NITRA. Výskumné centrum AgroBioTech vyvíja potraviny, ktoré sú vhodné súčasne pre celiatikov, ľudí s laktózovou intoleranciou a pre diabetikov. Ide o dva druhy potravín - o pečivo a o sušienky.
"Dali sme to patentovať ako úžitkový vzor, teraz je to v štádiu posudzovania," hovorí riaditeľka AgroBioTechu Tatiana Bojňanská.
Špeciálne potraviny by sa neskôr mali dostať priamo k ľuďom s týmito ochoreniami. "Máme kontakty na výrobcov, ktorí by o toto teoreticky mali záujem a by to vedeli ponúknuť spotrebiteľom," tvrdí Bojňanská.
V menších laboratóriách centra sa teraz podľa riaditeľky sústreďujú na modelovanie potravín pre špeciálne výživové účely. "To sú tie personifikované potraviny, ktoré na Slovensku zatiaľ nikto ktovieako nerieši. Ale naozaj by mal mať inú stravu chlapec, čo nič nerobí, inú športovec, inú tehotná žena a inú babka, čo má osemdesiat rokov a je cukrovkárka. Nemyslím tým navrhnúť diétu týmto ľuďom, ale skôr vyrobiť špeciálne potraviny personifikované pre týchto ľudí," povedala Bojňanská.
Na centrum sa cez ministerstvo hospodárstva obrátil aj spracovávateľ ryže z Ruska, ktorý vymyslel spôsob spracovávania ryže tak, aby bola chutnejšia. Od odborníkov z Nitry teraz chce, aby mu vedecky potvrdili, či jeho systém funguje.