Nitrianska čokoládovňa kupuje kakao od Indiánov z Ekvádoru

Tradičné pozdravy s bojovými kopijami museli Indiáni predvádzať vo väčšej vzdialenosti ako obvykle. Ochranka im neumožnila oháňať sa nimi v úplnej blízkosti prezidenta Kisku.

Indiáni z Ekvádoru s prezidentom Andrejom Kiskom a zástupcami Lyra Chocolate.Indiáni z Ekvádoru s prezidentom Andrejom Kiskom a zástupcami Lyra Chocolate. (Zdroj: Lyra Chocolate)

IVANKA PRI NITRE. Nitrianska firma bude vyrábať čokoládu v spolupráci s Indiánmi z Ekvádoru. Spoločnosť Lyra Chocolate podpísala zmluvu so zástupcami indiánskeho kmeňa Shuarov. Pre obyvateľov regiónu Taisha v Ekvádore je to vôbec prvá medzinárodná zmluva, ktorú kedy podpísali.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pri podpise zmluvy v sídle firmy v Ivanke pri Nitre bol aj prezident Andrej Kiska. Hlavu republiky si Indiáni chceli uctiť tradičným tancom. Museli v ňom však urobiť zásadnú zmenu a predviesť ho v bezpečnej vzdialenosti od Kisku. Ochrankári Indiánom nedovolili šermovať oštepmi a kopijami priamo pri hlave prezidenta.

SkryťVypnúť reklamu

Kvalitné kakao priamo z pralesa

Indiáni z kmeňa Shuarov strávili na Slovensku týždeň. Vybláznili sa na Donovaloch, kde sa od radosti váľali v snehu - videli ho po prvý raz v živote. Okoštovali bryndzové halušky, zašli si na koncert slovenskej ľudovej hudby v rockovom podaní.

A okoštovali čokoládu. Znie to možno nezvyčajne, no v Ekvádore tabuľky čokolády nepoznajú. Čokoládu tam konzumujú iba tekutú, majú ju namiesto kávy, čokoládové nápoje im dodávajú energiu. Ak dostanú chuť na sladké, v obchodoch majú sušienky.

Lyra Chocolate sa s Indiánmi dohodla, že kvalitné a čisté kakao bude dovážať priamo z pralesa. Nitrianska spoločnosť postaví v regióne Taisha sušiace a fermentačné centrum, v ktorom budú pracovať miestni. Centrum si však netreba predstavovať ako murovanú modernú budovu, poskladajú ju z drevených lát.

SkryťVypnúť reklamu

Nitrianska firma investuje do projektu približne stotisíc eur, profit neočakáva žiadny. Prečo sa teda pustila do obchodovania s Indiánmi? "Robíme to preto, že chceme získať kvalitnú surovinu," hovorí konateľ spoločnosti Karol Stýblo. Ročne by malo ísť o 400 ton kakaa. Pri 330 miliónoch ton kakaa, ktoré sa ročne na svete skonzumujú, ide podľa Stýbla o zanedbateľný objem suroviny.

Lyra Chocolate však nebude meniť celú svoju produkciu na kakao z Ekvádoru. To, čo nedokážu spracovať sami, predajú svojim partnerom v Európe a USA.

"Špecializujeme sa na Južnú Ameriku, máme kakao z Kolumbie aj Peru. Ekvádor mal vždy kvalitnejšie kakao, len tam už pred pätnástimi rokmi dopyt prevyšoval ponuku, a tak ľudia začali vysádzať klon," vysvetľuje Karol Stýblo. Nová plodina je síce vysokorodivá a odolná, ale zložením pripomína skôr menej kvalitné africké kakao. Problémom tiež je, že prakticky sa nedá skontrolovať, či do kakaa z Ekvádoru nebol domiešaný aj novovytvorený klon, s každým zrnom nie je možné chodiť do laboratórií. Aj preto sa nitriansky výrobca čokolády nakontaktoval priamo na obyvateľov pralesa - je v tom záruka, že kakao od nich bude skutočne čisté a kvalitné.

SkryťVypnúť reklamu

Čas Indiánom veľa nehovorí

Ako teda prišli producenti čokolády z Nitry na domorodých obyvateľov ekvádorského pralesa? Pomohla im rehoľa saleziánov, jeden z misionárov pôsobiacich v džungli nakontaktoval podnikateľov na indiánsky kmeň. "Boli sme sa pozrieť priamo na mieste a zistili sme, že vo vnútri v pralese majú kakaovníky čisté, nepostriekané, dokonca ani vzduch tam nedoniesol chémiu, ani peľ sa neskrížil s inou odrodou," vraví Karol Stýblo.

