Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Kauza v DAB pokračuje, herci poslali riaditeľovi otvorený list. Zastali sa kolegov AKTUALIZOVANÉ

Kauza v divadle pokračuje, herci napísali riaditeľovi DAB otvorený list.Kauza v divadle pokračuje, herci napísali riaditeľovi DAB otvorený list. (Zdroj: (ČE))

NITRA. Vyhodených hercov Romana Poláčika a Martina Šalachu sa zastalo 15 členov umeleckého súboru Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre. V otvorenom liste riaditeľovi divadla Jaroslavovi Dóczymu odmietli, že by títo herci ohrozili predstavenie, čo bolo podľa riaditeľa dôvodom na rozviazanie pracovného pomeru. Zároveň Dóczyho žiadajú o prehodnotenie rozhodnutia o ich prepustení.

O incidente sme čitateľov mynitra.sk informovali minulý piatok. Problém, na ktorý nadviazali ďalšie udalosti, vznikol po premiére inscenácie Otec Goriot v piatok 13. apríla v Zákulisí (hereckom bufete). Udalosť na sociálnej sieti popísala speváčka Katarzia, neskôr svoje vyjadrenie vymazala. Keď oslavujúcich hercov prišli z bufetu po záverečnej vyviesť esbéeskári majiteľa bufetu, strhla sa verbálna potýčka, malo dôjsť i k fyzickým kontaktom. Svedkom udalosti bol aj riaditeľ Divadla Andreja Bagara Jaroslav Dóczy. Ten sa hercov pred SBS-kármi nezastal, herci Roman Poláčik a Martin Šalacha ho vo vypätej situácii poslali do r*ti a on im dal výpoveď.

Skryť Vypnúť reklamu

Obaja herci, ktorí by mali odísť z divadla, sa k incidentu nechceli vyjadrovať ani ho nijako komentovať.

Na vzniknutú situáciu vedenie DAB reagovalo vyjadrením v tom zmysle, že informácie v statuse speváčky boli veľmi jednostranné, skreslené a v mnohých konštatovaniach vyložene nepravdivé, navyše sú interpretáciou osoby, ktorá sa tam v tom čase nenachádzala. Zároveň zdôraznilo, že k rozviazaniu pracovného pomeru s oboma hercami nedošlo pre tento incident, ale v súvislosti s ich následným prístupom, pre ktorý bolo vážne ohrozené odohranie večerného predstavenia v DAB v nasledujúci večer 14. apríla.

Celú záležitosť vedenie DAB vyriešilo v súlade so Zákonníkom práce po vzájomnej dohode s oboma hercami a pokladáme ju za uzatvorenú," uviedlo v piatok vedenie divadla s tým, že išlo o konflikt medzi hercami a prevádzkou bufetu a netýka sa divadla.

Skryť Vypnúť reklamu

Herci sa zastali svojich kolegov

Členovia umeleckého súboru DAB v otvorenom liste riaditeľovi tvrdia, že tento incident bol iba vyvrcholením dlhodobo neriešeného problému zo strany vedenia divadla. "Problém podobného druhu ako po premiére inscenácie Otec Goriot nastal aj po premiére inscenácie Ľudia, miesta, veci v januári 2018, keď zamestnanci bufetu začali hádzať osobné veci hercov, návštevníkov a dokonca hosťujúceho tvorivého tímu do smetných nádob. Je preto pochopiteľné, že emočný výbuch, ktorý vznikol po premiére inscenácie Otec Goriot, je iba výsledkom dlhodobo neriešeného problému zo strany vedenia DAB Nitra," píše sa v otvorenom liste.

Po tomto incidente požiadali členovia umeleckého súboru riaditeľa o stretnutie, na ktorom žiadali ukončenie nájomného vzťahu s prevádzkovateľom bufetu. Zároveň uviedli, že ak to bude riaditeľ ignorovať, odmietnu ako súbor nastúpiť na večerné predstavenie. Keďže riaditeľ prisľúbil konkrétne riešenia, večerné predstavenie odohrali. K žiadnemu ohrozeniu predstavenia teda nedošlo, píše sa v otvorenom liste.

"Je pre nás zarážajúci fakt, že herci boli obvinení z ohrozenia chodu predstavenia, pričom výpoveďou Romanovi Poláčikovi a Martinovi Šalachovi je zo strany vedenia DAB Nitra ohrozený nielen chod jedného predstavenia, ale chod a kvalita všetkých desiatich predstavení, v ktorých obaja účinkujú. Nie je jednoduché nahradiť skúsených a vyhratých hercov, ktorí sa dopracovali k hlavným postavám," tvrdí umelecký súbor.

