Streda, 12. máj, 2021 | Meniny má PankrácKrížovkyKrížovky

Do riešenia problému plytvania potravinami sa zapája aj univerzita

Produkcia potravinového odpadu je každým rokom vyššia. Do riešenia tohto problému sa zapojila aj Technická fakulta Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre.

(Zdroj: Ilustr.foto: Pixabay)

NITRA. Produkcia potravinového odpadu je každým rokom vyššia. Podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo sa od výroby až ku stolu vyhodí alebo premárni asi tretina všetkých potravinových výrobkov na svete. V Európskej únii to predstavuje asi 87,6 milióna ton jedla.

Do riešenia tohto problému sa zapojila aj Technická fakulta Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre. Spolu s ďalšími partnermi zo Slovenska a iných krajín odštartovali projekt Inovatívny kolaboratívny cirkulárny potravinový systém na zníženie plytvania potravinami a stratami v agropotravinárskom reťazci, ktorý financuje Európska únia.

Skryť Vypnúť reklamu

„Napriek komplikovanému názvu je jeho cieľ jasný – vytvoriť model vychádzajúci z princípov obehovej ekonomiky, ktorého výsledkom je zníženie potravinového odpadu a strát v celom poľno-hospodársko-potravinár-skom reťazci,“ ozrejmila profesorka Zuzana Palková z katedry elektrotechniky, automatizácie a informatiky, zodpovedná riešiteľka projektu v SPU.

Tisíce ton vyhodeného jedla

Až deväť percent slovenských domácností vyhadzuje potraviny denne, najmä ovocie a zeleninu, chlieb a varené jedlo. Nakupujeme a varíme viac, ako sme schopní spotrebovať.

Ako zhodnotila Palková, na Slovensku nie sú dáta k tejto problematike dostupné v dostatočnej miere. No podľa štatistických odhadov Eurostatu sa vyhodí 163 kg jedla ročne na osobu, čo je celkovo zhruba 890-tisíc ton.

Skryť Vypnúť reklamu

Štatistiky z piatich obchodných reťazcov ukazujú, že v roku 2016 vyhodili až 15-tisíc ton využiteľných potravín. „Keď si uvedomíme, že na Slovensku žije takmer milión ľudí pod hranicou chudoby, tieto čísla sú veľmi zarážajúce,“ pripomína riešiteľka a dodáva, že často si neuvedomujeme, že za vyhodenou potravinou nie je len finančná strata, ale aj náklady spojené s celým záberom a eróziou pôdy, úbytkom biodiverzity, znečistením ovzdušia, znehodnotením vody, škôd na zdraví a kompenzáciou týchto strát.

Preto pri zámere zlepšiť životné prostredie za prvoradé považuje predchádzanie vzniku kuchynského odpadu, za druhoradé jeho odklon zo skládok a následné zhodnotenie, čo sleduje aj spomínaný projekt.

Slovenský tím sa zameria na chlieb a pečivo

Projekt pod názvom FoodRUs si kladie za cieľ implementovať 23 technologických, sociálnych, finančných, právnych, vzdelávacích, politických a organizačných inovácií, ktoré predstavujú aktívnu účasť viac ako 40 aktérov, ktorí budú zapojení do konkrétnych výziev v rámci vybraných potravinových reťazcov a pilotných regiónov. Španielsko sa sústreďuje na mäso a ryby, Dánsko na zeleninu, konkrétne šaláty, a SPU je koordinátorom slovenského pilotu zacieleného na našu najtypickejšiu potravinu – chlieb a pečivo.

Skryť Vypnúť reklamu

Jeho úlohou je nájsť najlepšie možnosti prevencie plytvania pečivom naprieč celým potravinovým reťazcom – od primárnej produkcie, spracovania v mlynoch a pekárňach, distribúcie a predaj spotrebiteľovi až po darovanie zvyškov chleba na charitatívne účely do potravinovej banky či využitia ako krmivo pre zvieratá a v poslednom prípade ako kompostu. Model bude primárne zameraný na uprednostňovanie použitia potravinových prebytkov na ľudskú spotrebu a definovanie možností, ako ho vrátiť späť do obehu či ako ho najlepšie využiť.

„Je to zmes sacharidov, tukov, bielkovín a iných látok. Bolo by zaujímavé preskúmať rôzne vhodné technológie na extrakciu, ktoré sa už aj na Slovensku začínajú objavovať. Možnože myšlienka získať suroviny pre výrobu potravín z odpadu sa nejaví príliš atraktívna, ale získavaním elementárnych zložiek z jeho triedenia môžeme získať surovinu na výrobu napríklad doplnkov stravy,“ vysvetlila Palková.

Dôležitá je osveta

Spoločne s inými partnermi univerzita vypracuje metodiky definovania, monitorovania a kvantifikácie potravinového odpadu.

„Najlepší odpad je ten, ktorý nevznikol. Preto by sa mala predchádzaniu vzniku odpadu venovať absolútna priorita. V tomto prípade kľúčovú úlohu zohráva vzdelávanie od najútlejšieho veku,“ uzavrela Palková.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chcete mať pasívny príjem vďaka investovaniu? Ako začať?
  2. Toto je budúcnosť dopravy. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  3. Tip na rodinné kombi 4x4 v plnej výbave do 30 000 eur
  4. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  5. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  6. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus®
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  8. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  9. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  10. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  1. Union má novinku – Očný balík v hodnote 100 eur pre každého
  2. Čerstvá dvojnásobná mamička porovnáva pôrod v Nemecku
  3. Tretia generácia očných špecialistov prichádza do Košíc
  4. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  5. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  6. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov
  7. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  8. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  9. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  10. Posúvajú svet k lepšiemu: Sociálni inovátori
  1. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 15 781
  2. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 14 137
  3. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 11 576
  4. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 11 446
  5. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 7 602
  6. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 7 025
  7. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál 5 737
  8. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť 5 641
  9. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 5 640
  10. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné 5 226
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Dnes pred nitrianskym súdom. Vľavo je Sebinkov otec, vpravo jeho stará mama.

Pokračoval proces v prípade usmrtenia Sebinka. Ako to bolo s monitormi, ktoré nealarmovali?

4 h
La Donuteria ponúka pestrý výber maškŕt.

Možno vás prekvapí, kde vznikol príbeh úspešnej La Donuterie.

5 h
Komisia kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali na svojom prvom tohtoročnom zasadnutí 27. apríla 2021 rozhodla o laureátoch 8. ročníka prestížneho ocenenia Tvorivý čin roka za rok 2020.

Za kultúrne aktivity v minulom roku bude odovzdaných celkovo sedem cien, ktoré získajú jednotlivci i kolektívy.

7 h
Nitra.

Návštevníkom budú až do večerných hodín sprístupnené kaviarne i Diecézne múzeum.

7 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Auto zastavili na obchvate mesta.

8 h

Záchranári pristáli na futbalovom ihrisku.

11. máj

Tradičný zvyk stavania májov zachovávajú aj v Liptovských Sliačoch. Slobodní mládenci ich postavili sedemnásť. Niektorí si pritom odniesli neželaný darček.

11 h

Nevinní ľudia doplatili na rýchlu jazdu mladíka.

11. máj

Už ste čítali?