Streda, 26. september, 2018 | Meniny má Edita

Malým farmárom má pomôcť pri výrobe potravín hygienická príručka

Farmári pochopili, že popustiť z kritérií hygieny potravín sa nedá. S obsahom príručky sa mohli oboznámiť počas konferencie v Nitre.

S obsahom príručky sa mohli farmári oboznámiť na konferencii.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO - Henrich Mišovič)

NITRA. Desiatky malých, mladých a rodinných farmárov sa zapojili do vzdelávacieho procesu zameraného predovšetkým na spracovanie produkcie a hygienu výroby potravín na farmách. Pomôcť by im mala Hygienická príručka pre farmársku produkciu potravín, ktorú pripravilo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) v spolupráci s Ekotrendom Slovakia.

"Sú to zjednodušené pravidlá umožňujúce vyrábať potraviny v podmienkach zodpovedajúcich farmám. Prvá verzia tejto príručky je pripravená, predložili sme ju na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR," povedal Stanislav Šilhár z NPPC. "My hľadáme zjednodušené podmienky pre dodržanie hygienických pravidiel pri výrobe potravín, ale tak, aby to farmára nepoložilo ekonomicky. Farmári pritom pochopili, že popustiť z kritérií hygieny potravín sa nedá," konštatoval.

Článok pokračuje pod video reklamou

S obsahom príručky sa mohli farmári oboznámiť počas dnešnej konferencie v Nitre, ktorú NPPC zorganizovalo v spolupráci s Nadáciou Tesco. "Vzdelávanie malých a mladých farmárov sme podporili sumou 50 000 eur už vlani, projekt bol veľmi úspešný, zúčastnilo sa na ňom zhruba 100 farmárov. V tomto roku sme vyhlásili druhú grantovú výzvu v celkovej sume 85 000 eur," informoval Peter Sklenář z Nadácie Tesco.

Podľa jeho slov plánuje Tesco aj ďalšie aktivity vrátane poskytnutia bezplatného priestoru pred svojimi predajňami na farmárske tržnice. "Projekt je v štádiu prípravy, musíme sa dostať do súladu s požiadavkami na hygienu. Začneme pravdepodobne pilotným projektom," povedal Sklenář.

Vzdelávacie aktivity zamerané na správnu hygienickú výrobnú prax, kvalitu a označovanie potravín, inovácie a nové trendy v podnikaní v tejto oblasti absolvovalo v tomto roku zhruba 240 farmárov z celého Slovenska. Šilhára podľa vlastných slov prekvapil záujem študentov vysokých a stredných škôl. "Farmári majú záujem o vzdelávanie, treba však preškoliť minimálne 5000 ľudí. Sú to ľudia z praxe, ktorí ovládajú tú praktickú časť, potrebujú sa zdokonaliť v teórii a zorientovať v náročnej legislatíve," povedala Zuzana Homolová z Ekotrend Slovakia.

Podľa jej slov farmárov pribúda, v každej z približne 3000 obcí na Slovensku pôsobí minimálne jeden, potenciál zamestnať v segmente farmárskej výroby potravín je pritom 150 000 ľudí. "Problém je, že najmä tí úplne najmenší fungujú v šedej ekonomike, takže my vlastne ani nevieme, koľko ich v skutočnosti je. Ak má niekto na dedine dve kozy a vyrobí kozí syr, nie je preňho reálne zriadiť si výrobňu za niekoľko tisíc eur. Tam funguje predaj z ruky do ruky a tá dôvera medzi predávajúcim a kupujúcim je dostatočná. Takto to funguje na celom svete," skonštatovala Homolová.

Podľa jej názoru by tento spôsob predaja z dvora nemali sťažovať legislatívne bariéry. "Pri súčasnej legislatíve to funguje tak, že mnohí sa boja zviditeľniť, pretože ich čaká kontrola a pokuta. Nebránime sa tomu, aby bola dodržaná hygiena, nejaké pravidlá tu byť musia, len sú zle nastavené," dodala. Zuzana Nouzovská z ministerstva pôdohospodárstva oponuje, že všetci výrobcovia, ktorí majú vážny záujem vyrábať a ponúkať potraviny z dvora, sú registrovaní v súlade s legislatívou. "Potraviny vyrábané na farme sú kvalitné potraviny, no predaj z dvora má svoje pravidlá," tvrdí.

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  2. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  5. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  6. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  7. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  10. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 16 631
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 246
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 687
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 411
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 546
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 985
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 392
  8. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 913
  9. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 3 105
  10. Najužitočnejšia appka 2 750

Téma: Hygiena


Článok je zaradený aj do ďalších tém Potraviny

Hlavné správy z MY Nitra

Nitrička zdolala silný Trenčín a blíži sa k prvej šestke

Víťazný utorok! Nitra zlomila tretí tím tabuľky z penalty v 91. minúte.

Cesta do budúcnosti sa začne zajtra v Žiline

Zaujíma vás, kto bude financovať výstavbu ciest po skončení eurofondov? Alebo, či sa na koľajnice vráti nákladná doprava? Počuli ste už niečo o lacnej regionálnej leteckej doprave a či ju budeme môcť aj využívať? Na tieto, ale aj iné otázky odpovie medzinárodná konferencia Doprava 2018, ktorá bude zajtra v Žiline.

Fincentrum Nitra

Rozhovor s Annou Súlíkovou o možnostiach v oblasti finančníctva.

Seniorom meškali obedy, Šali pomôže nové auto

Rozvážky obedov jedno auto nestíhalo.

Reštaurovanie zachraňuje kultúrne dedičstvo

Ľudia kedysi nevedeli zachraňovať diela a volili najjednoduchší spôsob.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Cestujúcich v okolí Prievidze kontroloval nezvyčajný revízor (+FOTO)

Úlohou netradičného revízora bolo priniesť dobrú náladu do modrých autobusov. Zhostil sa jej známy herec.

Začala sa dražba pozemkov pre výstavbu rodinných domov

Prvý majiteľ sa teší zo svojho nového pozemku, stačilo mu prihodiť dvetisíc eur.

Vybrali SME

Už ste čítali?