NITRA. Až 114 filmov z 26 krajín si mohli pozrieť diváci, ktorí zamierili počas uplynulého týždňa na 32. ročník Agrofilmu.
Festival predstavuje dokumenty z celého sveta o poľnohospodárstve, potravinárstve, rozvoji regiónov a udržaní života na vidieku. Najlepšie ocenila medzinárodná porota, v ktorej sedeli filmári a vedeckí pracovníci agrorezortu.
Slovenské potraviny nezasiahli škandály
Festival dopĺňali početné sprievodné podujatia. Návštevníci si napríklad vyskúšali, ako sa vyrába tradičná slovenská klobása. Postup im vysvetľovali odborníci z Výskumného ústavu živočíšnej výroby Nitra.
Vedecké pracovníci návštevníkom pripomenuli, že stále sa oplatí siahnuť po slovenskom mäse a nie mäse z dovozu. "Nebojme sa produktov z našich zvierat. Sú kvalitné, zdravé a niekoľkokrát kontrolované, čo sa nedá povedať o tých z dovozu," povedala Martina Gondeková z ústavu.
Odborníčka pripomenula, že slovenské potraviny aféry a škandály nepoznajú. Podľa nej v poslednom roku "bol pokoj", v rokoch predtým však slovenský trh sužovali viaceré aféry súvisiace so zahraničnými potravinami pochybnej kvality.
V predošlých rokoch sa v mäsových výrobkoch zo zahraničia objavila napríklad cestná posypová soľ, farby či konské mäso. V mede zase našli antibiotiká a v alkohole jed.

Bravčové aj hovädzie upadajú
Za posledné roky sa na Slovensku výrazne zmenil trh s mäsom. Pred pádom komunizmu zjedol priemerný Slovák dvadsať kíl hovädzieho mäsa ročne, teraz neskonzumuje ani štyri kilá.
Ako alarmujúcu označujú odborníci aj situáciu s bravčovým mäsom. "Dosahujeme 35-percentnú sebestačnosť, pokiaľ ide o bravčové mäso. Pred dvadsiatimi rokmi sme však bravčovinu vyvážali," poukázal Peter Demo z ústavu na to, ako dramaticky sa zmenila situácia.
Demo pri ukážkach výroby tradičnej klobásy návštevníkom festivalu vysvetľoval, že okrem vysokého percenta mäsa v klobáse záleží aj na tom, ako sa prasa chovalo. "Platí, že dobrá klobása je zo šťastných prasiat, takých, ktoré nie sú týrané a neprecestujú celý svet, kým sa dostanú k nám na tanier," zdôraznil. Len ošípané, ktoré majú dobrú opateru, dokážu podľa neho vyprodukovať kvalitné výrobky.
Odborník Slovákom odporučil, aby viac dbali o to, čo si dajú na tanier. "Čerstvosť by mala byť prioritou. Ak aj kúpim napríklad vákuovo balenú klobásu, mal by som pozorne sledovať, čo je na etikete," podotkol.