Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Martin Pyco Rausch v knihe „prevaril“ štyri ročné obdobia

Svojou treťou knihou sa snaží ľuďom ukázať, aké pestré stravovanie môže byť aj vďaka sezónnym surovinám a potravinám.

Martin Pyco Rausch medzi študentmi gymnázia.Martin Pyco Rausch medzi študentmi gymnázia. (Zdroj: PAVEL KUNA)

NITRA. Martin Pyco Rausch predstavil v Nitre knihu Moje jedlo 3 - Štyri ročné obdobia. O svojej novinke sa rozprával so študentmi Piaristického gymnázia sv. Jozefa Kalazanského, besedu s ním pripravila redakcia školského časopisu Kalazancio s jej šéfredaktorom Pavlom Kunom.

Prvý raz má v knihe hosťa

Známy moderátor a hudobný dramaturg má ako absolvent hotelovej akadémie varenie v malíčku, považuje ho za čarovanie v kuchyni. Svoj kuchársky debut Moje jedlo 1 vydal v roku 2012. Knižka originálnych, zdravých receptov okrem pár rybacích špecialít ponúkla všetko bezmäsité jedlá, keďže moderátor mäso neje už celé roky. Boli to väčšinou Martinove vlastné recepty, doplnené o známe jedlá, ktoré ochutnal na svojich cestách po svete.

Skryť Vypnúť reklamu

O dva roky neskôr potešil svojich priaznivcov „dvojkou“ s odvážnejšími kombináciami, v ktorej boli len jeho vlastné bezmäsité recepty, plus maximálne nejaké inšpirácie svetovými trendmi.

Tretí diel série vyšiel zhruba pred troma týždňami V Bratislave ho Martinovi olivovým olejom do života uviedla gastrokonzultantka a blogerka Silvia Horecká, ktorá je pre neho veľkou inšpiráciou a autoritou v oblasti stravy a jej zloženia. Je aj hosťom a poradkyňou v každej kapitole jeho knihy.

Stravujeme sa fádne

Novinke dal autor názov Štyri ročné obdobia. „Po prvých dvoch knižkách má táto tretia ucelený koncept, texty som rozdelil do štyroch kapitol podľa ročných období. Ja sám varím podľa toho, aké sú v tom-ktorom ročnom období dostupné sezónne suroviny a potraviny. Snažím sa vyhnúť tradičným receptom pre rôzne druhy ovocia či zeleniny, napríklad z jahôd, špargle, zemiakov či gaštanov nerobím to, čo možno každý. V každom ročnom období sa snažím ukázať, čo ešte iné, inšpiratívne sa dá pripraviť, aby kniha nebola zbierkou toho, čo už ľudia poznajú,“ vysvetľuje Martin Pyco Rausch.

Skryť Vypnúť reklamu

„Keďže 22 rokov nejem mäso, bolo by asi scestné, aby som v knihe ľudí inšpiroval receptami na mäsité jedlá. Ale na druhej strane, knižku nevnímam ako vegetariánsku kuchárku, nikoho nepresviedčam, že to, čo robím ja, je správne. Snažil som sa ukázať pestrosť a farebnosť toho, čo sa dá robiť z u nás dostupných surovín a potravín a týmto ľudí inšpirovať. Napríklad aj tých, ktorí veľmi radi jedia mäso, ale nevedia, čím si ho spestriť.“

Ako moderátor vysvetlil, nemyslí tým prílohy k mäsu, ktorými sa u nás chápu zemiaky, ryža, cestoviny... „Keby že ja jem mäso, tak maximálne s listovým šalátom. Nikdy som nebol fanúšikom slovenského spôsobu stravovania typu mäso, príloha, šalát a potom dezert. Myslím si, že ani ortodoxní mäsožrúti nejedia mäso každý deň, neverím, že majú na raňajky, obed aj večeru mäso. To už podľa mňa hraničí s nezdravým spôsobom života,“ pokračuje Martin.

