nápoj vymyslí. "Je nesmierne ťažké prísť s niečím novým, čo tu ešte nebolo," podotkol Lőrincz.

Príprava na súťaž: dva týždne bez soli a korenia

V kategórii Cup Tasters malo hosťujúce mesto horúceho favorita. Tomáš Laca z Nitry sa prebojoval až do finále, kde sa však kvôli o pár sekúnd neskoršiemu koncu umiestnil na nepopulárnom štvrtom mieste. Stále sa však môže pochváliť tým, že v rozpoznávaní kávy je štvrtým najlepším na Slovensku.

Súťažiaci dostali osem setov, v každom z nich boli tri šálky s kávou. Dve z káv boli rovnaké a tretia odlišná. Ich úlohou bolo prísť na to, ktorá z trojice káv je iná.

Nájsť rozdiel pritom vôbec nebolo ľahké, porotcovia vybrali kávy, ktoré sa chuťovo neuveriteľne podobali. "Vo finále bola napríklad káva z Brazílie - jedna káva, z jednej farmy, ten istý druh, to isté spracovanie. Rozdiel bol len v tom, že jedny kávové čerešne boli zbierané žlté a druhé červené - v chuti je to iba minimálny rozdiel, ale aj ten sa dá rozoznať," povedal  Tomáš Laca.

Existuje okrem vrodeného mimoriadne citlivého jazýčka vôbec spôsob, ako sa na takúto disciplínu pripraviť? Tomáš Laca hovorí, že dôležitý je tréning podobný ostrej súťaži a potom týždeň-dva pred súťažou aj čistá strava - to znamená žiadna soľ, žiadne korenené či pikantné jedlá. Súťažiaci si tiež môžu - podobne ako someliéri pri degustáciách vína - vyplachovať ústa vodou.

Poslednou kategóriou súťaže bola Coffee In Good Spirits. Tá preverila kreatívnosť baristov vo vytváraní miešaného alkodrinku, v ktorom bola základnou ingredienciou káva.

Baristika je u nás v plienkach

Úroveň baristiky u nás zlepšuje iba pomaličky a dvíhajú ju hlavne ľudia, ktorí pracovali v zahraničí. Dôvodom je okrem iného aj neochota majiteľov kaviarne zaplatiť baristu, ktorý má potrebné vedomosti o káve, jej príprave a servírovaní. Majitelia ich uzemňujú vo výbere kvalitných káv, ale brzdia ich aj motivačne či časovo.

"Na Slovensku je fenomén, že keď si niekto zarobí peniaze, otvorí si kaviareň a myslí si, že tým to končí. Zoberie si veľkú značku, ktorá mu dá zadarmo mlynček a stroj, vezme tri decká z hotelovej akadémie a svoju kaviareň berie len ako investíciu a nie ako aktívnu činnosť, ktorej sa musí ďalej venovať," hovorí Michal Molčan, šéfredaktor medzinárodného odborného magazínu o káve Standart.

"Barista ako pracovná pozícia je u nás ešte len na začiatku, ale keď sa povie barman, každému je jasné, čo to je," priznáva aj Marek Lőrincz. Ľudia však poznajú napríklad someliérov, tak prečo nevedia o baristoch? Podľa Molčana to súvisí aj s našou kultúrou, ktorá skôr ocení kvalitné víno či jedlo ako kvalitnú kávu. "Káva sa brala ako zdroj kofeínu - dám si tam cukor, mlieko a vypijem a ten barista je 'iba' ten niekto, kto mi to sprostredkuje. Nikto pritom neukázal našim ľuďom profesionalitu baristov. U nás, keď poviete, že ste baristom, tak reakcie sú asi také, že - tak si sa nedostal na školu, alebo ti nevyšiel tínedžerský džob v Bratislave, keď si barista? Pritom v USA alebo v Austrálii je táto pozícia braná úplne inak, na baristu sa pozerajú ako na odborníka v príprave kávy," vysvetľuje Michal Molčan z časopisu Standart.

Dnes už mnohým nestačí počuť iba to, že pijú stopercentnú arabicu. Podľa Molčana práve kvalitný barista môže zákazníkovi priblížiť kávový nápoj, ktorý mu naservíroval. "Povie viac o odrode, prezradí, že v káve môžete cítiť napríklad tóny černíc - lebo káva pochádza z určitej oblasti a pražená bola špecifickým štýlom," hovorí Molčan.

