Horká chuť, zlatistá farba. Najlepšie pivo kedysi vyrábali mnísi

Bohatí aj chudobní ho pijú už viac ako šesťtisíc rokov.

Október je mesiacom piva, výstavu mu venovali aj Ponitrianskom múzeu.Október je mesiacom piva, výstavu mu venovali aj Ponitrianskom múzeu. (Zdroj: Dominika Cunevová)

NITRA. Horká chuť, zlatistá farba a typická sladová vôňa. Pivo je jedným z najpopulárnejších alkoholických nápojov, vďaka výživným látkam má aj liečivé vlastnosti.

Pivný mok je oddávna obľúbeným nápojom pre jednoduchú prípravu, dostatok suroviny, z ktorej sa vyrába, no aj pre nízku cenu. Nápoj bol v minulosti podstatnou súčasťou stravy i spoločenského života. Jeho sociálny aspekt sa preniesol aj do súčasnosti. Mnohé diskusie dodnes prebiehajú práve nad pohárom dobrého piva.

Na jeho históriu i proces výroby sa zameriava výstava v Ponitrianskom múzeu Od chmeľu k pivu. „Predtým bola putovná výstava v Leviciach, v rámci októbrových osláv piva sme sa rozhodli priniesť ju aj do Nitry,“ vraví riaditeľ múzea Anton Števko. Expozícia zahŕňa aj ukážky pivovarských zariadení či vzácne zberateľské predmety.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Staršie ako víno

Niektorí majú názor, že tekutý chlieb sa ľudstvo naučilo robiť skôr ako chlieb samotný. Prinajmenšom sa domnievajú, že objavy spolu súvisia. Odborníci majú viacero teórií o vzniku nápoja, ktorý môže byť dokonca starší ako víno.

Prvou je, že vzniklo pri robení obilnej kaše pre malé deti či starých. Aby nemali problém ju zjesť, obilie predžuli a namočili do vody. Keďže ľudské sliny obsahujú kvasinky, onedlho zmes skvasila. Druhá opisuje vznik nápoja pri pečení chleba, keď cesto náhodne zaliali vodou. To pri vyššej teplote vykvasilo, ľudia tekutinu odobrali a ochutnali.

Namiesto chmeľu korenie aj bylinky

V minulosti ešte ľudia netušili o chmele a do receptúry pridávali bylinky či korenie. Dnešné pivo sa vyrába zo štyroch základných prvkov – vody, sladu, chmeľu a kvasiniek. Slováci podľa všetkého najviac obľubujú typ tzv. plzeňského piva.

SkryťVypnúť reklamu

Každý pivovar má vlastný návod na varenie a proces prípravy, ktorý sa líši aj vzhľadom na druh piva. Základ je však spoločný. Pozostáva z konkrétnych fáz – šrotovania, vystierania, rmutovania a cedenia. V suchom prostredí sa slad najprv nechá odležať štyri až šesť týždňov a potom sa rozdrví. Zmieša sa s vodou, čím vznikne hustá kaša. Následne sa pri vyššej teplote niekoľkokrát prečerpáva, prevarí sa a následne sa tzv. rmut precedí.

Zlato či odpad?

Mok je známy už od čias, kedy ľudia začali pestovať obilie systematickejšie. Jeho vznik dlho spájali so starovekým Egyptom. Neskôr zistili, že kolískou piva je Mezopotámia. „O prvenstvo sa síce Mezopotámia stále naťahuje s Čínou, isté ale je, že vzniklo okolo roku štyritisíc pred naším letopočtom,“ tvrdí riaditeľ múzea.

SkryťVypnúť reklamu

Potvrdzuje to najstarší doklad, ktorý zachytáva prípravu piva. Sumeri už vtedy robili mnohé druhy pív od svetlého po tmavé. Sladšie pivo obľubovali najmä ženy. Mali dokonca aj tzv. pivné bohyne.

Starovekým Egypťanom zase pivo učarovalo natoľko, že zmienky o ňom sa našli aj na pyramídach. Spájali ho aj s božstvami a náboženskými motívmi. Na výrobe kvalitného piva si dali záležať a tie najcennejšie dokonca vyvažovali zlatom alebo používali ako platidlo. Výrobcovia medzi sebou často súperili, volili preto vlastné ochranné pečate. Napriek tomu dochádzalo k falšovaniu a predaju „fejkového“ piva.

Rimania a Gréci mali na pivo iný názor. Považovali ho za nápoj spodiny a uprednostňovali víno. Neskôr jeho popularitu zvýšili rímski vojaci, ktorí sa vracali zo zahraničia.

Kšeftovali s ním aj mnísi

V stredoveku už pivo predstavovalo jeden z najobľúbenejších nápojov v celej Európe. Mnohí historici tvrdia, že slovo pivo má slovanský pôvod. Slovanom takisto prikladajú prvé zásluhy za dochutenie piva chmeľom.

