Štvrtok, 24. september, 2020 | Meniny má Ľuboš, ĽuborKrížovkyKrížovky

Nitrianska čokoládovňa kupuje kakao od Indiánov z Ekvádoru

Tradičné pozdravy s bojovými kopijami museli Indiáni predvádzať vo väčšej vzdialenosti ako obvykle. Ochranka im neumožnila oháňať sa nimi v úplnej blízkosti prezidenta Kisku.

Indiáni z Ekvádoru s prezidentom Andrejom Kiskom a zástupcami Lyra Chocolate.Indiáni z Ekvádoru s prezidentom Andrejom Kiskom a zástupcami Lyra Chocolate. (Zdroj: Lyra Chocolate)

IVANKA PRI NITRE. Nitrianska firma bude vyrábať čokoládu v spolupráci s Indiánmi z Ekvádoru. Spoločnosť Lyra Chocolate podpísala zmluvu so zástupcami indiánskeho kmeňa Shuarov. Pre obyvateľov regiónu Taisha v Ekvádore je to vôbec prvá medzinárodná zmluva, ktorú kedy podpísali.

Pri podpise zmluvy v sídle firmy v Ivanke pri Nitre bol aj prezident Andrej Kiska. Hlavu republiky si Indiáni chceli uctiť tradičným tancom. Museli v ňom však urobiť zásadnú zmenu a predviesť ho v bezpečnej vzdialenosti od Kisku. Ochrankári Indiánom nedovolili šermovať oštepmi a kopijami priamo pri hlave prezidenta.

Skryť Vypnúť reklamu

Kvalitné kakao priamo z pralesa

Indiáni z kmeňa Shuarov strávili na Slovensku týždeň. Vybláznili sa na Donovaloch, kde sa od radosti váľali v snehu - videli ho po prvý raz v živote. Okoštovali bryndzové halušky, zašli si na koncert slovenskej ľudovej hudby v rockovom podaní.

A okoštovali čokoládu. Znie to možno nezvyčajne, no v Ekvádore tabuľky čokolády nepoznajú. Čokoládu tam konzumujú iba tekutú, majú ju namiesto kávy, čokoládové nápoje im dodávajú energiu. Ak dostanú chuť na sladké, v obchodoch majú sušienky.

Lyra Chocolate sa s Indiánmi dohodla, že kvalitné a čisté kakao bude dovážať priamo z pralesa. Nitrianska spoločnosť postaví v regióne Taisha sušiace a fermentačné centrum, v ktorom budú pracovať miestni. Centrum si však netreba predstavovať ako murovanú modernú budovu, poskladajú ju z drevených lát.

Skryť Vypnúť reklamu

Nitrianska firma investuje do projektu približne stotisíc eur, profit neočakáva žiadny. Prečo sa teda pustila do obchodovania s Indiánmi? "Robíme to preto, že chceme získať kvalitnú surovinu," hovorí konateľ spoločnosti Karol Stýblo. Ročne by malo ísť o 400 ton kakaa. Pri 330 miliónoch ton kakaa, ktoré sa ročne na svete skonzumujú, ide podľa Stýbla o zanedbateľný objem suroviny.

Lyra Chocolate však nebude meniť celú svoju produkciu na kakao z Ekvádoru. To, čo nedokážu spracovať sami, predajú svojim partnerom v Európe a USA.

"Špecializujeme sa na Južnú Ameriku, máme kakao z Kolumbie aj Peru. Ekvádor mal vždy kvalitnejšie kakao, len tam už pred pätnástimi rokmi dopyt prevyšoval ponuku, a tak ľudia začali vysádzať klon," vysvetľuje Karol Stýblo. Nová plodina je síce vysokorodivá a odolná, ale zložením pripomína skôr menej kvalitné africké kakao. Problémom tiež je, že prakticky sa nedá skontrolovať, či do kakaa z Ekvádoru nebol domiešaný aj novovytvorený klon, s každým zrnom nie je možné chodiť do laboratórií. Aj preto sa nitriansky výrobca čokolády nakontaktoval priamo na obyvateľov pralesa - je v tom záruka, že kakao od nich bude skutočne čisté a kvalitné.

Skryť Vypnúť reklamu

Čas Indiánom veľa nehovorí

Ako teda prišli producenti čokolády z Nitry na domorodých obyvateľov ekvádorského pralesa? Pomohla im rehoľa saleziánov, jeden z misionárov pôsobiacich v džungli nakontaktoval podnikateľov na indiánsky kmeň. "Boli sme sa pozrieť priamo na mieste a zistili sme, že vo vnútri v pralese majú kakaovníky čisté, nepostriekané, dokonca ani vzduch tam nedoniesol chémiu, ani peľ sa neskrížil s inou odrodou," vraví Karol Stýblo.

Zástupcovia firmy natrafili počas rozhovorov s Indiánmi na množstvo kultúrnych rozdielov. Pre nich je napríklad úplne normálne v čase dohodnutého stretnutia vyspávať na hoteli a doraziť s takmer dvojhodinovým meškaním a bez vysvetlenia.