Ľudia v reťazci, ktorý začína kdesi na farme, pokračuje cez pražiara k baristovi a končí u milovníka kávy v dobrej kaviarni, by podľa Molčana mali viac dbať na vzájomnú komunikáciu. Barista má poznať pražiareň, z ktorej berie kávu, farmári by zase mali komunikovať s pražiarmi, ktorým kávu dodávajú. "Je dobré aj farmárov vytiahnuť z anonymity - nech sa kávičkári dozvedia, že za jednu šálku espresa sa musí farmár päťdesiatkrát zohnúť, aby nazbieral päťdesiat čerešní, v ktorých sú zrniečka a ísť s tým kilometre na spracovateľskú stanicu. Keď človek zistí dĺžku celého tohto procesu, tak má z kávy úplne iný zážitok - zrazu to nie je iba to hnedé riešenie, ktoré ma ráno zobudí a nakopne do práce, ale je to umelecká tvorba niekoľkých ľudí," povedal Michal Molčan.

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  3. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  4. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  5. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  6. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  7. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene
  8. Ako veľmi eko sa dá byť vo firme s 2 300 zamestnancami?
  9. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory
  10. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo
  1. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  2. Alori: upratujte efektívne a bez námahy
  3. Gansberg Koliba - Housing as a symbol of success
  4. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  5. V Tescu vlani zákazníci nakúpili až 700 miliónov sl. potravín
  6. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  7. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  8. OMV ponúka kávu so sebou aj do opakovane použiteľných pohárov
  9. Pojistným podvodům při nehodě zabráníte s kamerou MiVue 733 WiFi
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 23 436
  2. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 22 618
  3. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 20 051
  4. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 16 946
  5. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 14 498
  6. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 11 654
  7. Ako veľmi eko sa dá byť vo firme s 2 300 zamestnancami? 6 791
  8. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory 5 723
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 5 674
  10. Reportáž: Boli sme pri krste novej lode Costa Venezia 4 050

Hlavné správy z MY Nitra

Vodári budú robiť bezplatné rozbory vzoriek zo studní

V Piatok sa bude na Svätoplukovom námestí sláviť Svetový deň vody.

Boh futbalu zvolil ViOn

Káru potiahli najmladší, Zlaté Moravce ukázali Senici, kam patrí.

Futbalisti FC ViOn porazili Senicu a odlepili sa z dna tabuľky.

Kotleba, Šefčovič, Čaputová. O takomto poradí rozhodli v dedine pri Nitre

V niektorých obciach vyhral Harabin. Pozrite sa, ako volili obyvatelia nášho regiónu.

Ilustračné

Šalianky majú striebro. Ako sú na tom zranené Rácková s Bahýlovou?

V Košiciach vyvrcholil finálový turnaj Slovenského pohára v hádzanej mužov a žien.

Katarína Pócsíková drží pohár za 2. miesto v Slovenskom pohári 2018/2019.

Janíkovce potiahol veterán, kolíňanský prezident bol žolíkom

VI. LIGA: Na šiestich štadiónoch sa tešili domáci. Cenné tri body získali Janíkovce v Čakajovciach.

Dvaja z hrdinov víkendu - v zelenom Peter Zaujec, striedajúci krídelník Čechyniec, vpravo dolu Norbert Varga, prezident Kolíňan, ktorý vyrovnával na 1:1 vo Volkovciach.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Komisia v púchovskom okrese chodila s urnou autom s nálepkami ĽSNS

Vozidlo bolo vyzdobené nálepkami Kotlebovej strany.

Nezvestnú Danielu, matku troch detí, našli v Oravskej priehrade

Dnes sa pri lodenici na Nábreží priehrady zišlo približne sto dobrovoľníkov. Prišli hľadať Rabčanku, podarilo sa im to za pol hodinu.

Známe obchodné centrum v Prievidzi museli evakuovať, došlo v ňom k požiaru (+FOTO)

V priestoroch toalety v obchodnom centre na Nábrežnej ulici v Prievidzi v nedeľu popoludní horelo.

Prezidentské voľby 2019

Ako dopadli prezidentské voľby v Trenčíne a okolí?

Pozrite si kompletné výsledky prezidentských volieb v Trenčíne a okolí. Ktorý kandidát mal najviac hlasov? Kto zabojuje o post prezidenta v 2. kole?

Vybrali SME

Už ste čítali?