Pri drvení najštipľavejšej chilli si pestovateľ nasádza plynovú masku

Zadok z chilli neštípe, takéto chúlostivé problémy spôsobujú skôr feferónky.

Pestovateľ najštipľavejších papričiek na svete Adam Tkáč (21).Pestovateľ najštipľavejších papričiek na svete Adam Tkáč (21).

VEĽKÉ ZÁLUŽIE. Okolo papričiek, ktoré má doma posadené len 21-ročný Adam Tkáč, chodí celá jeho rodina s rešpektom. Adamovi príbuzní sú si vedomí, že medzi rôznymi druhmi chillli má mladý pestovateľ aj papriky, ktoré sú považované za najštipľavejšie na svete.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Iba stlačenie takejto papričky by telu mohlo spôsobiť pálenie podobné porezaniu či obareniu vriacou vodou. Nikto mu preto radšej na úrodu nesiaha. Aj Adam pristupuje k svojim papričkám s maximálnou opatrnosťou. Pri ich krájaní má na rukách bežne aj dva páry rukavíc a pri ich drvení si nasádza plynovú masku.

SkryťVypnúť reklamu

Pikantná kráľovná

Chilli je návykové a je ako droga, hovorí pestovateľ Adam Tkáč. Niečo štipľavé musí mať na jazyku každý deň, inak sa cíti nesvoj. Jeho vášeň je pritom v rodine ojedinelá - žiaden príbuzný nefičí na pálivých jedlách.

Adam sa v pikantných pokrmoch začal vyžívať, keď mal zhruba trinásť. Spomína si na občerstvenie pri miestnej základnej škole, kde servírovali hamburgery. So spolužiakmi si ich začal dávať na pikantný spôsob.

Neskôr v miestnom bare núkali pizzu s názvom Ruská ruleta. Na jeden z trojuholníkov dali mimoriadne pikantnú omáčku. A Adam horel nadšením, keď práve na tento kúsok pizze natrafil.

So spolužiakom zo strednej si potom objednali prvé planty chilli papričiek. Postupne prešiel až k tým najštipľavejším odrodám na svete. Dnes má Adam vo svojej záhrade napríklad odrodu chilli Carolina Reaper z Južnej Karolíny v USA. Tá je považovaná za absolútnu kráľovnú pálivosti a v roku 2013 ju zapísali do Guinessovej knihy rekordov ako najostrejšiu zo štipľavých paprík. Obsah kapsaicínu v nej môže dosiahnuť až 2 200 000 bodov na Scovilleho stupnici. Pre porovnanie, známe štipľavé papričky Habanero, ktoré sa bežne používajú, dosahujú pálivosť 'iba' 300 000 bodov.

SkryťVypnúť reklamu

Bežne sa Carolina Reaper v domácnostiach nepestuje, pretože môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, niektoré zdroje uvádzajú dokonca zástavu srdca.

Druhá najpikantnejšia paprika z Adamovej záhrady je Trinidad Moruga Scorpion, tej namerali zhruba dva milióny jednotiek. Aj túto odrodu si Adam dopestoval, má ju dokonca v troch farbách - červenej, žltej a čokoládovej.

Štípal ešte aj hrniec, kde sa paprička varila

Takto extrémne pikantné papriky si do jedál dávajú iba skutoční fajnšmekri. Na bežný konzum určite nie sú určené, pretože svojou pálivosťou prebijú chuť akéhokoľvek jedla.

Ako veľmi dokážu páliť, sa presvedčili príbuzní či priatelia Adama.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C53ED na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nitra

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 119
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 792
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 161
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 923
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 223
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 057
  7. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 048
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 030
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu