NITRA. Výnimočné kulinárske schopnosti Filipa Ondrušeka si vo štvrtok vychutnalo niekoľko šťastlivcov v hoteli Capital na Farskej ulici v Nitre. Hoci má len 25 rokov, označujú ho za jedného z najtalentovanejších kuchárov na Slovensku.
Filip varil v michelinských reštauráciách a čoskoro v hoteli Capital otvorí reštauráciu pod menom Sim 13 by Phillipphoo. Jeho zámerom je predstaviť tradičnú slovenskú kuchyňu s nádychom 21. storočia, pri ktorej používa iba lokálne produkty.
Už päťchodové menu úvodnej degustačnej párty prinieslo nápadité kombinácie, ktoré hosťom vyrazili dych. Ako prvé jedlo servíroval kuracie prsia a srdcia s feniklom a petržlenom na kváskovom chlebe.
Ľudí zaujala aj príprava druhého chodu - podstatu tvorilo vajíčko varené na 63°C. Ozdobené bolo sušeným žĺtkom a nastrúhaným sušeným mäsom so zemiakmi na kyslo. Nasledovalo spojenie na pohľad netradičných chutí pstruha a hermelínu spolu s cibuľkou a šošovicou, podávané na chlebe. Viacerí sa tešili na kôprovku s hruďou, zelerom a zemiakovým demi glase.
Sladkou bodkou na záver bola šiška s jahodami, lupeňmi ruží, karamelom a melónom.
Uvoľnenú atmosféru spríjemňovalo to najlepšie víno z vinárstva Elesko spolu s komentárom skvelého someliéra Miroslava Mlýnka. Gastronomický zážitok znásobilo aj to, že Filip svoju kuchársku šou predvádzal pred zrakom publika. Popritom stíhal ešte aj mixovať hudbu.
Podobné akcie plánuje Filip okrem hotela robiť aj na netradičných miestach, ako je letisko, pivnica v starom historickom dome a tiež veľká diskotéka. „O akciách vás budeme určite informovať, stačí sledovať náš Facebook a Instagram,“ dodal Filip.