SKÝCOV. Zdravá matka dnešnej pšenice aj raky! Nálezy jedla na stredovekom hrade Hrušov vypovedajú, ako sa kedysi jeho obyvatelia stravovali.
Okrem kostí zvierat a rastlinných zvyškov hrad neustále vydáva rôzne čriepky zo svojej bohatej minulosti. Dobrovoľníci aj experti, ktorí na obnove hradu pracujú, ich systematicky zbierajú a kategorizujú.
Panciere a mušle
„Málokto si uvedomuje, že súčasťou hradu sú aj zvieracie kosti. Tie nám dokážu povedať, akú stravu mali na hrade, akým spôsobom bola pripravená alebo akým spôsobom zviera zabili,“ hovorí Stanislava Blahová zo združenia Leustach, ktoré jeden z našich najkrajších hradov obnovuje už viac ako desaťročie.
Z objavených kostí prasiat, kôz a oviec vyplýva, že na hrade sa jedávala „klasika“. Našli sa tu však aj račie panciere, rybie šupinky a mušle.