Ako si vybrať to najlepšie? Svetlé, tmavé alebo radler, porter či výčapné? Nie všetci sa v pivnej terminológii vyznáme. Aj preto sme dôležité informácie zhutnili v prílohe týždenníka MY - PIVO. Tento nápoj od bledunkej svetlej farby evokujúcej nežnosť až po ťažké tmavé štýlové moky si zaslúži našu pozornosť a hlbšie poznanie.
Inšpiratívny nápoj má množstvo pozitívnych vplyvov pre organizmus. Je zdrojom viacerých dôležitých látok, vitamínov či stopových prvkov. Samozrejme, ak si ho dávame v primeranom množstve. Má svoju históriu aj súčasnosť v podobe radlerov, budúcnosť možno v malých pivovaroch a pivotékach. Uzatvárajú sa pri ňom priateľstvá aj obchody, sprevádza nás pri výhrach a úspechoch, je zdrojom podnikania.
Pivo sa od nepamäti spájalo s mužskou spoločnosťou, v minulosti jeho varenie ale patrilo do rúk žien. „Dnes je pivo rozhodne nápojom, ktorý pomáha vytvoriť priateľskú atmosféru“, hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Patrí ku historickému kultúrnemu dedičstvu Európy a právom mu patrí prívlastok vznešeného nápoja.
A ženy si ho tiež užívajú. Jeho eleganciu, chuť a farbu posunulo do kultivovanej ženskej roviny aj používanie tretinkových tenkých pohárov.
Viac sa o pive, jeho varení, značení, histórii slovenského pivovarníctva, ale aj o sládkoch či správnom čapovaní, dočítate v prílohe týždenníky MY - PIVO, ktorá vychádza 12., resp. 13. júna.
Autor: šéfredaktorka týždenníkov MY