NITRA. Výskumníci z Fakulty biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre, Výskumného centra AgroBioTech a potravinárskych firiem zapojili do vývoja nového potravinárskeho produktu seniorov. Prostredníctvom dvojtýždňových online seminárov, ktoré sa uskutočnili v prvej polovici júna, sa ľudia nad 65 rokov mohli podeliť o svoje skúsenosti s varením a prípravou jedál či výberom potravín.
Výsledkom projektu bude inovatívny potravinársky produkt, ktorý bude spĺňať konkrétne zdravotné požiadavky a chuťové preferencie starších spotrebiteľov. Následne bude umiestnený na trh, uviedla koordinátorka projektu Adriana Kolesárová z SPU.
Projekt Zapojenie spotrebiteľov do vývoja nového produktu - EIT Food RIS Consumer Engagement Labs - je financovaný Európskym inovačným a technologickým inštitútom, ktorý je súčasťou Európskej komisie, a koordinovaný Varšavskou univerzitou. Na Slovensku je realizovaný prostredníctvom SPU v Nitre, Fakulty biotechnológie a potravinárstva, a Výskumného centra AgroBioTech. V nasledujúcich dňoch sa do projektu zameraného na navrhovanie a vývoj nových koncepcií výrobkov zapoja aj seniori v Estónsku, Grécku, Maďarsku, Taliansku a Lotyšsku.
Ekonomické dôsledky pandémie ohrozujú aj posledné nezávislé printové médiá v našich mestách a obciach. Patrí medzi ne aj sieť regionálnych týždenníkov MY, ktorá pod touto hlavičkou prevádzkuje 23 platených týždenníkov, 27 spravodajských regionálnych webov a viac ako 50 FB stránok.
Toto všetko už môže byť čoskoro minulosťou, pretože ekonomický útlm nám spôsobil masívny prepad predaja a príjmov. Ak chcete, aby aj vo vašom meste alebo v regióne zostali zachované kritické a nezávislé médiá (noviny a web) a ak chcete, aby vás o práci mesta a života v ňom neinformovali iba mestom financované média, podporte nás. Už aj sumou 4€ mesačne prispievate k tomu, aby sme mohli aj naďalej prinášať aktuálne a pravdivé informácie o živote vo vašom regióne, meste a obci. Vašu podporu teraz potrebujeme viac ako inokedy predtým. Ďakujeme!