NITRA. Na Slovensku dokážeme vyrobiť aj spracovať kvalitné mäso, no v obchodoch či reštauráciách dostaneme mäso dovezené zo zahraničia. Aj takého konštatovanie odznelo na konferencii o kvalite mäsa, ktorú minulý týždeň zorganizovala Slovenská poľnohospodárska univerzita.
Až 90 percent steakov, ktoré dostaneme na tanier v reštauráciách, je zo zahraničného mäsa. Vyhlásil to profesor Ondrej Debrecéni z SPU. Podobne sú zo Slovenska asi len dve pätiny balenej hydiny, ktorú predávajú reťazce.
„Problém mäsa je trhový. Trh určuje ceny, druhy mäsa aj dovoz a vývoz,“ povedal Debrecéni. A trhu vládnu veľké obchodné reťazce so svojou politikou.
Zvýšiť podiel slovenského mäsa na trhu by mohla vyššia konzumácia mäsa. V tej však patríme na európsky chvost. Kým Slovák zje ročne asi 57 kíl mäsa, Švajčiar spotrebuje až 128 kíl mäsa a Francúz 110. Nízka je spotreba napríklad hovädzieho mäsa a takmer vôbec sa neje teľacie.
Odborníci hovorili na konferencii aj o zániku bitúnkov. Dôvodom je okrem iného sprísnená legislatíva a nároky na technológie bitúnkov. „Najväčší bitúnok u nás má kapacitu 50 spracovaných zvierat denne, ale aj to iba raz do týždňa – máme 52 týždňov, takže dokáže spracovať ročne len 2 600 kusov dobytka,“ upozornil Peter Polák zo Zväzu chovateľov mäsového dobytka na Slovensku. „Nie sú kapacity na porážanie, malé bitúnky pri farmách nemajú kapacitu spracovať všetok ten možný dobytok, ktorý sa na Slovensku môže vykŕmiť a dochovať,“ dodal Polák.