Rytieri a kňažné v slovanských kostýmoch nalievali prítomným pivo s medovinou a kvalitné víno, ktorým sa zapíjalo i predjedlo v podobe chleba s oškvarkovou nátierkou. Bohaté stoly sa prehýbali pod takými dobrotami ako kuracie prsia opečené na rošte, prasiatko, pečený bôčik, ryby alebo tvarohové buchty. Staroslovanské recepty nám však šéfkuchár nechcel prezradiť. Jedlá na stôl nosili špeciálnymi nosidlami. Každý si mohol vybrať, čo mu chutilo.
Všetci účastníci hostiny museli jesť ako naši predkovia – holými rukami. Nevyhol sa tomu ani primátor Ferdinand Vítek s manželkou, riaditeľ divadla Ján Greššo, poslanci mestského zastupiteľstva a ostatní hostia. Ešteže knieža Svojmír všetkým ukázal, ako správne stolovať. Na oslave chýbali avizované bernardíny, ktoré si mali pochutnať na odhodených zvyš-
koch jedla.
Primátorovi sa páčilo autentické pripomenutie života našich predkov. „Nedá sa to zažiť každý deň. Cítil som sa tu veľmi dobre,“ povedal. Manželke primátora vôbec neprekážalo, že musela jesť rukami, lebo sa jej to zdalo prirodzené. Pochutila si aj na pive s medovinou, ktoré všetkým odporúča.
„Veselník“ Miro pil medovinu z býčieho rohu a dával pozor, aby na stole nikomu nič nechýbalo a aby sa spoločnosť dobre zabávala na pripravenom programe Tovarišstva. Odvážni rytieri a rytierky predviedli bojové umenie jedno-
ručnými mečmi, predĺženými nožmi, kopijami a okrúhlymi štítmi, ktoré používali ešte Kelti. Hltač ohňov priviedol na hostinu z ďalekých krajín brušné tanečnice, ktoré majú tváre zahalené a bruchá odhalené. Hudobná skupina Vrbovské vŕby spríjemňovala náladu repertoárom z dávnych čias a v jej rytme dvorania predviedli dobové tance.