Skryť Vypnúť reklamu

Rozviazanie pracovného pomeru s dvoma hercami bolo podľa ich kolegov unáhlené a pre nich nepochopiteľné. Prízvukujú, že Poláčik a Šalacha nikdy neporušili pracovný poriadok, vnímajú divadlo ako svoje poslanie a rozhodli sa spojiť svoje životy s mestom Nitra.

Divadlo reaguje

Na otvorený list umeleckého súboru reagovalo vedenie Divadla Andreja Bagara. Ako v ňom uvádza, divadlo musí s poľutovaním reagovať na negatívnu publicitu v súvislosti s udalosťami po poslednej premiére v divadelnom bufete. "Mrzí nás veľa neprávd, v tieni ktorých sa stráca množstvo kvalitnej práce, úspešných premiér, vzdelávacích programov a ďalších aktivít, ktoré DAB v tejto sezóne zrealizovalo. K upokojeniu a racionálnemu riešeniu situácie neprispel ani otvorený list umeleckého súboru DAB, v ktorom sa opäť vyskytlo viacero skreslených informácií. Skutočnosť je taká, že herci Roman Poláčik a Martin Šalacha po vzájomnej dohode s vedením DAB zostávajú do 30. 6. 2018 pracovníkmi divadla a internými členmi jeho umeleckého súboru," píše sa v reakcii.

"Vedenie DAB i obaja herci majú záujem dohodnúť sa na ďalšej spolupráci aj po 30. 6. 2018, pričom všetky jej formy zostávajú otvorené. Neustávajúca negatívna publicita však rozhodne neprispieva k upokojeniu situácie v DAB, ktorého úlohou je práca pre divákov, a nie napĺňanie stránok bulvárnych médií."

Ako sa ďalej v reakcii uvádza, DAB rieši aj prevádzku divadelného bufetu. Od 1. mája až do konca súčasnej divadelnej sezóny tu došlo, v súlade s dohodou medzi vedením DAB a hercami, k zmene prevádzkového pracovníka i podmienok fungovania bufetu. Vería, že zmeny prispejú k spokojnosti pracovníkov divadla a zabránia vzniku konfliktov.

"V závere chceme vyzvať členov umeleckého súboru DAB i predstaviteľov kultúrnej obce, aby emotívnymi a často i skreslenými vyjadreniami neprispievali k vyhrocovaniu situácie v divadle, ale naopak, prostredníctvom racionálnej diskusie hľadali spolu s vedením DAB spôsob, ako sa vrátiť k normálnej a pokojnej práci pre našich divákov. Divadlo sa už nebude k tejto veci ďalej vyjadrovať prostredníctvom médií. Sme presvedčení o tom, že vzájomná otvorená komunikácia vo vnútri divadla je účelnejšia, ako posielanie si odkazov cez médiá a sociálne siete," píše sa v závere reakcie.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  2. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  6. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  7. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  8. Bezbariérové vozidlo
  9. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 739
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 720
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 172
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 440
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 12 005
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 628
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 570
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 488
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 343
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 116
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Hovoria mu aj simulant a súkromník. Nech sa príde Messi pozrieť na mňa, smeje sa

Seredský rodák má v piatej lige Juh bilanciu viac ako jeden strelený gól na zápas. Odstaviť kompletne šport na amatérskej úrovni je choré, hovorí.

Martin Hindák - na snímke vľavo z roku 2005, v strede ako reprezentant SR v plážovom futbale a vpravo po úspechu v rakúskej regionálnej lige.

V nitrianskej nemocnici je 61 infikovaných zdravotníkov, testujú všetkých pacientov

Pre COVID pacientov vyčlení nemocnica ďalšie poschodie v chirurgickom pavilóne. Plánované zákroky od dnešného dňa redukuje.

Chirurgický (vľavo) a liečebný pavilón.
Jaroslav Dóczy.

Mesto Nitra sčítalo už sto percent svojich domov a bytov

Do systému sčítania domov a bytov vstúpilo v Nitrianskom kraji zatiaľ 352 z celkového počtu 354 obcí. Celkovo je v regióne sčítaných 69 percent.

Ilustračná snímka bytového domu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?