VEĽKÉ ZÁLUŽIE. Okolo papričiek, ktoré má doma posadené len 21-ročný Adam Tkáč, chodí celá jeho rodina s rešpektom. Adamovi príbuzní sú si vedomí, že medzi rôznymi druhmi chillli má mladý pestovateľ aj papriky, ktoré sú považované za najštipľavejšie na svete.
Iba stlačenie takejto papričky by telu mohlo spôsobiť pálenie podobné porezaniu či obareniu vriacou vodou. Nikto mu preto radšej na úrodu nesiaha. Aj Adam pristupuje k svojim papričkám s maximálnou opatrnosťou. Pri ich krájaní má na rukách bežne aj dva páry rukavíc a pri ich drvení si nasádza plynovú masku.
Pikantná kráľovná
Chilli je návykové a je ako droga, hovorí pestovateľ Adam Tkáč. Niečo štipľavé musí mať na jazyku každý deň, inak sa cíti nesvoj. Jeho vášeň je pritom v rodine ojedinelá - žiaden príbuzný nefičí na pálivých jedlách.
Adam sa v pikantných pokrmoch začal vyžívať, keď mal zhruba trinásť. Spomína si na občerstvenie pri miestnej základnej škole, kde servírovali hamburgery. So spolužiakmi si ich začal dávať na pikantný spôsob.
Neskôr v miestnom bare núkali pizzu s názvom Ruská ruleta. Na jeden z trojuholníkov dali mimoriadne pikantnú omáčku. A Adam horel nadšením, keď práve na tento kúsok pizze natrafil.
So spolužiakom zo strednej si potom objednali prvé planty chilli papričiek. Postupne prešiel až k tým najštipľavejším odrodám na svete. Dnes má Adam vo svojej záhrade napríklad odrodu chilli Carolina Reaper z Južnej Karolíny v USA. Tá je považovaná za absolútnu kráľovnú pálivosti a v roku 2013 ju zapísali do Guinessovej knihy rekordov ako najostrejšiu zo štipľavých paprík. Obsah kapsaicínu v nej môže dosiahnuť až 2 200 000 bodov na Scovilleho stupnici. Pre porovnanie, známe štipľavé papričky Habanero, ktoré sa bežne používajú, dosahujú pálivosť 'iba' 300 000 bodov.
Bežne sa Carolina Reaper v domácnostiach nepestuje, pretože môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, niektoré zdroje uvádzajú dokonca zástavu srdca.
Druhá najpikantnejšia paprika z Adamovej záhrady je Trinidad Moruga Scorpion, tej namerali zhruba dva milióny jednotiek. Aj túto odrodu si Adam dopestoval, má ju dokonca v troch farbách - červenej, žltej a čokoládovej.
Štípal ešte aj hrniec, kde sa paprička varila
Takto extrémne pikantné papriky si do jedál dávajú iba skutoční fajnšmekri. Na bežný konzum určite nie sú určené, pretože svojou pálivosťou prebijú chuť akéhokoľvek jedla.
Ako veľmi dokážu páliť, sa presvedčili príbuzní či priatelia Adama.