Piatok, 18. august, 2017 | Meniny má Elena, Helena
Pridajte si svoje mesto

Nitrianska čokoládovňa kupuje kakao od Indiánov z Ekvádoru

Tradičné pozdravy s bojovými kopijami museli Indiáni predvádzať vo väčšej vzdialenosti ako obvykle. Ochranka im neumožnila oháňať sa nimi v úplnej blízkosti prezidenta Kisku.

Indiáni z Ekvádoru s prezidentom Andrejom Kiskom a zástupcami Lyra Chocolate.(Zdroj: Lyra Chocolate)

IVANKA PRI NITRE. Nitrianska firma bude vyrábať čokoládu v spolupráci s Indiánmi z Ekvádoru. Spoločnosť Lyra Chocolate podpísala zmluvu so zástupcami indiánskeho kmeňa Shuarov. Pre obyvateľov regiónu Taisha v Ekvádore je to vôbec prvá medzinárodná zmluva, ktorú kedy podpísali.

Pri podpise zmluvy v sídle firmy v Ivanke pri Nitre bol aj prezident Andrej Kiska. Hlavu republiky si Indiáni chceli uctiť tradičným tancom. Museli v ňom však urobiť zásadnú zmenu a predviesť ho v bezpečnej vzdialenosti od Kisku. Ochrankári Indiánom nedovolili šermovať oštepmi a kopijami priamo pri hlave prezidenta.

Kvalitné kakao priamo z pralesa

Indiáni z kmeňa Shuarov strávili na Slovensku týždeň. Vybláznili sa na Donovaloch, kde sa od radosti váľali v snehu - videli ho po prvý raz v živote. Okoštovali bryndzové halušky, zašli si na koncert slovenskej ľudovej hudby v rockovom podaní.

A okoštovali čokoládu. Znie to možno nezvyčajne, no v Ekvádore tabuľky čokolády nepoznajú. Čokoládu tam konzumujú iba tekutú, majú ju namiesto kávy, čokoládové nápoje im dodávajú energiu. Ak dostanú chuť na sladké, v obchodoch majú sušienky.

Lyra Chocolate sa s Indiánmi dohodla, že kvalitné a čisté kakao bude dovážať priamo z pralesa. Nitrianska spoločnosť postaví v regióne Taisha sušiace a fermentačné centrum, v ktorom budú pracovať miestni. Centrum si však netreba predstavovať ako murovanú modernú budovu, poskladajú ju z drevených lát.

Nitrianska firma investuje do projektu približne stotisíc eur, profit neočakáva žiadny. Prečo sa teda pustila do obchodovania s Indiánmi? "Robíme to preto, že chceme získať kvalitnú surovinu," hovorí konateľ spoločnosti Karol Stýblo. Ročne by malo ísť o 400 ton kakaa. Pri 330 miliónoch ton kakaa, ktoré sa ročne na svete skonzumujú, ide podľa Stýbla o zanedbateľný objem suroviny.

Lyra Chocolate však nebude meniť celú svoju produkciu na kakao z Ekvádoru. To, čo nedokážu spracovať sami, predajú svojim partnerom v Európe a USA.

"Špecializujeme sa na Južnú Ameriku, máme kakao z Kolumbie aj Peru. Ekvádor mal vždy kvalitnejšie kakao, len tam už pred pätnástimi rokmi dopyt prevyšoval ponuku, a tak ľudia začali vysádzať klon," vysvetľuje Karol Stýblo. Nová plodina je síce vysokorodivá a odolná, ale zložením pripomína skôr menej kvalitné africké kakao. Problémom tiež je, že prakticky sa nedá skontrolovať, či do kakaa z Ekvádoru nebol domiešaný aj novovytvorený klon, s každým zrnom nie je možné chodiť do laboratórií. Aj preto sa nitriansky výrobca čokolády nakontaktoval priamo na obyvateľov pralesa - je v tom záruka, že kakao od nich bude skutočne čisté a kvalitné.

