Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Kraje chcú bojovať za jednotné regionálne delenie Slovenska a regionálnych značiek

Cieľom vytvárania regionálnych značiek ako napríklad Gemer, Hont, Tekov, Zemplín či Spiš je podpora domácich výrobcov, regionálneho cestovného ruchu, uchovávanie tradičných postupov a hodnôt

(Zdroj: FOTO SME- JOZEF JAKUBČO)

NITRA. Samosprávne kraje chcú zjednotiť regionálne delenie Slovenska a presne určiť názvy a územnú pôsobnosť regionálnych značiek ako je Gemer, Hont, Tekov, Zemplín či Spiš. S týmto cieľom sa dnes v Nitre konalo prvé stretnutie zástupcov krajov na túto tému. Zhodli sa na tom, že chýbajúce jediné uznávané delenie Slovenska na regióny spôsobuje problémy. „Jednotlivé ministerstvá a štátne inštitúcie si podľa potreby stále vytvárajú vlastné delenia. Keď si človek zadá na internete regionálne delenie Slovenska, tak sa mu tam ukáže osem – deväť rôznych máp s rôznymi deleniami Slovenska. A toto je ten základný problém,“ povedal iniciátor stretnutia Daniel Balko, predseda komisie regionálneho rozvoja a územného plánovania Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK).

Ako dodal, ľudí na Slovensku ešte donedávna pojem región veľmi nezaujímal, v poslednom období však záujem o regionálne výrobky a kultúru rastie. Cieľom vytvárania regionálnych značiek je podpora domácich výrobcov, regionálneho cestovného ruchu, uchovávanie tradičných postupov a hodnôt. „Nie je to len o potravinách, napríklad na Podpoľaní máme vyšívanie krivou ihlou alebo Podpolianske kríže,“ povedala Emília Kodríková z odboru regionálneho rozvoja Banskobystrického samosprávneho kraja. Kto chce používať regionálne značku, musí používať domáce suroviny a tradičné postupy. Regionálne značky sa objavujú aj na suveníroch. Kodríková podotkla, že nie všade sú s názvami značiek stotožnení, napríklad Zvolenu sa nepáči, že by mal patriť do Podpoľania. „Podpoľanie je územie okolo Detvy a Zvolenčania sa cítia, ak to mám tak povedať, trochu viac,“ povedala. Podpredseda Žilinského samosprávneho kraja Peter Dobeš poukázal na to, že Žilina a okolie mala zas problém osvojiť si názov Horné Považie.

Na dnešné stretnutie prišli zástupcovia všetkých krajov s výnimkou košického. „Keď jeden alebo dva kraje budú tlačiť na to, aby došlo k zmene nejakého oficiálneho regionálneho delenia Slovenska, tak to je málo, na to treba naozaj veľký politický tlak. Toto je naozaj na Slovensku nevídaný pokus o spoločné stretnutie politických reprezentantov VÚC spolu s odborníkmi z daných odborov,“ uviedol Balko. Najbližšie stretnutie zástupcov krajov bude v septembri. Odporúčania z týchto rokovaní majú ísť na stretnutie združenia samosprávnych krajov SK 8, ktoré budú môcť vyvíjať politický tlak na dosiahnutie zmien na celoštátnej úrovni.

Prirodzené regióny vo viacerých prípadoch prekračujú hranice vyšších územných celkov. Pôsobenia regionálnych značiek sa týkajú dve štátne usmernenia – regionalizácia cestovného ruchu z roku 2005 a vyhláška 163/2014 o používaní pojmu regionálny poľnohospodársky výrobok. Podľa jedného delenia sa územie NSK delí na Nitriansky, Dolnopovažský, Podunajský a Ipeľský turistický región, podľa druhého na poľnohospodárske regióny Ponitrie, Podunajsko, Tekov a Dolné Pohronie s Poiplím. Obe regionálne delenia majú okrem odlišných názvov aj rozličné územné delenie. Napríklad Pukanec, tradičné hontianske sídlo, bude môcť svoju pukaneckú keramiku označovať ako regionálny produkt Hont, ale pukanecké vína by sa už mali označovať ako regionálny produkt Tekov, keďže vyhláška z roku 2014 celú severnú časť okresu Levice zaradila do Tekova. „V Nitrianskom samosprávnom kraji sme vstúpili do procesu vytvárania značiek. Podarilo sa nám spolu so všetkými miestnymi akčnými skupinami dospieť k dohode, že na území kraja sa budú používať len značky spojené s tradičnými regiónmi Dolné Ponitrie, Tekov, Hont a Podunajsko,“ doplnil Balko.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  2. Ako sa mení dynamika firiem?
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Po Slovensku na motorke
  2. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  3. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  4. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Behind every successful business lies a set of skilled people
  7. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  8. Ako sa mení dynamika firiem?
  9. Hudbou proti holorubom.
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 20 144
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 521
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 399
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 750
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 645
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 418
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 314
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 292
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 610
  10. Slovensko v operácii Barbarossa 4 353
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Kolektív Nového divadla.

Mali sme obavy, ale vidíme, že živé umenie ľuďom pomáha, vravia divadelníci po ťažkom období bez hrania.


1 h
Veľký Cetín je pohárovým strašiakom Kolíňan, odkedy vyhrali Campri Cup (2019), dvakrát za sebou ich z neho vykopol vo štvrťfinále. Vľavo Straka a Grebáč, vpravo Tomiš a Višňovský.

Strelec postupového gólu chce double, po akom by ho týždeň nenašli.


2 h

Pozrite si MY športujeme.


3 h
Filip Ondrušek má len 24 rokov, ale označujú ho za jedného z najtalentovanejšieho kuchárov Slovenska.

Varil v michelinských reštauráciách, aj pre arabského princa. Teraz sa usadil v Nitre, v hoteli Capital na Farskej ulici, a buduje si tu kuchyňu presne podľa svojich predstáv.


re 19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Bol by to prvý prípad na Slovensku, kedy medveď zabil človeka.


19 h

Jozef Morgoš taký úspech nečakal.


14. jún

Polícia považuje križovatku za neuralgický bod. Župan nepodpísal kolaudačné rozhodnutie.


14. jún

Sprievodný program má trvať štyri hodiny. Ľudia si budú môcť vlastnoručne vyrobiť odznak s logom.


13. jún

Už ste čítali?