Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Do riešenia problému plytvania potravinami sa zapája aj univerzita

Produkcia potravinového odpadu je každým rokom vyššia. Do riešenia tohto problému sa zapojila aj Technická fakulta Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre.

(Zdroj: Ilustr.foto: Pixabay)

NITRA. Produkcia potravinového odpadu je každým rokom vyššia. Podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo sa od výroby až ku stolu vyhodí alebo premárni asi tretina všetkých potravinových výrobkov na svete. V Európskej únii to predstavuje asi 87,6 milióna ton jedla.

Do riešenia tohto problému sa zapojila aj Technická fakulta Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre. Spolu s ďalšími partnermi zo Slovenska a iných krajín odštartovali projekt Inovatívny kolaboratívny cirkulárny potravinový systém na zníženie plytvania potravinami a stratami v agropotravinárskom reťazci, ktorý financuje Európska únia.

Skryť Vypnúť reklamu

„Napriek komplikovanému názvu je jeho cieľ jasný – vytvoriť model vychádzajúci z princípov obehovej ekonomiky, ktorého výsledkom je zníženie potravinového odpadu a strát v celom poľno-hospodársko-potravinár-skom reťazci,“ ozrejmila profesorka Zuzana Palková z katedry elektrotechniky, automatizácie a informatiky, zodpovedná riešiteľka projektu v SPU.

Tisíce ton vyhodeného jedla

Až deväť percent slovenských domácností vyhadzuje potraviny denne, najmä ovocie a zeleninu, chlieb a varené jedlo. Nakupujeme a varíme viac, ako sme schopní spotrebovať.

Ako zhodnotila Palková, na Slovensku nie sú dáta k tejto problematike dostupné v dostatočnej miere. No podľa štatistických odhadov Eurostatu sa vyhodí 163 kg jedla ročne na osobu, čo je celkovo zhruba 890-tisíc ton.

Skryť Vypnúť reklamu

Štatistiky z piatich obchodných reťazcov ukazujú, že v roku 2016 vyhodili až 15-tisíc ton využiteľných potravín. „Keď si uvedomíme, že na Slovensku žije takmer milión ľudí pod hranicou chudoby, tieto čísla sú veľmi zarážajúce,“ pripomína riešiteľka a dodáva, že často si neuvedomujeme, že za vyhodenou potravinou nie je len finančná strata, ale aj náklady spojené s celým záberom a eróziou pôdy, úbytkom biodiverzity, znečistením ovzdušia, znehodnotením vody, škôd na zdraví a kompenzáciou týchto strát.

Preto pri zámere zlepšiť životné prostredie za prvoradé považuje predchádzanie vzniku kuchynského odpadu, za druhoradé jeho odklon zo skládok a následné zhodnotenie, čo sleduje aj spomínaný projekt.

Slovenský tím sa zameria na chlieb a pečivo

Projekt pod názvom FoodRUs si kladie za cieľ implementovať 23 technologických, sociálnych, finančných, právnych, vzdelávacích, politických a organizačných inovácií, ktoré predstavujú aktívnu účasť viac ako 40 aktérov, ktorí budú zapojení do konkrétnych výziev v rámci vybraných potravinových reťazcov a pilotných regiónov. Španielsko sa sústreďuje na mäso a ryby, Dánsko na zeleninu, konkrétne šaláty, a SPU je koordinátorom slovenského pilotu zacieleného na našu najtypickejšiu potravinu – chlieb a pečivo.

Skryť Vypnúť reklamu

Jeho úlohou je nájsť najlepšie možnosti prevencie plytvania pečivom naprieč celým potravinovým reťazcom – od primárnej produkcie, spracovania v mlynoch a pekárňach, distribúcie a predaj spotrebiteľovi až po darovanie zvyškov chleba na charitatívne účely do potravinovej banky či využitia ako krmivo pre zvieratá a v poslednom prípade ako kompostu. Model bude primárne zameraný na uprednostňovanie použitia potravinových prebytkov na ľudskú spotrebu a definovanie možností, ako ho vrátiť späť do obehu či ako ho najlepšie využiť.

„Je to zmes sacharidov, tukov, bielkovín a iných látok. Bolo by zaujímavé preskúmať rôzne vhodné technológie na extrakciu, ktoré sa už aj na Slovensku začínajú objavovať. Možnože myšlienka získať suroviny pre výrobu potravín z odpadu sa nejaví príliš atraktívna, ale získavaním elementárnych zložiek z jeho triedenia môžeme získať surovinu na výrobu napríklad doplnkov stravy,“ vysvetlila Palková.

Dôležitá je osveta

Spoločne s inými partnermi univerzita vypracuje metodiky definovania, monitorovania a kvantifikácie potravinového odpadu.

„Najlepší odpad je ten, ktorý nevznikol. Preto by sa mala predchádzaniu vzniku odpadu venovať absolútna priorita. V tomto prípade kľúčovú úlohu zohráva vzdelávanie od najútlejšieho veku,“ uzavrela Palková.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  2. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  3. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  4. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  2. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  3. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  4. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  5. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  6. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  7. Stiahnite si stovky e-kníh
  8. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  9. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  10. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 548
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 605
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 7 527
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 278
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 202
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 039
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 421
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 883
  10. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 2 164
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Galanta a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Pozrite si MY športujeme.


2 h

Zrušenie súvisí s rozhodnutím Ministerstva zdravotníctva.


TASR 16 h
Nitrianska galéria.

Tvoriť vlastný originálny textilný šperk budú účastníci workshopu, ktorý sa dnes popoludní koná v Nitrianskej galérii.


TASR 19 h
Zrkadlisko dostalo pôvodnú podobu.

Zrkadlisko je národnou pamiatkou. Na vodnej hladine má zrkadliť priečelie budovy. Dodatočné prvky z neho preto odstránili. Univerzita dala vynoviť aj parčík.


23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pre búrku padali aj stromy.


24 h

Američania skupujú drevo v celej Európe, výsledkom je cena, ktorá likviduje slovenský drevospracujúci priemysel.


21. jún

Obcou na Záhorí sa prehnala smršť. Starý kostol náporu vody odolal.


18 h

Na lúkach v obci Bolešov v Trenčianskom kraji uhynulo 67 kusov hovädzieho dobytka.


TASR 16 h

Už ste čítali?