GALANTA. 3. ročník zabíjačkových slávností sa konal na nádvorí Neogotického kaštieľa uplynulú sobotu.
Návštevníci mohli ochutnať tradičné zabíjačkové špeciality ako klobásu, oškvarky, tlačenku, zabíjačkovú kapustnicu, jaternice, cigánsku pečienku či pečenú krv na cibuľke.
Počasie podujatiu prialo, Galantčania sa na nádvorí striedali počas celého dňa. „V ponuke máme pochúťky typické pre tento kraj, maďarsko – slovenské. Každý rok sa akcia stretáva s veľkým úspechom,“ povedal Peter Paška, primátor Galanty.

Na žiadnej zabíjačke nemôže chýbať pečená bravčová krv na cibuľke. „Je to prastaré jedlo z nášho regiónu a bez neho nie je zabíjačka zabíjačkou,“ povedal Jozef Mundi, hlavný kuchár zabíjačkových slávností. Zaujala aj zabíjačková kaša s krúpami. Zo studených jedál ponúkali lalok, šunky či suché klobásy. „Na dračku ide všetko,“ doplnil Jozef Mundi.
Podujatie malo charitatívny rozmer. „Všetko sa predáva a vždy ide časť výťažku na dobročinnosť. V minulosti išli peniaze na škôlky či seniorom,“ povedal primátor Paška. Ochutnávku zabíjačkových špecialít obohatili aj o kultúrne vystúpenia.
