ZLATÉ MORAVCE. V stredu 16. decembra sa v priestoroch múzea uskutoční Vianočná tvorivá dielňa spojená s ukážkou pečenia oblátok a vianočky. "V súčasnosti podávame ako prvé štedrovečerné jedlo práve vianočné oblátky s medom, cesnakom, alebo orechmi. Dostaneme ich kúpiť na rôznych vianočných trhoch a nikto si asi nevie predstaviť, že by mu chýbali na vianočnom stole," povedala Ľubica Packová Zahradárová, hovorkyňa Ponitrianskeho múzea, pod ktoré patrí Mestské múzeum v Zlatých Moravciach.
Okrúhle, oválne, či v tvare trubičky vyformované vianočné oblátky sa pripravujú z nekvaseného cesta a pečú sa vo formách s cirkevnými symbolmi. V minulosti však plnili inú funkciu ako dnes, skonštatovala Packová - Zahradárová. Vianočné oblátky do 18. storočia piekli a roznášali kňazi. V cirkevných školách pripadala táto úloha učiteľom rechtorom. Začiatkom adventu obchádzali žiaci všetky domy s vinšom a vyberali obilie na vianočné oblátky. Ešte v medzivojnovom období na mnohých slovenských dedinách piekli oblátky ženy na otvorenom ohnisku, umiestnenom na rechtorskom alebo farskom dvore. Piekli sa vodové, cukrové, orechové a do 30. rokov 20. storočia aj pre dobytok so zapečenou petržlenovou vňaťou. V posledný týždeň pred Vianocami ich žiaci roznášali s vinšami, ktoré skladali učitelia. V medzivojnovom období bolo pečenie oblátok v mnohých cirkevných zboroch zrušené. V zmysle ľudovej viery sa vianočným oblátkam pripisovali aj magické účinky. Odkladalo sa z nich do siatin, na liečenie, ale aj na ochranu pred požiarom.