Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Martin Pyco Rausch v knihe „prevaril“ štyri ročné obdobia

Svojou treťou knihou sa snaží ľuďom ukázať, aké pestré stravovanie môže byť aj vďaka sezónnym surovinám a potravinám.

Martin Pyco Rausch medzi študentmi gymnázia.Martin Pyco Rausch medzi študentmi gymnázia. (Zdroj: PAVEL KUNA)

NITRA. Martin Pyco Rausch predstavil v Nitre knihu Moje jedlo 3 - Štyri ročné obdobia. O svojej novinke sa rozprával so študentmi Piaristického gymnázia sv. Jozefa Kalazanského, besedu s ním pripravila redakcia školského časopisu Kalazancio s jej šéfredaktorom Pavlom Kunom.

Prvý raz má v knihe hosťa

Známy moderátor a hudobný dramaturg má ako absolvent hotelovej akadémie varenie v malíčku, považuje ho za čarovanie v kuchyni. Svoj kuchársky debut Moje jedlo 1 vydal v roku 2012. Knižka originálnych, zdravých receptov okrem pár rybacích špecialít ponúkla všetko bezmäsité jedlá, keďže moderátor mäso neje už celé roky. Boli to väčšinou Martinove vlastné recepty, doplnené o známe jedlá, ktoré ochutnal na svojich cestách po svete.

Skryť Vypnúť reklamu

O dva roky neskôr potešil svojich priaznivcov „dvojkou“ s odvážnejšími kombináciami, v ktorej boli len jeho vlastné bezmäsité recepty, plus maximálne nejaké inšpirácie svetovými trendmi.

Tretí diel série vyšiel zhruba pred troma týždňami V Bratislave ho Martinovi olivovým olejom do života uviedla gastrokonzultantka a blogerka Silvia Horecká, ktorá je pre neho veľkou inšpiráciou a autoritou v oblasti stravy a jej zloženia. Je aj hosťom a poradkyňou v každej kapitole jeho knihy.

Stravujeme sa fádne

Novinke dal autor názov Štyri ročné obdobia. „Po prvých dvoch knižkách má táto tretia ucelený koncept, texty som rozdelil do štyroch kapitol podľa ročných období. Ja sám varím podľa toho, aké sú v tom-ktorom ročnom období dostupné sezónne suroviny a potraviny. Snažím sa vyhnúť tradičným receptom pre rôzne druhy ovocia či zeleniny, napríklad z jahôd, špargle, zemiakov či gaštanov nerobím to, čo možno každý. V každom ročnom období sa snažím ukázať, čo ešte iné, inšpiratívne sa dá pripraviť, aby kniha nebola zbierkou toho, čo už ľudia poznajú,“ vysvetľuje Martin Pyco Rausch.

Skryť Vypnúť reklamu

„Keďže 22 rokov nejem mäso, bolo by asi scestné, aby som v knihe ľudí inšpiroval receptami na mäsité jedlá. Ale na druhej strane, knižku nevnímam ako vegetariánsku kuchárku, nikoho nepresviedčam, že to, čo robím ja, je správne. Snažil som sa ukázať pestrosť a farebnosť toho, čo sa dá robiť z u nás dostupných surovín a potravín a týmto ľudí inšpirovať. Napríklad aj tých, ktorí veľmi radi jedia mäso, ale nevedia, čím si ho spestriť.“

Ako moderátor vysvetlil, nemyslí tým prílohy k mäsu, ktorými sa u nás chápu zemiaky, ryža, cestoviny... „Keby že ja jem mäso, tak maximálne s listovým šalátom. Nikdy som nebol fanúšikom slovenského spôsobu stravovania typu mäso, príloha, šalát a potom dezert. Myslím si, že ani ortodoxní mäsožrúti nejedia mäso každý deň, neverím, že majú na raňajky, obed aj večeru mäso. To už podľa mňa hraničí s nezdravým spôsobom života,“ pokračuje Martin.