Čas Indiánom veľa nehovorí

Ako teda prišli producenti čokolády z Nitry na domorodých obyvateľov ekvádorského pralesa? Pomohla im rehoľa saleziánov, jeden z misionárov pôsobiacich v džungli nakontaktoval podnikateľov na indiánsky kmeň. "Boli sme sa pozrieť priamo na mieste a zistili sme, že vo vnútri v pralese majú kakaovníky čisté, nepostriekané, dokonca ani vzduch tam nedoniesol chémiu, ani peľ sa neskrížil s inou odrodou," vraví Karol Stýblo.

Zástupcovia firmy natrafili počas rozhovorov s Indiánmi na množstvo kultúrnych rozdielov. Pre nich je napríklad úplne normálne v čase dohodnutého stretnutia vyspávať na hoteli a doraziť s takmer dvojhodinovým meškaním a bez vysvetlenia.

Problémom tiež boli obrovské vzdialenosti a fakt, že jednotlivým rodinám kakaovníky rastú v záhrade po pár kusoch - majú ich vysadené popri ďalších druhoch stromov. Lyra Chocolate sa preto miestnych farmárov rozhodla zapojiť do svojho sociálneho projektu. Miestnym odovzdá svoje know-how v oblasti sušenia a fermentácie kakaových bôbov tým, že tu postaví akési fermentačné centrum.

A práve fermentácia je podľa Stýbla tou najdôležitejšou časťou v procese výroby čokolády. "Mali sme vzorky čokolád, ktoré boli robené z nefermentovaného kakaa. To sa nedá jesť, to hneď vypľujete. Chutí to ako keby ste si dali do úst šupu zo zeleného orecha."

Do praliniek je ekvádorského kakaa škoda

Nebolo by efektívne a zrejme ani možné, aby pestovatelia roztrúsení na obrovskej ploche pralesa, chodili a predávali kakao po kilograme za týždeň. Model, ktorý sa v týchto dňoch rozbieha, by mal fungovať tak, že v pravidelných intervaloch bude za farmármi dochádzať auto. Zamestnanci od nich vyzbierajú čiastkovú úrodu plodiny, ktorá dozrieva až desať mesiacov a pri každom zbere im za dodaný tovar hneď aj zaplatia. Plodinu potom spracujú vo fermentačnom centre.

Pridaná hodnota projektu ostane v regióne, ktorý na tom môže dosť zbohatnúť. Stýblo poukázal napríklad na výsledky, ktoré zaznamenali v Kolumbii. Tam prešli farmári z produktivity 400 kilogramov na hektár na úroveň približne 2 500 kilogramov na hektár. A to bez veľkých investícií alebo mimoriadnej námahy, celkom na to postačili niektoré základné zásady, ako sa starať o kakaovníky. Sú to niekedy iba drobnosti, ako napríklad výsadba stromov, ktoré lámu vietor alebo zasadenie bananovníkov pomedzi kakaovníky. Tie sú bohaté na draslík a zároveň vytvárajú tieň, čo pomáha rastu kakaovníkov.

Nitrianska čokoládovňa plánuje z ekvádorského kakaa vyrábať edíciu tabuľkových čokolád. "Je tak kvalitné, že na niektoré veci je ho škoda použiť - napríklad na plnené pralinky, v ktorých je jahodová plnka," povedal Karol Stýblo.

Nitrianska čokoláda je najlepšia na svete

Čokoláda Mandala, ktorú vyrába Lyra Chocolate, získala zlatú hviezdu v súťaži Great Taste Awards. V gastronomickom biznise je toto ocenenie tým istým, čím je Oscar vo filmovom. Porota, ktorá mala 400 členov, ochutnávala 10-tisíc vzoriek potravín viac ako tisíc hodín. Nakoniec rozhodla, že najchutnejšiu čokoládu vyrábajú v Nitre.


