Utorok, 13. apríl, 2021 | Meniny má AlešKrížovkyKrížovky

Vinári prišli o časť úrody. Vína však budú kvalitné

Cena vína by napriek problémom s jeho množstvom výrazne stúpať nemala.

Adam Žilík hovorí, že aj keď je objemovo hrozna menej, na cene vína by sa to nemalo prejaviť.Adam Žilík hovorí, že aj keď je objemovo hrozna menej, na cene vína by sa to nemalo prejaviť. (Zdroj: Tomáš Holúbek)

TOPOĽČIANKY. Vinohradníci zaznamenali tento rok opätovnú stratu úrody, pod ktorú sa podpísalo nevypočítateľné počasie.

Pestovatelia hrozna z Nitrianskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti prišli o desiatky percent zo svojej úrody. Aká presná bola strata, závisí od lokality, v ktorej majú pestovatelia vinice.

Vinohrady ničil ľadovec aj mráz

Na začiatku roka udreli jarné mrazy. A to v čase, keď už mali viniče vyrašené výhonky. „Neskôr prišiel na južnom Slovensku dokonca ľadovec, čo zasiahlo asi 30 % našej tamojšej úrody. Celkovo je úroda hrozna asi 10 % pod priemerom,“ hovorí Adam Žilík z vinárstva Château Topoľčianky, ktoré je jedným z najväčších výrobcov vína na Slovensku. Objemovo je síce hrozna menej, no podľa Žilíka by sa to na cenách nemalo výrazne prejaviť.

Skryť Vypnúť reklamu

Ročníku nakoniec pomohlo teplé leto, počas ktorého aj spŕchlo a tiež dlhá suchá jeseň. „Viniče sa po jari spamätali. Úroda je síce pod priemerom, ale hrozno sa javí kvalitnejšie ako v minulom roku. Dôkazom sú napríklad mladé vína, cez Irsai oliver po Veltlínske červené skoré, ktoré sú veľmi pekné. Posledné roky sú vyrovnané, i keď ani jeden ročník nie je taký istý. Z tých posledných rokov bude tento najviac fajn,“ zhodnotil Adam Žilík.

Čakanie na tuhú zimu

Vo vinohradoch Château Topoľčianky momentálne ostalo už iba hrozno na ľadový zber. Vinárstvo naň vyčlenilo Frankovku modrú v Topoľčiankach a Rizling vlašský v Jelenci.

Pestovatelia budú celú zimu tŕpnuť, či strapce budú môcť zozbierať. Na to, aby víno uznali za ľadové, musí teplota pri zbere klesnúť pod mínus sedem stupňov. Vlani sa strapce vyčlenené na ľadový zber podarilo vyzbierať 2. januára, kedy poriadne prituhlo.

Skryť Vypnúť reklamu

Podobnou špecialitkou je slamové víno, ktoré musí pred lisovaním dosiahnuť presne stanovenú cukornatosť. Zbiera sa ručne a vešia sa na drôty v krytých a dobre vetraných priestoroch, kde sa necháva 90 dní sušiť. „Je to ako keď doma vešiate bielizeň. Na hrozne zo slamového zberu potom sledujeme objem vody aj to, aby kyseliny a cukor boli v harmonickom pomere,“ povedal Adam Žilík. Kým na liter bežného vína treba asi 1,5 kilogramu hrozna, na liter slamového je potrebné štvornásobné množstvo hrozna.

Takéto sladké vína letia hlavne v Ázii, kde tradícia pitia vína vôbec nebola. No ázijskí zákazníci si aj vďaka slovenským vínam začínajú pomaličky zvykať už aj na polosuché či suché vína. Château Topoľčianky tam vlani vyviezli asi 50-tisíc fliaš vína. Tie putovali na Taiwan, do Číny, Japonska, ale aj do Južnej Kórey.

Skryť Vypnúť reklamu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedysi rádio, dnes mozog auta. Poznáte históriu infotainmentu?
  2. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  3. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  4. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  5. V blízkosti Prezidentského paláca je na predaj 37 apartmánov
  6. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  7. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  8. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  9. Nové medzinárodné príležitosti vo vzdelávaní 2021 – 2027
  10. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19
  1. Jar je vo vzduchu. Alergie tiež
  2. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  3. SodaStream predstavuje príchute ikonických nápojov od PepsiCo
  4. V blízkosti Prezidentského paláca je na predaj 37 apartmánov
  5. Bratia Žampovci majú za sebou veľmi úspešnú lyžiarsku sezónu
  6. Biobavlnu nahradila viskóza
  7. Kedysi rádio, dnes mozog auta. Poznáte históriu infotainmentu?
  8. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  9. Helping people with apps and social networks in Kosice
  10. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 54 189
  2. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 27 071
  3. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 22 858
  4. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov? 22 610
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 18 133
  6. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 12 694
  7. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 10 248
  8. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 9 725
  9. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 9 419
  10. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19 8 434
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

NANO rúška z nitrianskej firmy.

Inovatívna textília zabraňuje prenikaniu mikroorganizmov, zachytáva aj vírus SARS-CoV-2.

11. apr

Diskusiu vysielame v stredu 14. apríla od 10. hodiny.

9. apr
Most spája park so Zoborom.

Jeden muž stál v rieke, ďalší bol zlanený pod mostíkom v parku. Zisťovali jeho stav, mesto teraz čaká na správu. V zlom stave sú aj ďalšie lávky a mosty.

16 h
Marián Chobot má za áčko Nitry bilanciu 75 zápasov, 10 gólov a 11 asistencií. Vylepšiť si ju môže v zostávajúcich šiestich dueloch nadstavby o udržanie sa vo Fortuna lige.

Nitra nedávno talenty predávala, teraz ich púšťa za „drobné“.

12. apr

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Žilinčanom bude k dispozícii už len 12 mobilných odberných miest.

11. apr

Za frontom k nám začne prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch, pričom bude aj veterno a veľmi chladno, ojedinele až rekordne.

11. apr

Prinášame prehľad výsledkov z jednotlivých obcí na hornej Nitre. Viaceré z nich opäť nezaznamenali žiadnych pozitívnych.

17 h

Nitra nedávno talenty predávala, teraz ich púšťa za „drobné“.

12. apr

Už ste čítali?