NITRA. „Mám viacej fanúšikov ako Fico. Môžem ísť do parlamentu,“ vytešoval sa na autogramiáde v nitrianskom kníhkupectve Panta Rhei známy televízny kuchár Vilo Habo. Spolu so synom Dávidom sa priam zavalení davom návštevníkov usmievali do mobilov a fotoaparátov a podpisovali svoju prvú knihu Vilo Habo varí lepšie ako tvoja mama.
Slovenské a lacné
Keď začne Vilo Habo variť, lietajú všade naokolo ruky, nohy, panvice a vtipné výroky – prezrádza kniha. Z každého varenia urobí nezabudnuteľnú šou, ktorú zaklincuje fantastickým jedlom. A o ňom celá knižka je.
„Okrem užitočných rád a tipov v nej ponúkam sedemdesiat receptov na jedlá, ktoré sú viac-menej slovenskou klasikou. Sú zo surovín, ktoré si ľahko zoženiete, nič drahé. V knihe nájdete napríklad rôzne nátierky, šaláty, polievky, múčne jedlá, mäsité i bezmäsité jedlá. Recepty som vymyslel ja, s ich zostavovaním mi poradil môj kamarát Palo Kollár, syn Dávid mi s knihou pomohol technicky,“ hovorí Vilo Habo z Hamuliakova, hviezda relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja. „Teší ma, že sa kniha dobre predáva. Dúfam, že bude aj druhá, niečo sa chystá, ale momentálne som tak vyťažený, že neviem, či budem mať čas zostavovať nové recepty.“
V kuchyni bol aj na vojne
Hoci varenie Vila Haba zaujímalo už odmala, išiel na strednú poľnohospodársku školu. „Nedokončil som ju, bol som taký rebel. Nastúpil som na vojnu a po nej som sa zamestnal v pekárni v Dunajskej Lužnej, kde som zostal 18 rokov,“ hovorí Habo.
K vareniu ho viedla mama. Na svoje prvé jedlo, ktoré sám uvaril, si veľmi nespomína, ale vraj to asi bola praženica. „Bolo nás veľa súrodencov, mama nás učila, ako čo uvariť. Keď ochorela, dirigovala nás z postele – to tam daj, to nedaj... Zišlo sa mi to na vojne, kde ma pridelili do kuchyne. To bolo však dosť iné varenie - pre päťsto ľudí, tam sa nejako hrať s jedlom nedalo,“ spomína.
Hoci je skúseným pekárom, radšej varí ako pečie. „Zvládnem osúch, koláč, domáci chlieb, ktorý je naozaj výborný, ale skôr sa venujem mäsitým jedlám. Recepty si sám vymýšľam a vždy ich niečím mojím ozvláštnim, aby boli originálne.“
Ako vraví, zje všetko, ale jeho obľúbeným je panenka na sedliacky spôsob, ktorej recept je aj v knihe.
Sú svetoví rekordmani šou
Ísť do relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja bol nápad syna Dávida, ktorého otec v kuchyni spočiatku využíval najmä ako pomocníka. Jeho však varenie chytilo, odkukal od otca všelijaké grífy a už bol v kuchyni ako doma.
„Po istej televíznej relácii, kde som už varil, som viac nechcel ísť pred kamery a mal som trochu nechuť k vareniu. No Dávid ma celý deň lámal: tatko, poď, poď! Tak ma nakoniec zlomil,“ prezrádza Habo, ktorý sa v relácii spolu s Dávidom a svojím bratom – dvojčaťom Petrom - objavil asi 70-krát. Sú tým vlastne svetoví rekordmani šou, ktorú vysielajú aj v iných štátoch, predtým najviac – 12 vysielaní– vydržal súťažiaci z Maďarska.
„Manželka do relácie nechcela ísť, vraj by ma s panvicou zabila, tak som k vareniu prizval brata. Aj pre televíziu sme boli ako kuchári – dvojčatá zaujímaví.“
Chce byť kuchárom
Šestnásťročný Dávid je už teraz presvedčený, že povolanie kuchára je pre neho to pravé. S otcom v relácii varil asi 30-krát. „Vždy, keď som ho doma videl za sporákom, inšpiroval ma. Idem a skúsim, hovoril som si. A stále mi to vyšlo, jedlo chutilo aj dobre vyzeralo. Vymýšľam stále niečo nové, naposledy som uvaril celkom chutné cuketové ragú s kuracím mäsom,“ hovorí deviatak na základnej škole. „A kam ďalej? Na sto percent som rozhodnutý ísť za kuchára. Nemyslím si, že by mi to niekedy liezlo na nervy. Keď to v panviciach škvrčí, to je jedna radosť!“
Vzápätí mu otec trochu oponuje: „Ja mu ale hovorím, že ešte veľa vody pretečie Dunajom, kým on bude kuchárom. Je za tým veľa námahy a driny, odstáť si v kuchyni 12 hodín nie je jednoduché. Spolu s manželkou ho podporujeme, ale všetko je to na ňom, musí sám chcieť. Zatiaľ vníma najmä tú eufóriu a popularitu, takže uvidíme, ale držíme mu palce. Snažíme sa ho držať pri zemi - aj keď sme mediálne známi, zostávame rovnakými Habovcami ako predtým.“