Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Malým farmárom má pomôcť pri výrobe potravín hygienická príručka

Farmári pochopili, že popustiť z kritérií hygieny potravín sa nedá. S obsahom príručky sa mohli oboznámiť počas konferencie v Nitre.

S obsahom príručky sa mohli farmári oboznámiť na konferencii.S obsahom príručky sa mohli farmári oboznámiť na konferencii. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO - Henrich Mišovič)

NITRA. Desiatky malých, mladých a rodinných farmárov sa zapojili do vzdelávacieho procesu zameraného predovšetkým na spracovanie produkcie a hygienu výroby potravín na farmách. Pomôcť by im mala Hygienická príručka pre farmársku produkciu potravín, ktorú pripravilo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) v spolupráci s Ekotrendom Slovakia.

"Sú to zjednodušené pravidlá umožňujúce vyrábať potraviny v podmienkach zodpovedajúcich farmám. Prvá verzia tejto príručky je pripravená, predložili sme ju na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR," povedal Stanislav Šilhár z NPPC. "My hľadáme zjednodušené podmienky pre dodržanie hygienických pravidiel pri výrobe potravín, ale tak, aby to farmára nepoložilo ekonomicky. Farmári pritom pochopili, že popustiť z kritérií hygieny potravín sa nedá," konštatoval.

Skryť Vypnúť reklamu

S obsahom príručky sa mohli farmári oboznámiť počas dnešnej konferencie v Nitre, ktorú NPPC zorganizovalo v spolupráci s Nadáciou Tesco. "Vzdelávanie malých a mladých farmárov sme podporili sumou 50 000 eur už vlani, projekt bol veľmi úspešný, zúčastnilo sa na ňom zhruba 100 farmárov. V tomto roku sme vyhlásili druhú grantovú výzvu v celkovej sume 85 000 eur," informoval Peter Sklenář z Nadácie Tesco.

Podľa jeho slov plánuje Tesco aj ďalšie aktivity vrátane poskytnutia bezplatného priestoru pred svojimi predajňami na farmárske tržnice. "Projekt je v štádiu prípravy, musíme sa dostať do súladu s požiadavkami na hygienu. Začneme pravdepodobne pilotným projektom," povedal Sklenář.

Vzdelávacie aktivity zamerané na správnu hygienickú výrobnú prax, kvalitu a označovanie potravín, inovácie a nové trendy v podnikaní v tejto oblasti absolvovalo v tomto roku zhruba 240 farmárov z celého Slovenska. Šilhára podľa vlastných slov prekvapil záujem študentov vysokých a stredných škôl. "Farmári majú záujem o vzdelávanie, treba však preškoliť minimálne 5000 ľudí. Sú to ľudia z praxe, ktorí ovládajú tú praktickú časť, potrebujú sa zdokonaliť v teórii a zorientovať v náročnej legislatíve," povedala Zuzana Homolová z Ekotrend Slovakia.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa jej slov farmárov pribúda, v každej z približne 3000 obcí na Slovensku pôsobí minimálne jeden, potenciál zamestnať v segmente farmárskej výroby potravín je pritom 150 000 ľudí. "Problém je, že najmä tí úplne najmenší fungujú v šedej ekonomike, takže my vlastne ani nevieme, koľko ich v skutočnosti je. Ak má niekto na dedine dve kozy a vyrobí kozí syr, nie je preňho reálne zriadiť si výrobňu za niekoľko tisíc eur. Tam funguje predaj z ruky do ruky a tá dôvera medzi predávajúcim a kupujúcim je dostatočná. Takto to funguje na celom svete," skonštatovala Homolová.

Podľa jej názoru by tento spôsob predaja z dvora nemali sťažovať legislatívne bariéry. "Pri súčasnej legislatíve to funguje tak, že mnohí sa boja zviditeľniť, pretože ich čaká kontrola a pokuta. Nebránime sa tomu, aby bola dodržaná hygiena, nejaké pravidlá tu byť musia, len sú zle nastavené," dodala. Zuzana Nouzovská z ministerstva pôdohospodárstva oponuje, že všetci výrobcovia, ktorí majú vážny záujem vyrábať a ponúkať potraviny z dvora, sú registrovaní v súlade s legislatívou. "Potraviny vyrábané na farme sú kvalitné potraviny, no predaj z dvora má svoje pravidlá," tvrdí.

Skryť Vypnúť reklamu

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hygge ako životný štýl
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 968
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 820
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 609
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 597
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 207
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 947
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 397
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 258
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 217
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 108
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Hygiena

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Najlepšie výsledky zaznamenali v druhom kole, najhoršie v prvom.

18 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Klaudio Farmadín vedie Športový klub Farmex Nitra. Nedávno vybudovali nové ihrisko s umelým povrchom a šprintérsku rovinku.

Jeho zverenci majú stále šancu prebojovať sa na olympiádu do Tokia.

20 h
Riaditeľ nemocnice Dubaj a primátor Hattas.

Testovanie sa má stať trvalou súčasťou nášho života na najbližšie mesiace a možno aj roky, hovorí riaditeľ nemocnice Milan Dubaj.

25. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

12 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

19 h

Už ste čítali?