Zástupcovia firmy natrafili počas rozhovorov s Indiánmi na množstvo kultúrnych rozdielov. Pre nich je napríklad úplne normálne v čase dohodnutého stretnutia vyspávať na hoteli a doraziť s takmer dvojhodinovým meškaním a bez vysvetlenia.

Problémom tiež boli obrovské vzdialenosti a fakt, že jednotlivým rodinám kakaovníky rastú v záhrade po pár kusoch - majú ich vysadené popri ďalších druhoch stromov. Lyra Chocolate sa preto miestnych farmárov rozhodla zapojiť do svojho sociálneho projektu. Miestnym odovzdá svoje know-how v oblasti sušenia a fermentácie kakaových bôbov tým, že tu postaví akési fermentačné centrum.

A práve fermentácia je podľa Stýbla tou najdôležitejšou časťou v procese výroby čokolády. "Mali sme vzorky čokolád, ktoré boli robené z nefermentovaného kakaa. To sa nedá jesť, to hneď vypľujete. Chutí to ako keby ste si dali do úst šupu zo zeleného orecha."

Do praliniek je ekvádorského kakaa škoda

Nebolo by efektívne a zrejme ani možné, aby pestovatelia roztrúsení na obrovskej ploche pralesa, chodili a predávali kakao po kilograme za týždeň. Model, ktorý sa v týchto dňoch rozbieha, by mal fungovať tak, že v pravidelných intervaloch bude za farmármi dochádzať auto. Zamestnanci od nich vyzbierajú čiastkovú úrodu plodiny, ktorá dozrieva až desať mesiacov a pri každom zbere im za dodaný tovar hneď aj zaplatia. Plodinu potom spracujú vo fermentačnom centre.

Pridaná hodnota projektu ostane v regióne, ktorý na tom môže dosť zbohatnúť. Stýblo poukázal napríklad na výsledky, ktoré zaznamenali v Kolumbii. Tam prešli farmári z produktivity 400 kilogramov na hektár na úroveň približne 2 500 kilogramov na hektár. A to bez veľkých investícií alebo mimoriadnej námahy, celkom na to postačili niektoré základné zásady, ako sa starať o kakaovníky. Sú to niekedy iba drobnosti, ako napríklad výsadba stromov, ktoré lámu vietor alebo zasadenie bananovníkov pomedzi kakaovníky. Tie sú bohaté na draslík a zároveň vytvárajú tieň, čo pomáha rastu kakaovníkov.

Nitrianska čokoládovňa plánuje z ekvádorského kakaa vyrábať edíciu tabuľkových čokolád. "Je tak kvalitné, že na niektoré veci je ho škoda použiť - napríklad na plnené pralinky, v ktorých je jahodová plnka," povedal Karol Stýblo.

Nitrianska čokoláda je najlepšia na svete

Čokoláda Mandala, ktorú vyrába Lyra Chocolate, získala zlatú hviezdu v súťaži Great Taste Awards. V gastronomickom biznise je toto ocenenie tým istým, čím je Oscar vo filmovom. Porota, ktorá mala 400 členov, ochutnávala 10-tisíc vzoriek potravín viac ako tisíc hodín. Nakoniec rozhodla, že najchutnejšiu čokoládu vyrábajú v Nitre.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nitra

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 519
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 601
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 094
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 224
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 602
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 547
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 2 275
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 241
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  4. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  5. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  6. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  7. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 000
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 10 513
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 084
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 717
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 703
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 741
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 482
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 124
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Zlaté Moravce a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Vizualizácia - Fiesta most

Most, ktorý spájal a opäť bude spájať. Po rokoch, keď slúžil iba na presun chodcov a cyklistov, sa starý železničný most v Trenčíne mení na Fiesta most.


MY Nitrianske noviny pri príležitosti 30. narodenín FC ViOn vybrali top desať najpamätnejších zápasov klubovej histórie.

Hitparáda šlágrov tridsaťročia si pamätá aj primátorku s megafónom.


Poľovnícka chata v Čifároch, kde sa stretával Robert Fico a dohadoval postup proti vyšetrovaniu káuz

Kamery zaznamenali stretnutia ľudí zo Smeru.


  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  4. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  5. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  6. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  7. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 000
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 10 513
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 084
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 717
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 703
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 741
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 482
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 124
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu