Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Na chýrnu likérku vo Veľkom Záluží sa takmer zabudlo

Tajomstvom opradenú likérku riadili majstri z Talianska. Ročne vyprodukovala tristo sudov kvalitnej pálenky.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: ARCHÍV SME - Tomáš Benedikovič)

VEĽKÉ ZÁLUŽIE. Zopár poničených múrov a hŕstka archívnych dokumentov. To je všetko, čo dnes nájdeme po kedysi významnej továrni, ktorá sídlila neďaleko kaštieľa vo Veľkom Záluží.

Vyrábala desiatky bylinných likérov a svoj um tu predvádzali vychýrení majstri z Talianska. Likérku, ktorá fungovala takmer 120 rokov, popísal v monografii o Veľkom Záluží historik a riaditeľ Štátneho archívu v Nitre Peter Keresteš.

Županova likérka

Továreň na výrobu likéru založili na svojom panstve vo Veľkom Záluží Forgáčovci. Písal sa rok 1784. Jej zriadenie súviselo s podnikateľskými aktivitami zemepánov a majiteľov panstva, dokonca priamo s grófom Mikulášom Forgáčom, ktorý počas osvietenskej vlády Jozefa II. dosiahol významnú politickú kariéru. Ako píše Peter Keresteš vo svojej monografii, Mikuláš Forgáč začínal ako úradník na miestodržiteľskej rade a dotiahol to až na nitrianskeho hlavného župana a tajného radcu.

Skryť Vypnúť reklamu

Forgáč bol vplyvný človek. Vo Veľkom Záluží vlastnil kaštieľ a priľahlé panstvo, na ktorom okrem likérky pozakladal ešte aj pivovar, pradiareň hodvábu a ďalšie zemepanské podniky. Cieľom jeho fabrík nebol iba zárobok. "Hľadal spôsob, ako využiť produkciu na panstve, pretože inak sa museli komodity vyrobené na jeho pozemkoch distribuovať a predávať. Keď však zriadil vlastné podniky, mohol nechať komodity spracovávať priamo na mieste a ešte aj zarobil z predaja výrobkov," vysvetľuje historik Peter Keresteš.

Gróf podporoval aj pestovanie hodvábnika morušového, a tým aj výrobu priadze. Aj v tomto je Veľké Zálužie akýmsi priekopníkom. O výrobe priadze sa však podarilo zistiť ešte menej ako o likérke, ktorú vo svojej bádateľskej práci popísal Peter Keresteš.

Skryť Vypnúť reklamu

Likéry pre mešťanov

O likérke vo Veľkom Záluží sa vie to, že ju založil Mikuláš Forgáč okolo roku 1784. Latinsky sa volala Fabrica rosoliaria a ako aj z názvu vyplýva, išlo skutočne o fabriku. Nebol to len akýsi bežný liehovar, ale skutočná továreň na výrobu bylinného likéru.

Celkom výnimočná je táto likérka aj tým, že bola prvou svojho druhu na území dnešného západného Slovenska a Nitrianskeho kraja. Výrobky z nej putovali na stoly mešťanov a šľachty, likéry z Veľkého Zálužia sa dostali až na územie dnešného západného Maďarska.

Pred prvou polovicou 19. storočia produkovala likérka 52 druhov likérov a páleniek. "Ročná produkcia továrne bola 300 sudov, čo je približne 15 600 litrov pálenky. Išlo o bylinné likéry rôzneho druhu - bol to v podstate lieh ochutený zmesou bylín," vysvetľuje Peter Keresteš. O slušnom odbyte svedčí skutočnosť, že sotva bolo možné nájsť väčšie množstvo pálenky jedného druhu na sklade. To v roku 1837 skonštatoval vo svojom lexikóne vtedajší uhorský geograf Alexej Fényes.

Skryť Vypnúť reklamu

O rozvoj likérky sa zaslúžil hlavne likérnicky majster Antonio Cavallio z talianskeho Terstu. Forgáč ho ustanovil do pozície výrobného riaditeľa fabriky. Cavalliova rodina likérku ovládla na niekoľko generácií. Predpokladá sa, že Taliani si so sebou do Veľkého Zálužia priniesli okrem receptúr aj technológie, ktorými najrozličnejšie likéry spracovali. O názvoch likérov či o ich zložení sa ale nedochovali žiadne záznamy.

Prostý ľud pil vínovicu a slivovicu

No už len fakt, že Forgáč zveril svoju likérku Talianom, svedčí o jej výnimočnosti. Ľudí, ktorí sa v tom čase venovali výrobe alkoholu, bolo totiž v okolí Veľkého Zálužia plno a ak by Forgáč chcel, mohol sa obrátiť na niektorého z nich.

Mnohí zemepáni tiež vlastnili pálenice zriadené na svojich majetkoch. Mali tu svojho krčmára, ktorý im platil nájom a zároveň predával víno a pálenku vyrobené na pánskych statkoch.

Bežní ľudia likéry z fabriky veľmi necuckali, fičali medzi nimi iné alkoholické nápoje. "Obyčajní ľudia, poddaní, konzumovali lacnejšie druhy alkoholu, hlavne víno a pivo. Archívne pramene hovoria, že z tvrdého alkoholu sa pilo hlavne to, čo mali v krčmách. Bola to najčastejšie vínovica, slivovica a pálené veci - vtedy sa pálilo hlavne z obilia," hovorí historik.

Likérke z Veľkého Zálužia sa podarilo vybudovať tradíciu a silnú obchodnú značku. Vyrábala celoročne a zamestnávala približne päť ľudí. Okrem likéru sa neskôr začala venovať aj výrobe octu.

Svojim pôsobením predbehla vývoj v odvetví o 50-70 rokov. Až po tomto období sa našli regionálni konkurenti - išlo hlavne o továreň na výrobu likéru Maxa Quittnera v Hlohovci, ku ktorej neskôr pribudli aj likérky založené v Nitre a Vrbovom.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 257
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 176
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 937
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 129
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 899
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 708
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 200
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 981
  9. Po Slovensku na motorke 5 441
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 867
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Čoskoro tridsiatnik Tomáš Darnady má vliať janíkovskému futbalu nový život. Z príchodu novej sily sa teší aj legendárny funkcionár klubu Jozef Dolinský (vpravo).

Nebude to tak, že ktosi len v nedeľu príde po päťdesiat eur a zdúchne preč, hlási Darnady.


7 h
Toto najstaršie ihrisko plánujú zrušiť, bude tu lúka s grillmi. Kolotoč ako historický artefakt zostane.

Daniele a muflóny bude možné pozorovať aj z mosta s vyhliadkou. Tam, kde je teraz obora, bude ďalšie detské ihrisko.


7 h
Sovíčatá vypadli z hniezda na strome v areáli školského parku.

Nečakane vypadli z hniezda na strome v areáli školského parku.


ZŠ J. V. Šimka Žitavany a 1 ďalší 16 h
Vedúci zásahového tímu Jaroslav Slašťan.

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Podobné prípady sa stali na viacerých miestach Slovenska.


15 h

Osoba na 15 metrov štvorcových už nie je limitom pre prevádzky v zelených a žltých okresoch.


TASR 14. jún

Zrazená osoba utrpela doposiaľ nezistené zranenia.


SITA 15. jún

Už ste čítali?