Problémom tiež boli obrovské vzdialenosti a fakt, že jednotlivým rodinám kakaovníky rastú v záhrade po pár kusoch - majú ich vysadené popri ďalších druhoch stromov. Lyra Chocolate sa preto miestnych farmárov rozhodla zapojiť do svojho sociálneho projektu. Miestnym odovzdá svoje know-how v oblasti sušenia a fermentácie kakaových bôbov tým, že tu postaví akési fermentačné centrum.

A práve fermentácia je podľa Stýbla tou najdôležitejšou časťou v procese výroby čokolády. "Mali sme vzorky čokolád, ktoré boli robené z nefermentovaného kakaa. To sa nedá jesť, to hneď vypľujete. Chutí to ako keby ste si dali do úst šupu zo zeleného orecha."

Do praliniek je ekvádorského kakaa škoda

Nebolo by efektívne a zrejme ani možné, aby pestovatelia roztrúsení na obrovskej ploche pralesa, chodili a predávali kakao po kilograme za týždeň. Model, ktorý sa v týchto dňoch rozbieha, by mal fungovať tak, že v pravidelných intervaloch bude za farmármi dochádzať auto. Zamestnanci od nich vyzbierajú čiastkovú úrodu plodiny, ktorá dozrieva až desať mesiacov a pri každom zbere im za dodaný tovar hneď aj zaplatia. Plodinu potom spracujú vo fermentačnom centre.

Pridaná hodnota projektu ostane v regióne, ktorý na tom môže dosť zbohatnúť. Stýblo poukázal napríklad na výsledky, ktoré zaznamenali v Kolumbii. Tam prešli farmári z produktivity 400 kilogramov na hektár na úroveň približne 2 500 kilogramov na hektár. A to bez veľkých investícií alebo mimoriadnej námahy, celkom na to postačili niektoré základné zásady, ako sa starať o kakaovníky. Sú to niekedy iba drobnosti, ako napríklad výsadba stromov, ktoré lámu vietor alebo zasadenie bananovníkov pomedzi kakaovníky. Tie sú bohaté na draslík a zároveň vytvárajú tieň, čo pomáha rastu kakaovníkov.

Nitrianska čokoládovňa plánuje z ekvádorského kakaa vyrábať edíciu tabuľkových čokolád. "Je tak kvalitné, že na niektoré veci je ho škoda použiť - napríklad na plnené pralinky, v ktorých je jahodová plnka," povedal Karol Stýblo.

Nitrianska čokoláda je najlepšia na svete

Čokoláda Mandala, ktorú vyrába Lyra Chocolate, získala zlatú hviezdu v súťaži Great Taste Awards. V gastronomickom biznise je toto ocenenie tým istým, čím je Oscar vo filmovom. Porota, ktorá mala 400 členov, ochutnávala 10-tisíc vzoriek potravín viac ako tisíc hodín. Nakoniec rozhodla, že najchutnejšiu čokoládu vyrábajú v Nitre.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Obľúbená značka YES! sa rozrastá o nové proteínové tyčinky
  3. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  4. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  5. Regionálne poklady nájdete aj v Kauflande
  6. Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec
  7. Týchto 5 nehôd v domácnosti vás presvedčí - poistenie sa oplatí
  8. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  9. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  2. Obľúbená značka YES! sa rozrastá o nové proteínové tyčinky
  3. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  4. Štyri znaky nesprávneho zateplenia a ako sa im vyhnúť
  5. Kreatívne učenie
  6. Teraz je čas hýbať sa s VENU® SQ
  7. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  8. Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec
  9. Regionálne poklady nájdete aj v Kauflande
  10. Týchto 5 nehôd v domácnosti vás presvedčí - poistenie sa oplatí
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 32 944
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 19 179
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 16 153
  4. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 13 241
  5. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 12 472
  6. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 947
  7. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 9 660
  8. Zatepľujete? Stavte na kvalitný materiál od expertného výrobcu 9 133
  9. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 8 805
  10. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 8 657
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Martin Bača sa bil za Nitru, a preto ho milovala.

Pavol Hammel: Keby som ešte relaxoval pri hudbe, tak by som sa zbláznil

Známy spevák tvorbu začínajúcich hudobníkov nepočúva. Neinšpiruje ho.

Pavol Hammel relaxuje pri maľovaní.

Na vybraných základných školách v Nitre budú pôsobiť ambasádori športu

Na vybraných základných školách (ZŠ) v Nitre budú pôsobiť ambasádori športu, ktorí budú deti viesť k pohybu.

Občania mesta majú poslednú možnosť vytiahnuť si korčule.

Mesto Nitra zrekonštruuje strechu tenisovej haly na Chrenovej

Mesto Nitra pokračuje v rekonštrukcii svojich športovísk. Momentálne sa pripravuje oprava strechy tenisovej haly na sídlisku Chrenová.

Ilustračné foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Padol nový rekord, Žilina je pod kontrolou

V nemocniciach je hospitalizovaných 143 pacientov.

Obmedzenie svadieb platí už pre celú Oravu

Štáb rozhodol, okres Dolný Kubín prijíma rovnaké opatrenia, aké platia v námestovskom a tvrdošínskom okrese.

Obmedzenie svadieb spôsobilo na Orave paniku

Limit 30 ľudí na svadbe spôsobil v okresoch Námestovo a Tvrdošín paniku. Hostiny sa presúvajú do dolnokubínskeho okresu. Zajtra kvôli tomu zasadne krízový štáb.

Už ste čítali?