Výroba piva bola veľmi jednoduchá, varili ho takmer v každej domácnosti. Vyššiu kvalitu získalo až po vzniku špecializovaných inštitúcií. V stredovekom pivovare pri výrobe používali veľký medený kotol a sústavu kadí a žľabov. Najskôr sa pivo podobalo akejsi riedkej kaši a bolo veľmi sýte. Pomaly sa však začalo riediť až dosiahlo podobný vzhľad ako v súčasnosti.

Na zdokonalení piva majú zásluhu hlavne benediktíni. V kláštoroch ho pripravovali nielen pre seba či pocestných, no predávali ho aj verejnosti. To sa nepáčilo panovníkom, lebo ako mnísi nemuseli z moku odvádzať daň. Čoskoro im preto kšeftovanie zatrhli.

Prvé krčmy

S novovekom prišlo združovanie do cechov. Neobišlo ani pivovarníkov na Slovensku. V roku 1450 založili prvý cech v Bardejove, neskôr aj v Košiciach, Bratislave a Komárne. Cechy prísnejšie prihliadali na množstvo výroby či materiálu.

Zvýšená výroba si žiadala aj priestory, kde by si ľudia mohli vychutnávať tento mok osobitne. Vznikli preto krčmy, ktoré okrem pitia a jedla poskytovali aj nocľah. Pohostinstvá stavali v mestách alebo na frekventovaných cestách.
Do chodu krčmy bola zahrnutá zvyčajne celá rodina a výčap pripadol na starosť manželke. Na dedinách čapovali pivo väčšinou v šenkoch, kde holdovali aj hazardným hrám.

Slovenské pivovarníctvo

V pestovaní chmeľu na Slovensku si prvenstvo z roku 1250 drží osada Rybáre. Neskôr v 16. až 18. storočí sa v urbároch spomínajú aj iné lokality ako Spiš či Bratislava. V okolí Prešova vznikli aj obce s tematickými názvami ako Chmeľany, Chmeľov a Chmeľovec.

Slovensko preslávil najmä pivovar Topvar Topoľčany, ktorého sladovňu postavili v roku 1958. Topoľčiansky slad pri varení používali aj v krajinách ako Brazília, Japonsko i Nemecko. Postupne začal Topvar vyvážať pivo do celého sveta a jeho popularita rástla. V roku 2006 však pivovar odkúpila juhoafrická spoločnosť SAB a presunula ho na Šariš.

Zberateľský koníček

Pivo sa stalo obľúbenou témou aj pre zberateľov. Medzi najčastejšie zberateľské kúsky patria tzv. podpivníky. Dnes ich poznáme hlavne v papierovej podobe, predtým sa vyrábali zo skla, dreva či kovu.

Ďalšími sú papierové etikety, plechovky, sklenené fľaše či kovové uzávery. Gurmáni ocenia aj poháre alebo krígle. Vynikajú odlišnou veľkosťou, vyhotovením i zdobením. Pivovary si dodnes vyrábajú poháre s vlastným logom. Aj týmto spôsobom propagujú svoju značku.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nitra

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 528
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 288
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 455
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 942
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 513
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 185
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 014
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 002
  1. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda
  2. Dávid Polák: Izraelský experiment s extrémizmom
  3. Tomas Hlavaty: "Váš čas sa radikálne kráti". Fico už začal predvolebnú kampaň.
  4. Otilia Horrocks: Breaking News : Nemecko versus Slovensko a jeho suverénne ceny tovarov v roku 2025 !
  5. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  6. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  7. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  8. Branislav Hláčik: Superpozícia 4
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 101
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 062
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 150
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 109
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 663
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 238
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 886
  8. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 213
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Zlaté Moravce a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Kanaďan Jayden Lawson je už druhú sezónu oporou tímu Nitra Knights.

Nitra je skvelé miesto pre americký futbal, hovorí Jayden Lawson, pilier Nitra Knights.


Drogy strážili päť rokov na tajnom mieste.


11

Rýchlotest odhalil dve drogy, lekárske vyšetrenie ďalšie tri.


Prístroj je automatický, preberá na seba rozhodovací proces.


  1. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda
  2. Dávid Polák: Izraelský experiment s extrémizmom
  3. Tomas Hlavaty: "Váš čas sa radikálne kráti". Fico už začal predvolebnú kampaň.
  4. Otilia Horrocks: Breaking News : Nemecko versus Slovensko a jeho suverénne ceny tovarov v roku 2025 !
  5. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  6. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  7. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  8. Branislav Hláčik: Superpozícia 4
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 101
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 062
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 150
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 109
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 663
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 238
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 886
  8. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 213
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu