Štvrtok, 19. júl, 2018 | Meniny má Dušana

Malým farmárom má pomôcť pri výrobe potravín hygienická príručka

Farmári pochopili, že popustiť z kritérií hygieny potravín sa nedá. S obsahom príručky sa mohli oboznámiť počas konferencie v Nitre.

S obsahom príručky sa mohli farmári oboznámiť na konferencii.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO - Henrich Mišovič)

NITRA. Desiatky malých, mladých a rodinných farmárov sa zapojili do vzdelávacieho procesu zameraného predovšetkým na spracovanie produkcie a hygienu výroby potravín na farmách. Pomôcť by im mala Hygienická príručka pre farmársku produkciu potravín, ktorú pripravilo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) v spolupráci s Ekotrendom Slovakia.

"Sú to zjednodušené pravidlá umožňujúce vyrábať potraviny v podmienkach zodpovedajúcich farmám. Prvá verzia tejto príručky je pripravená, predložili sme ju na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR," povedal Stanislav Šilhár z NPPC. "My hľadáme zjednodušené podmienky pre dodržanie hygienických pravidiel pri výrobe potravín, ale tak, aby to farmára nepoložilo ekonomicky. Farmári pritom pochopili, že popustiť z kritérií hygieny potravín sa nedá," konštatoval.

Článok pokračuje pod video reklamou

S obsahom príručky sa mohli farmári oboznámiť počas dnešnej konferencie v Nitre, ktorú NPPC zorganizovalo v spolupráci s Nadáciou Tesco. "Vzdelávanie malých a mladých farmárov sme podporili sumou 50 000 eur už vlani, projekt bol veľmi úspešný, zúčastnilo sa na ňom zhruba 100 farmárov. V tomto roku sme vyhlásili druhú grantovú výzvu v celkovej sume 85 000 eur," informoval Peter Sklenář z Nadácie Tesco.

Podľa jeho slov plánuje Tesco aj ďalšie aktivity vrátane poskytnutia bezplatného priestoru pred svojimi predajňami na farmárske tržnice. "Projekt je v štádiu prípravy, musíme sa dostať do súladu s požiadavkami na hygienu. Začneme pravdepodobne pilotným projektom," povedal Sklenář.

Vzdelávacie aktivity zamerané na správnu hygienickú výrobnú prax, kvalitu a označovanie potravín, inovácie a nové trendy v podnikaní v tejto oblasti absolvovalo v tomto roku zhruba 240 farmárov z celého Slovenska. Šilhára podľa vlastných slov prekvapil záujem študentov vysokých a stredných škôl. "Farmári majú záujem o vzdelávanie, treba však preškoliť minimálne 5000 ľudí. Sú to ľudia z praxe, ktorí ovládajú tú praktickú časť, potrebujú sa zdokonaliť v teórii a zorientovať v náročnej legislatíve," povedala Zuzana Homolová z Ekotrend Slovakia.

Podľa jej slov farmárov pribúda, v každej z približne 3000 obcí na Slovensku pôsobí minimálne jeden, potenciál zamestnať v segmente farmárskej výroby potravín je pritom 150 000 ľudí. "Problém je, že najmä tí úplne najmenší fungujú v šedej ekonomike, takže my vlastne ani nevieme, koľko ich v skutočnosti je. Ak má niekto na dedine dve kozy a vyrobí kozí syr, nie je preňho reálne zriadiť si výrobňu za niekoľko tisíc eur. Tam funguje predaj z ruky do ruky a tá dôvera medzi predávajúcim a kupujúcim je dostatočná. Takto to funguje na celom svete," skonštatovala Homolová.

Podľa jej názoru by tento spôsob predaja z dvora nemali sťažovať legislatívne bariéry. "Pri súčasnej legislatíve to funguje tak, že mnohí sa boja zviditeľniť, pretože ich čaká kontrola a pokuta. Nebránime sa tomu, aby bola dodržaná hygiena, nejaké pravidlá tu byť musia, len sú zle nastavené," dodala. Zuzana Nouzovská z ministerstva pôdohospodárstva oponuje, že všetci výrobcovia, ktorí majú vážny záujem vyrábať a ponúkať potraviny z dvora, sú registrovaní v súlade s legislatívou. "Potraviny vyrábané na farme sú kvalitné potraviny, no predaj z dvora má svoje pravidlá," tvrdí.

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 868
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 322
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 151
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 465
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 034
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 981
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 548
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 217
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 810
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 032

Téma: Hygiena


Článok je zaradený aj do ďalších tém Potraviny

Hlavné správy z MY Nitra

Chovan: Teším sa na novú sezónu, verím, že bude úspešná

Vyspovedali sme tri nové tváre, ktoré by mali byť posilami tímu Juraja Jarábka.

Výlet do minulosti Nitry zažijete v Trafačke

Výstavu koncipovali tak, aby priniesla reprezentatívnu vzorku historických záberov z každej mestskej časti.

Veriaci si počas víkendu pripomenú patrónov Nitrianskej diecézy

Svätí Svorad a Benedikt sa po prvýkrát spomínajú v Maurovej legende z roku 1064 až 1070.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šialená jazda kamiónu. Vodič ohrozil mnoho životov

Na internete sa objavil kamerový záznam z cesty pri Novákoch.

Do stanice v Trnave investovali už vyše 28 miliónov, pozrite si fotky

V súčasnosti sa pracuje na 2. nástupišti, ktoré 
kompletne prerábajú. 
Prístupné by malo byť už v septembri.

Zomrel známy horský záchranár Rudolf Chalupek

Rodák z Nemiec pri Banskej Bystrici pomohol na horách mnohým ľuďom v ťažkých situáciách. Odišiel do večnosti vo veku nedožitých 35 rokov.

Vybrali SME

Už ste čítali?