Skryť Vypnúť reklamu

„Ľudia podľa mňa často riešia dilemu, čo vymyslieť bez mäsa. Urobia si napríklad vyprážaný syr či zapekanú brokolicu, čo sú ale jedlá, ktoré som si ja doma nikdy nerobil. Knižkou chcem ukázať hlavne to, aké pestré stravovanie môže byť, lebo si myslím, že na Slovensku je dosť fádne.“

Má rád tahini či avokádo

Tretia knižka podľa Martinových slov vznikala „za jazdy“ počas roka, „prevaril“ v nej jar, leto jeseň aj zimu. Zimou začal už minulý rok. „Varil som podľa toho, čo bolo na trhu, aby som vedel reagovať, čo a kedy je u nás sezónne dostupné. Nevyužívam veľmi exotické druhy ovocia a zeleniny, aj keď sú mnohé v dobrej kvalite dostupné aj u nás, počnúc citrusmi, banánmi až po ananás. Tie tam, samozrejme, sú. Nepoužívam však pri varení zvláštne veci, ktoré by sa u nás nedali kúpiť,“ konštatuje moderátor.

„Ale potom sú veci, ktoré si ja neodpustím. Napríklad pre niekoho je stále veľkou exotikou sezamová pasta tahini. Je to úžasná vec so skvelou výživovou hodnotou a dá sa u nás kúpiť, aj keď nie v hocijakom supermarkete. Netvrdím, že všetko, čo v knihe je, človek nájde na záhradke či na trhu, také avokádo si doma možno len ťažko vypestujete, ale zas je to moja obľúbená surovina.“

Momentálne sme tak na pomedzí jesene a zimy a na toto obdobie Martin v knihe ponúka recepty, ktoré vychádzajú zo základných zimných surovín. „Úplne ideálnym jedlom v tomto čase sú zemiaky s kyslou kapustou alebo pečená cibuľa, ktorá bude sýtou a lacnou večerou pre celú rodinu. Zaujímavá je avokádovo-bryndzová nátierka, zelerová či fazuľová polievka, mrkvové tortily. Na sviatky napríklad vianočný chlieb z rôznych druhov múk, mandlí, hrozienok či nepečená avokádová čokotorta, čo je taký ľahký silvestrovský dezert bez múky.“

Podľa synových kníh varí aj mama

Kniha ponúka viac ako 70 originálnych receptov. Trojku, rovnako ako druhú knihu, vydal Martin vo vlastnom vydavateľstve. Tak ako v predchádzajúcich dvoch kuchárkach, aj pri tejto moderátor všetky jedlá sám navaril, nafotil a väčšinou aj zjedol. „Jedlá vždy testujem aj na kamarátoch a rodine, ale naozaj všetko, čo je v knihe, som aj zjedol, niekedy aj niekoľkokrát, keď som mal pocit, že niečo potrebuje doladiť.“

Je viac ako logické, že Martinove kuchárky má aj jeho mama. Ako syn vraví, skúša podľa nich variť a baví ju to. Patrí ku generácii, ktorá na tradičnom varení vychovala štyri deti. „Nebráni sa novému, práve naopak. Veľmi rada objavuje nové suroviny, ktoré by v 70. – 80. rokoch nikde nekúpila. Vďaka mne jej to ide rýchlejšie, lebo keď jej niečo nie je jasné, zavolá mi. Práve teraz na Vianoce plánuje robiť nejaký dezert podľa mojej knižky, čo ma veľmi potešilo. Do tajov gastronómie som sa ako malý zaúčal s jej pomocou, teraz, keď som vo varení zbehlý aj ja, ona odo mňa preberá nejaké vedomosti.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 442
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 731
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 000
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 483
  5. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 397
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 122
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 328
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 290
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 142
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 934
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Hrozivý faul Réwaya na Kollára. Otras mozgu i ospravedlnenie

Nitra nevyužila osem presiloviek, predsa bodovala ôsmykrát v rade.

Škaredý pohľad na ležiaceho Kollára po faule Réwaya v 45. minúte. Košičan spravodlivo schytal trest do konca zápasu.

V druhom kole v Nitre otestovali takmer 41-tisíc ľudí

Väčšina ľudí využila novú aplikáciu, aj vďaka nej sa netvorili rady.

Administratívu urýchlila nová aplikácia. Mal ju inštalovanú aj Igor z Nitry.

Pozostalí čakajú na urnu tri týždne. Zosnulých po obrade dávajú do prívesu

Počet kremácií stúpol v Nitre približne o 70 percent. V posledných týždňoch spopolňujú 24 hodín nepretržite.

Vedúceho krematória Radovana Brštiaka sme zastihli v nočnej službe. Stojí pred chladiarenským prívesom.
Odberné miesto na Hlavnej ulici, v budove bývalej banky. Ako dobrovoľníčka tu pomáhala poslankyňa Dagmar Tóthová Skačanová.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

Už ste čítali?