NITRA. Mestské materské školy v Nitre majú jednotný jedálny lístok. Zostavujú ho podľa receptárov vydaných ministerstvom školstva. Pýtali sme sa, aké nové recepty plánujú zaradiť v tomto školskom roku.
Z odboru školstva sme dostali tento zoznam: „kuracie prsia s cestovinou a špenátom, bulgur s francúzskou šošovicou a kuracím mäsom, karbonátok so zeleninou na tekvicovom bulgure, hydinové guľky v cuketovo-rajčiakovej omáčke, farfalle s lososovou omáčkou, zeleninové lievance starej mamy, rezne zo strukovín, tekvicové halušky s bryndzou a ďalšie.“
Aj vlani do jedálnička zaradili viaceré nové jedlá, podľa vedúcej odboru školstva Márie Orságovej to boli napríklad pallea s kuracím mäsom, losos s bylinkami, ryba so syrovo-bylinkovou kôrkou, syr tofu s kyslou kapustou, placky z cukety.
Ako prílohu k mäsám sa začali podávať šošovicové ragú, hráškové pyré, bulgur (základom je pšeničné zrno) a kuskus (jemnozrnná cestovina získavaná z odrody veľmi tvrdej pšenice).
Podľa vedúcej odboru sa neuchytili recepty z tofu, preto ich z jedálnička vyradili.
Vlani zaviedli aj zmeny v pitnom režime: „Sirupy ako nápoj za obedom sa zredukovali na minimum, maximálne jedenkrát do mesiaca. Používa sa sirup s 50-percentným podielom ovocnej zložky, bez umelých sladidiel, aróm a chemických konzervačných látok.“
Uprednostňujú riedené stopercentné ovocné šťavy, zeleninovo-ovocné nápoje a stolovú vodu.