Utorok, 13. november, 2018 | Meniny má Stanislav

Horká chuť, zlatistá farba. Najlepšie pivo kedysi vyrábali mnísi

Bohatí aj chudobní ho pijú už viac ako šesťtisíc rokov.

Október je mesiacom piva, výstavu mu venovali aj Ponitrianskom múzeu.(Zdroj: Dominika Cunevová)

NITRA. Horká chuť, zlatistá farba a typická sladová vôňa. Pivo je jedným z najpopulárnejších alkoholických nápojov, vďaka výživným látkam má aj liečivé vlastnosti.

Pivný mok je oddávna obľúbeným nápojom pre jednoduchú prípravu, dostatok suroviny, z ktorej sa vyrába, no aj pre nízku cenu. Nápoj bol v minulosti podstatnou súčasťou stravy i spoločenského života. Jeho sociálny aspekt sa preniesol aj do súčasnosti. Mnohé diskusie dodnes prebiehajú práve nad pohárom dobrého piva.

Na jeho históriu i proces výroby sa zameriava výstava v Ponitrianskom múzeu Od chmeľu k pivu. „Predtým bola putovná výstava v Leviciach, v rámci októbrových osláv piva sme sa rozhodli priniesť ju aj do Nitry,“ vraví riaditeľ múzea Anton Števko. Expozícia zahŕňa aj ukážky pivovarských zariadení či vzácne zberateľské predmety.

Článok pokračuje pod video reklamou

Staršie ako víno

Niektorí majú názor, že tekutý chlieb sa ľudstvo naučilo robiť skôr ako chlieb samotný. Prinajmenšom sa domnievajú, že objavy spolu súvisia. Odborníci majú viacero teórií o vzniku nápoja, ktorý môže byť dokonca starší ako víno.

Prvou je, že vzniklo pri robení obilnej kaše pre malé deti či starých. Aby nemali problém ju zjesť, obilie predžuli a namočili do vody. Keďže ľudské sliny obsahujú kvasinky, onedlho zmes skvasila. Druhá opisuje vznik nápoja pri pečení chleba, keď cesto náhodne zaliali vodou. To pri vyššej teplote vykvasilo, ľudia tekutinu odobrali a ochutnali.

Namiesto chmeľu korenie aj bylinky

V minulosti ešte ľudia netušili o chmele a do receptúry pridávali bylinky či korenie. Dnešné pivo sa vyrába zo štyroch základných prvkov – vody, sladu, chmeľu a kvasiniek. Slováci podľa všetkého najviac obľubujú typ tzv. plzeňského piva.

Každý pivovar má vlastný návod na varenie a proces prípravy, ktorý sa líši aj vzhľadom na druh piva. Základ je však spoločný. Pozostáva z konkrétnych fáz – šrotovania, vystierania, rmutovania a cedenia. V suchom prostredí sa slad najprv nechá odležať štyri až šesť týždňov a potom sa rozdrví. Zmieša sa s vodou, čím vznikne hustá kaša. Následne sa pri vyššej teplote niekoľkokrát prečerpáva, prevarí sa a následne sa tzv. rmut precedí.

Zlato či odpad?

Mok je známy už od čias, kedy ľudia začali pestovať obilie systematickejšie. Jeho vznik dlho spájali so starovekým Egyptom. Neskôr zistili, že kolískou piva je Mezopotámia. „O prvenstvo sa síce Mezopotámia stále naťahuje s Čínou, isté ale je, že vzniklo okolo roku štyritisíc pred naším letopočtom,“ tvrdí riaditeľ múzea.

Potvrdzuje to najstarší doklad, ktorý zachytáva prípravu piva. Sumeri už vtedy robili mnohé druhy pív od svetlého po tmavé. Sladšie pivo obľubovali najmä ženy. Mali dokonca aj tzv. pivné bohyne.

Starovekým Egypťanom zase pivo učarovalo natoľko, že zmienky o ňom sa našli aj na pyramídach. Spájali ho aj s božstvami a náboženskými motívmi. Na výrobe kvalitného piva si dali záležať a tie najcennejšie dokonca vyvažovali zlatom alebo používali ako platidlo. Výrobcovia medzi sebou často súperili, volili preto vlastné ochranné pečate. Napriek tomu dochádzalo k falšovaniu a predaju „fejkového“ piva.

Rimania a Gréci mali na pivo iný názor. Považovali ho za nápoj spodiny a uprednostňovali víno. Neskôr jeho popularitu zvýšili rímski vojaci, ktorí sa vracali zo zahraničia.

Kšeftovali s ním aj mnísi

V stredoveku už pivo predstavovalo jeden z najobľúbenejších nápojov v celej Európe. Mnohí historici tvrdia, že slovo pivo má slovanský pôvod. Slovanom takisto prikladajú prvé zásluhy za dochutenie piva chmeľom.

Výroba piva bola veľmi jednoduchá, varili ho takmer v každej domácnosti. Vyššiu kvalitu získalo až po vzniku špecializovaných inštitúcií. V stredovekom pivovare pri výrobe používali veľký medený kotol a sústavu kadí a žľabov. Najskôr sa pivo podobalo akejsi riedkej kaši a bolo veľmi sýte. Pomaly sa však začalo riediť až dosiahlo podobný vzhľad ako v súčasnosti.

Na zdokonalení piva majú zásluhu hlavne benediktíni. V kláštoroch ho pripravovali nielen pre seba či pocestných, no predávali ho aj verejnosti. To sa nepáčilo panovníkom, lebo ako mnísi nemuseli z moku odvádzať daň. Čoskoro im preto kšeftovanie zatrhli.