  1. Nitrana vyhlásili v Amerike za majstra sveta v tancovaní Video 929
  2. Nezvestného M.Horvátha našla polícia dezorientovaného a vo vážnom stave 608
  3. Dubajová pomôže Seredi 575
  4. Gól jesene č. 1: torpédo Damiána Bariša (+VIDEO) 537
  5. Nitra príde do Žitavian 278
  6. Treťoligista má nového trénera 272
  7. Fotogaléria: Janíkovce - Volkovce 4:1 172
  8. Žiaci mali turnaje vo V. Záluží, Machulinciach a Mojmírovciach 158
  9. Starší žiaci ČFK Nitra si pochutili na Nových Zámkoch (+FOTO) 130
  10. SFZ rozdeľuje dotácie 106

Najčítanejšie správy

Nitra

Nitrana vyhlásili v Amerike za majstra sveta v tancovaní

Finálové vystúpenie zaujalo porotcov aj preto, že Norbert Grofčík v ňom za pár desiatok sekúnd predviedol niekoľko tanečných štýlov.

Nezvestného M.Horvátha našla polícia dezorientovaného a vo vážnom stave

Muž bol v sobotu na hodovej zábave, vypátrali ho až v pondelok pri potoku.

Dubajová pomôže Seredi

Výrazná postava ženskej hádzanej sa vrátila na Slovensko.

Gól jesene č. 1: torpédo Damiána Bariša (+VIDEO)

Futbalisti FC ViOn uspeli v stredu v pohárovom zápase na ihrisku treťoligovej Beluše. Jeho ozdobou bola trefa stredopoliara hostí.

Treťoligista má nového trénera

Nový kormidelník by mal priniesť do kabíny rozvahu a stabilizovať výkony hráčov.

Blízke regióny

Dráma v Chynoranoch. Policajtom sa podarilo zachrániť samovraha

27-ročný Marián stál na streche a tvrdil, že chce skočiť.

Pomôžte: 11-ročný Dominik je nezvestný

Trnavskí policajti v týchto chvíľach pátrajú po nezvestnom 11-ročnom chlapcovi z Bieleho Kostola

Nezvestného Dominika našli pri nákupnom centre

Jedenásťročný chlapec, po ktorom dnes intenzívne pátrala polícia, sa našiel a je v poriadku.

Parkovací dom pre bicykle musia ukotviť na pilóty

Trnave sa podarilo získať eurofondy na plnoautomatický parkovací dom pre bicykle. Stáť by mal v priestore medzi železničnou a autobusovou stanicou, jeho predpokladaná cena je takmer 439-tisíc eur bez DPH.

Plánujú vysťahovať časť Cukrovaru

Po uvoľnení budovy sa bude rozhodovať o ďalšom postupe.

Všetky správy

Španielska polícia zastavila druhý útok, zabila päť útočníkov

Počet obetí útokov v Katalánsku sa zvýšil na 14.

Horúčavy končia, príde ochladenie aj dážď

Meteorologická jeseň sa začína už prvého septembra. Cez víkend sa prudko ochladí, počas pracovného týždňa sa vrátia letné teploty.

V SNS vyčkávajú na Danka a mlčia, viaže ich zákaz zhora

Andrej Danko nezvládol situáciu, SNS na vstup do koalície nemala. Myslí si to jej bývalý člen Rudolf Pučík, ktorý Danka do politiky dostal.

Číňanom už len hráči nestačia. Doplatil na to aj Kucka

Čínske spoločnosti míňajú stovky miliónov na futbalové kluby v Európe. Nakupujú v Anglicku, Taliansku, vlastnia aj Slaviu Praha.

Teroristi zaútočili v Barcelone, zahynulo najmenej 13 ľudí (minúta po minúte)

Dodávka vrazila do davu ľudí v centre mesta. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

Kam vyraziť