za prvé dva týždne tohtoročnej zberovej
sezóny zamestnanci akciovej
spoločnosti Špargľa v Nových Zámkoch.
Pri dennom zbere zamestnáva
firma zhruba 200 brigádnikov, ktorí
pozbierajú za deň v priemere 40
až 80 kilogramov. „Tá úroda stúpa
a klesá podľa výkyvov počasia. Zastihli
nás tu dva dni, keď sme mali
prízemné mrazy, čiže časť produkcie
nám aj zamrzla, a nejaké tie dažde,
čo trošku skomplikovalo zber, ale
v globále sa tohoročná úroda ukazuje
dobrá, hlavne kvôli tomu skorému
nárastu,“ informoval riaditeľ
spoločnosti Špargľa Norbert Novák.
Ako uviedol, v snahe predísť škodám
zapríčineným prízemnými mrazmi
zaviedla firma počas rizikových dní
dvojfázový zber. Spoločnosť pestuje
špargľu na rozlohe 42 hektárov a zakladá
ďalších 5 hektárov, ktoré majú
zarodiť v roku 2007. Obnova výmery
si vyžaduje vysadiť sadenice špargle
na ďalších 30 hektároch. Špargľová
sezóna sa v regióne začala 16. apríla
a v závislosti od dopytu na trhu potrvá
zhruba dva mesiace. Produkcia
smeruje prostredníctvom materskej
spoločnosti Asparagus Veľké Leváre
na švajčiarsky trh, ale aj na trhy v Nemecku
a Rakúsku. Časť sa predáva
v Čechách a na Slovensku, doplnil
Novák.