NITRA. Po rokoch práce sa výskumníkom Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre podarilo vytvoriť produkt vhodný pre tých, ktorí majú problém s konzumáciou určitých potravín.
Neobsahujú lepok, mlieko ani cukor, čím riešia problémy ľudí aj s viacerými potravinovými intoleranciami.
Celiakia, cukrovka aj intolerancia na laktózu
Výskyt celiakie sa vo svete čoraz viac rozmáha. V obchodoch už nájdeme pomerne veľa potravín, ktoré neobsahujú lepok.

No ukázalo sa, že kombinovaný výrobok, vhodný pre viaceré kategórie intolerancií, na trhu doteraz chýbal. V laboratóriu vytvorené trvanlivé pečivo je tak riešením hneď niekoľkých z nich.
„Sústredili sme sa na výrobky pre tých, ktorí nemôžu bielkoviny spôsobujúce celiakiu. Keďže sme predpokladali a pracovali s myšlienkou, že títo ľudia majú aj ďalšie intolerancie, tak výrobok, ktorý sme získali a patentovali, je určený aj pre tých, ktorí majú intoleranciu na laktózu a trpia cukrovkou,“ vysvetlila Tatiana Bojňanská, docentka z Katedry technológie a kvality rastlinných produktov FBP SPU.
Hľadanie ideálneho receptu bol dlhodobý proces
Pečivo je navrhnuté tak, aby spĺňalo všetky požiadavky, a zároveň obsahovalo aj nutričné výživové zložky.
Jeho zloženie vychádza z kompozitných múk výlučne z prirodzene bezlepkových surovín, ktoré nie sú upravované extrakciou alebo technologickými postupmi.