NOVÁ VES NAD ŽITAVOU, LONDÝN. Najlepšie marmelády na svete varí Slovenka žijúca v Čechách. Rozhodla o tom odborná porota na súťaži World´s Original Marmalade Awards 2017, ktorá hodnotila marmelády od výrobcov z tridsiatich krajín.
Víťazov vyhlásili v britskej Cumbrii. Marmelády značky Rose Garden od podnikateľky Jozefíny Růžičkovej (43) porazili tritisíc konkurentov a získali spolu deväť medailí - päť zlatých, tri strieborné a jednu dvojitú zlatú. Výrobok z červeného pomaranča a šípok od Jozefíny Růžičkovej zároveň vyhlásili za najlepšiu tohtoročnú zahraničnú marmeládu.
Jej marmelády predáva luxusný londýnsky obchodný dom
Súťaž je považovaná za majstrovstvá sveta vo varení citrusových marmelád. V ich príprave sú už tradične majstrami práve Briti, úspech podnikateľky pochádzajúcej z Novej Vsi nad Žitavou je o to väčšou poctou.
Medaily z prestížnej súťaže však nie sú to všetko, čo sa šikovnej podnikateľke podarilo so svojimi ovocnými lahôdkami dosiahnuť. O jej výrobky prejavil záujem londýnsky obchodný dom Fortnum & Mason, ktorý je známy svojim kvalitným tovarom. Ten už od marca ponúka Růžičkovej pomarančovo-šípkovú a tiež klementínkovú marmeládu.
"Fortnum & Mason si z tejto súťaže každoročne vyberá päť marmelád, ktoré zaradí do svojho sortimentu. Tento rok sme ale mali veľký záujem o dva výrobky značky Rose Garden, preto sme urobili výnimku a do ponuky sme zaradili celkovo šesť nových položiek," povedala Sam Rosen-Nash, zástupkyňa obchodného domu, ktorá bola tiež v odbornej porote súťaže. Rose Garden je podľa nej prvou značkou zo strednej Európy, ktorá bude mať vo Fortnum & Mason dve položky súčasne.
Marmelády sa dostanú aj na stôl kráľovskej rodiny
Čerešničkou na torte je, že v tomto luxusnom obchodnom dome nakupuje aj britská kráľovská rodina. Na ocenených marmeládach od Jozefíny Růžičkovej si tak možno pochutí aj samotná kráľovná Alžbeta II.
Do londýnskeho obchodného domu budú obe marmelády dovážať z juhočeských Prachatíc, kde firma Rose Garden sídli.
Ovocie na oceňované marmelády získava podnikateľka nielen z južných Čiech, ale aj zo západného Slovenska, odkiaľ pochádza. Pre svoje marmelády si vyberá iba to najlepšie ovocie a na jeho spracovanie používa tradičné ručné postupy.
Porotcovia ocenili na Růžičkovej marmeládach plnú ovocnú chuť, ktorú výrobky dosiahli práve vysokým podielom ovocia a jeho šetrným spracovaním.
Marmelády varí iba dva roky
Paradoxom v tomto príbehu úspešného podnikania je fakt, že Jozefína Růžičková začala variť marmelády len nedávno, v roku 2015. Ako sa jej teda za taký krátky čas podarilo vyšvihnúť sa až medzi svetovú špičku?
"Dva roky varím džemy a marmelády ako súčasť svojej živnosti, to znamená profesionálne a na predaj. Džemy pre potreby našej domácnosti a ako darčeky pre kamarátov som varila už dlho predtým, minimálne osem rokov, čo mám deti. Ono to ale celé siaha ešte ďalej. Pochádzam z Novej Vsi nad Žitavou, z dediny medzi Vrábľami a Zlatými Moravcami. Mali sme záhrady a vinice, doma sme vždy celé leto zavárali a varili všetko, čo záhrada dala. Ja som pritom od detstva - aj keď občas neochotne - pomáhala mame," rozpráva Jozefína Růžičková o tom, ako sa dostala k spracovávaniu ovocia.