Skryť Vypnúť reklamu

„Ľudia podľa mňa často riešia dilemu, čo vymyslieť bez mäsa. Urobia si napríklad vyprážaný syr či zapekanú brokolicu, čo sú ale jedlá, ktoré som si ja doma nikdy nerobil. Knižkou chcem ukázať hlavne to, aké pestré stravovanie môže byť, lebo si myslím, že na Slovensku je dosť fádne.“

Má rád tahini či avokádo

Tretia knižka podľa Martinových slov vznikala „za jazdy“ počas roka, „prevaril“ v nej jar, leto jeseň aj zimu. Zimou začal už minulý rok. „Varil som podľa toho, čo bolo na trhu, aby som vedel reagovať, čo a kedy je u nás sezónne dostupné. Nevyužívam veľmi exotické druhy ovocia a zeleniny, aj keď sú mnohé v dobrej kvalite dostupné aj u nás, počnúc citrusmi, banánmi až po ananás. Tie tam, samozrejme, sú. Nepoužívam však pri varení zvláštne veci, ktoré by sa u nás nedali kúpiť,“ konštatuje moderátor.

„Ale potom sú veci, ktoré si ja neodpustím. Napríklad pre niekoho je stále veľkou exotikou sezamová pasta tahini. Je to úžasná vec so skvelou výživovou hodnotou a dá sa u nás kúpiť, aj keď nie v hocijakom supermarkete. Netvrdím, že všetko, čo v knihe je, človek nájde na záhradke či na trhu, také avokádo si doma možno len ťažko vypestujete, ale zas je to moja obľúbená surovina.“

Momentálne sme tak na pomedzí jesene a zimy a na toto obdobie Martin v knihe ponúka recepty, ktoré vychádzajú zo základných zimných surovín. „Úplne ideálnym jedlom v tomto čase sú zemiaky s kyslou kapustou alebo pečená cibuľa, ktorá bude sýtou a lacnou večerou pre celú rodinu. Zaujímavá je avokádovo-bryndzová nátierka, zelerová či fazuľová polievka, mrkvové tortily. Na sviatky napríklad vianočný chlieb z rôznych druhov múk, mandlí, hrozienok či nepečená avokádová čokotorta, čo je taký ľahký silvestrovský dezert bez múky.“

Podľa synových kníh varí aj mama

Kniha ponúka viac ako 70 originálnych receptov. Trojku, rovnako ako druhú knihu, vydal Martin vo vlastnom vydavateľstve. Tak ako v predchádzajúcich dvoch kuchárkach, aj pri tejto moderátor všetky jedlá sám navaril, nafotil a väčšinou aj zjedol. „Jedlá vždy testujem aj na kamarátoch a rodine, ale naozaj všetko, čo je v knihe, som aj zjedol, niekedy aj niekoľkokrát, keď som mal pocit, že niečo potrebuje doladiť.“

Je viac ako logické, že Martinove kuchárky má aj jeho mama. Ako syn vraví, skúša podľa nich variť a baví ju to. Patrí ku generácii, ktorá na tradičnom varení vychovala štyri deti. „Nebráni sa novému, práve naopak. Veľmi rada objavuje nové suroviny, ktoré by v 70. – 80. rokoch nikde nekúpila. Vďaka mne jej to ide rýchlejšie, lebo keď jej niečo nie je jasné, zavolá mi. Práve teraz na Vianoce plánuje robiť nejaký dezert podľa mojej knižky, čo ma veľmi potešilo. Do tajov gastronómie som sa ako malý zaúčal s jej pomocou, teraz, keď som vo varení zbehlý aj ja, ona odo mňa preberá nejaké vedomosti.“

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 917
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 801
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 686
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 628
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 969
  6. Po Slovensku na motorke 6 320
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 292
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 782
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 740
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 363
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Dobré správy z MY

V tomto vydaní nájdete: Cukrovku úspešne liečia bez liekov. Viac ako storočný zámok sa postupne darí obnoviť. Generácie v rodine spojili jedinečné rodinné noviny. Máme pre vás aj dva tipy na výlety s deťmi, nádherné fotky, ktoré dobyli svet a mnoho iného ;)


8m
Ilustračné foto.

Obeť zlákali do Čiech za prácou. Klientov si hľadala v uliciach.


9 h
Extáza.

Pri prehliadkach priestorov našli policajti marihuanu a extázu.


13 h
Najlepší jednotlivci v kategórii dospelí a juniori.

V siedmich kategóriách bolo ocenených 60 športovcov, kolektívov, trénerov či funkcionárov.


Jozef Sklenár 17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mladý medveď navštevuje v dedine včelára.


23 h

Starohaličana zavalila slama. Neprežil.


20 h

Začiatok posledného pracovného dňa na Gemeri poznačila tragédia.


(mb) 18. jún

Tragická dopravná nehoda sa stala dnes(18. jún) popoludní.


16 h

Už ste čítali?