NITRA. V nitrianskej nemocnici majú vyše tisíc stravníkov, z toho je približne 550 pacientov.
V piatok pre nich pripravovali rybu na rôzne spôsoby, dusenú, pečenú a vyprážanú, a kuracie prsia na hríboch.

V jedálničku pre zamestnancov bola aj zapekaná brokolica so syrom. V samostatnom úseku kuchyne varili špeciálne diéty.
„Už o pol jedenástej musíme obedy pre pacientov naložiť do transportných nádob, ktoré idú na oddelenia,“ hovorí šéfkuchár Ľubomír Galáni.
Ešte predtým treba z každého jedla, vrátane šalátov, odobrať vzorky. „Musia zostať 48 hodín v chladničke, pre istotu, keby sa náhodou niečo vyskytlo,“ vysvetľuje Jana Horniaková.
Základných diét je dvanásť
V dennej zmene pracuje v kuchyni okolo dvadsať ľudí. Kuchári aj pomocníci.
„Napríklad na čistenie zemiakov a zeleniny máme stroje, no všetko sa dočisťuje ručne. Každý jeden zemiak či mrkva prejdú rukami,“ poznamenal šéfkuchár.
„Máme úsek závodnej kuchyne, úsek racionálnej stravy a úsek, kde sa pripravujú šetriace a špeciálne diéty,“ objasnila nutričná terapeutka Martina Lieskovská.