NITRA. Plamene v ústach aj v celom tele! To sľubujú najštipľavejšie papričky na svete zapísané v Guinnessovej knihe rekordov. Všetky tri najpálivejšie druhy sa momentálne dajú okoštovať v Botanickej záhrade Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Počas výstavy Farby a plody jesene si to najpikantnejšie, čo môže jedlo na tejto planéte ponúknuť, mohli vyskúšať návštevníci. Organizátori si pre nich pripravili prvú pomoc – mlieko či mastený chlieb. Účinnou pomocou s pálivými paprikami je tiež alkohol.
Pikantný zabijak
Botanická záhrada špeciálne pre tohtoročnú tradičnú jesennú výstavu objednala tie najpálivejšie odrody chilli papričiek. Zo semien túto jeseň dopestovali v záhradách svoju vlastnú úrodu najpekelnejších paprík.
Absolútnou kráľovnou pálivosti je Carolina Reaper z Južnej Karolíny v USA. Od roku 2013 tróni v Guinnessovej knihe rekordov ako tá najostrejšia zo všetkých paprík. Obsah kapsaicínu v nej môže dosiahnuť až 2 200 000 bodov na Scovilleho stupnici. Pre porovnanie, známe štipľavé papričky Habanero, ktoré sa bežne používajú, dosahujú pálivosť 'iba' 300 000 bodov.
„Nepestuje sa bežne v domácnostiach, lebo môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Dočítala som sa, že môže nastať až zástava srdca. Nikdy som ju nevyskúšala, ale hovoria, že to už nie je pálivé, ale až bolestivé,“ povedala Erika Mňahončáková, riaditeľka Botanickej záhrady SPU.
Štípe aj cez rukavice
Druhá najpikantnejšia je paprika Trinidad Moruga Scorpion, tej namerali zhruba dva milióny jednotiek. Počas výstavy si na túto odrodu trúfla jedna zo študentiek, ochutnávala ju na vlastnú zodpovednosť. Organizátorov predtým uistila, že doma jedáva chilli a na ostré jedlá je zvyknutá.
Z druhej najpikantnejšej papriky študentke odrezali iba kúsok s rozmerom asi pol krát pol centimetra. „Dala som jej iba dužinu, nie žilnatinu. Reakcia bola tá, čo sme očakávali – zaslzené oči, kašľala. Ak by si dala celú papričku, asi voláme sanitku,“ povedala Erika Mňahončáková. Študentke pomohli neutralizovať pôsobenie kapsaicínu mliekom.
Botanická záhrada nitrianskej univerzity má takúto kolekciu najpálivejších chilli papričiek po prvý raz v histórii. Keď objednali z USA osivo, niektoré zásielky prišli s celými chilli papričkami. „Kolegyne mali problém, keď zvnútra vyberali semiačka – veľmi ich pálili prsty, tá pálivosť im prešla aj cez rukavice,“ povedala riaditeľka.
Rekordne ostré odrody bežne na trhu nedostať. Hrsť semienok môže pokojne stáť až dvadsať eur.
Tie najpikantnejšie papriky sa ale ani do jedál nepridávajú, lebo ich pôsobením pokrmy úplne stratia svoje chute. Zaznamenané sú aj prípady, keď o chuť dočasne prišli aj tí, ktorí papričky vyskúšali.
V Botanickej záhrade SPU majú návštevníci možnosť vidieť 48 odrôd paprík a 18 odrôd menej známych paradajok.