Prvé krčmy

S novovekom prišlo združovanie do cechov. Neobišlo ani pivovarníkov na Slovensku. V roku 1450 založili prvý cech v Bardejove, neskôr aj v Košiciach, Bratislave a Komárne. Cechy prísnejšie prihliadali na množstvo výroby či materiálu.

Zvýšená výroba si žiadala aj priestory, kde by si ľudia mohli vychutnávať tento mok osobitne. Vznikli preto krčmy, ktoré okrem pitia a jedla poskytovali aj nocľah. Pohostinstvá stavali v mestách alebo na frekventovaných cestách.
Do chodu krčmy bola zahrnutá zvyčajne celá rodina a výčap pripadol na starosť manželke. Na dedinách čapovali pivo väčšinou v šenkoch, kde holdovali aj hazardným hrám.

Slovenské pivovarníctvo

V pestovaní chmeľu na Slovensku si prvenstvo z roku 1250 drží osada Rybáre. Neskôr v 16. až 18. storočí sa v urbároch spomínajú aj iné lokality ako Spiš či Bratislava. V okolí Prešova vznikli aj obce s tematickými názvami ako Chmeľany, Chmeľov a Chmeľovec.

Slovensko preslávil najmä pivovar Topvar Topoľčany, ktorého sladovňu postavili v roku 1958. Topoľčiansky slad pri varení používali aj v krajinách ako Brazília, Japonsko i Nemecko. Postupne začal Topvar vyvážať pivo do celého sveta a jeho popularita rástla. V roku 2006 však pivovar odkúpila juhoafrická spoločnosť SAB a presunula ho na Šariš.

Zberateľský koníček

Pivo sa stalo obľúbenou témou aj pre zberateľov. Medzi najčastejšie zberateľské kúsky patria tzv. podpivníky. Dnes ich poznáme hlavne v papierovej podobe, predtým sa vyrábali zo skla, dreva či kovu.

Ďalšími sú papierové etikety, plechovky, sklenené fľaše či kovové uzávery. Gurmáni ocenia aj poháre alebo krígle. Vynikajú odlišnou veľkosťou, vyhotovením i zdobením. Pivovary si dodnes vyrábajú poháre s vlastným logom. Aj týmto spôsobom propagujú svoju značku.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Z Park Avenue do Parku pod Kolibou
  2. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  3. Prežije tisícročia. Papier vyrábajú 2000 rokov starou metódou
  4. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  5. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov
  6. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami
  7. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle
  8. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí
  9. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku!
  10. 8 vecí, ktoré môžu ohroziť úspešné podnikanie
  1. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  2. Prežije tisícročia. Papier vyrábajú 2000 rokov starou metódou
  3. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  4. Modesta Real Estate úspešne sprostredkovala obchodnú transakciu
  5. Už viete, čo spravíte s ojazdenými, letnými pneumatikami?
  6. Z Park Avenue do Parku pod Kolibou
  7. Viete, ako dlho trvá laserová operácia očí?
  8. Ako sa darí na Slovensku a v Európe odvetviu fintech?
  9. Rekonštrukcia interiéru v zime?
  10. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov
  1. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 24 112
  2. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére 17 206
  3. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 9 934
  4. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle 9 452
  5. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku! 8 860
  6. 8 vecí, ktoré môžu ohroziť úspešné podnikanie 7 510
  7. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 7 084
  8. Mimoriadne dlhopisy až 7% p.a. už od 4 rokov 4 440
  9. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov 3 282
  10. Superťažký kvíz o pneumatikách. Zvládne ho len 1 % motoristov 2 897

Téma: Pivovar


Hlavné správy z MY Nitra

Bývalý primátor vzal prehru športovo

Dvonč hovorí, že odchádza s čistým svedomím a život ide ďalej.

Staronový primátor Šale: Vízie mám aj na najbližšie štyri roky

Plánuje dokončenie rozbehnutých projektov. Prioritou bude získanie peňazí na obnovu kultúrneho domu v Šali.

Andrej Kolenčík predstaví v Bunkri svoju multimediálnu tvorbu

Výtvarné diela doplnia ruchy a zvuky, ktoré umelec skomponoval v rámci svojho alter ega ako DJ Miletička.

Kraj podporí v budúcom roku program Leader sumou 599-tisíc eur

Projekt naštartoval Nitriansky kraj v roku 2006 ako jediný zo všetkých krajov Slovenska a platí to dodnes.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Jahody v novembri. Ovocinári vyhlásili samozber

Ovocinári pozývajú prvýkrát v histórii na novembrový samozber jahôd.

Kto kde uspel. Pozrite si zoznamy ľudí, ktorí nás budú zastupovať

V komunálnych voľbách sme si vyskladali starostov, primátorov a miestne zastupiteľstvá. Pozrite sam kde kto uspel (zvolení sú zvýraznení hrubšie).

Šporar v Nitre rozbil plafón a označil ju za malú dedinu

V zápase Nitra - Slovan (1:2) sa blýskalo kartami, červenú si zlízol aj hosť Andraž Šporar, najlepší strelec Fortuna ligy mal navyše slovný konflikt s členom domáceho predstavenstva.

Do predvolebnej kampane sa v Nitre zapojili aj Božanka s Jakubcom či televízna svokra

Smer prišiel o primátora aj o kreslá v zastupiteľstve. Nepomohla ani Helena Vondráčková.

Vybrali SME

Už ste čítali?