Citrusové marmelády Jozefína prvýkrát uvarila pred dvoma rokmi. Svoje prvé výtvory poslala do časti súťaže, ktorá je určená pre laickú verejnosť. Dve marmelády dostali vtedy bronzové medaile a zopár ich obišlo naprázdno. Pre Jozefínu však boli najdôležitejšie poznámky porotcov k jej výrobkom, ktoré jej zaslali poštou. Získala nimi presný pohľad odborníkov na jej výrobky.
K laikom ale i k profesionálnym výrobcom pristupuje porota rovnako. Marmelády vždy hodnotí naslepo, porotcovia teda netušia, kto marmeládu vyrobil a ani z akej krajiny pochádza.
Hodnotí sa výzor či vôňa marmelády, ale tiež jej konzistencia a samozrejme i to, ako výrobok chutí. "Chuť má v celkovom hodnotení samozrejme väčšiu váhu ako vzhľad, aróma či konzistencia, ale keď už chcete získať zlatú medailu, tak je každý bodík dôležitý. Inak hodnotenie je skôr ako vo víne a nie ako v športe, to znamená, že zlatých medailí je viac - keď marmeláda získa potrebný počet bodov a nemajú jej čo vyčítať, je zlatá," vysvetľuje hodnotenie v súťaži jedna z tohtoročných víťaziek.
Dvojité zlato za unikátnu marmeládu
A i keď je zlatých medailí viac, nie každému sa podarí dosiahnuť dvojitú zlatú. Spomedzi všetkých zlatom ocenených marmelád vyberú porotcovia tri úplne výnimočné, ktorým udelia dvojitú zlatú medailu.
Jozefíne Růžičkovej sa to podarilo s jej pomarančovo-šípkovou marmeládou. Teda s kombináciou, ktorú predtým nikto neskúsil."Ako základ som použila červený pomaranč a marmeládu z neho a na doplnenie som zvolila pred koncom varenia svoj šípkový džem s vanilkou, ktorý je, mimochodom, jeden z mojich najpredávanejších," opisuje zloženie marmelády.
A prečo dala do súťaže práve kombinácie z takýchto plodín? Prečo nevsadila radšej na tradičné ovocie, akým sú marhule či jahody? Dôvod je prostý. Podľa aktuálnej legislatívy marmeláda nie je to isté, čo džem. Marmeláda je dnes výhradne výrobok z citrusov.
Džem namiesto horčice
Oceňovaná producentka marmelád hovorí, že použitie marmelád je širšie, ako si ľudia myslia. "Na marmeládovom festivale v Británii nám servírovali párky s marmeládovou omáčkou a moja známa je veľkou propagátorkou kombinácií džemov a marmelád so slanými jedlami, so zverinou, so syrmi a podobne. My sme raz nemali doma horčicu a veľmi dobre mi ako doplnok k pikantnej klobáske od švagra zo Slovenska poslúžil môj šípkový džem so škoricou a klinčekmi," prekvapuje na pohľad divokými kombináciami Jozefína Růžičková.
A nebola by to správna producentka džemov a marmelád, ak by svoje výrobky sama nezbožňovala. "Som typ človeka, ktorý má rád sladké raňajky - čerstvému pečivu s maslom a džemom sa nič nevyrovná!"
Kto je Jozefína Růžičková
Narodila sa v roku 1974, vyrastala v Novej Vsi nad Žitavou (okres Nitra). Študovala na párovskom gymnáziu v Nitre a po ňom na Vysokej škole ekonomickej v Prahe. Desať rokov pracovala vo veľkej nadnárodnej potravinárskej firme Nestlé, na materskú odchádzala z vyššej manažérskej pozície. Klimatizovanú kanceláriu vymenila za ovocný sad a začala variť domáce marmelády a džemy. Od leta do jesene zbiera a spracováva ovocie, striedavo na Šumave a na Slovensku. Trhá desiatky kíl pichľavých šípok a experimentuje s novými chuťami. Na prestížnej súťaži vo Veľkej Británii uspela napríklad s marmeládami v kombinácii červený pomaranč so sakurovým kvetom, citrón s horkou čokoládou či červený pomaranč s chilli.