NITRA. Profesorka Miroslava Kačániová zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa už dlhšie zameriava na zdravotné účinky rastlín a ich uplatnenie v praxi. V súčasnosti spolu s bieloruskými vedcami pracuje na vývoji jedlých obalov na potraviny.
Mali by dve výhody – nezaťažia životné prostredie a zároveň zabezpečia dlhšiu trvanlivosť potravín.
Sú voľne rozpustné

Jeden z ekologických problémov dnešnej doby predstavuje plastový odpad, ktorý by mohlo znížiť práve zavedenie jedlých obalov.
„Do jedlých obalov sa môže baliť napríklad mäso, maslo a iné potraviny, ktoré podliehajú oxidácii. Na jednej strane tieto obaly chránia potraviny proti nepriaznivým procesom, na druhej strane sa do nich pridávajú antimikrobiálne látky, ktoré zabezpečujú trvanlivosť a bezpečnosť voči rôznym mikroorganizmom,“ priblížila Kačániová, zodpovedná riešiteľka projektu.
Obaly sú voľne rozpustné v ústach i pri varení. Človek by si tak napríklad kúpil mäso v obale, ktorý by nevyhodil, ale uvaril spolu s ním, alebo by ho nastrihal na rezance a pridal do marinády. Ďalšia výhoda obalov s prídavkom liečivých rastlín a rastlinných silíc sa týka skladovania jedla.