Vinárstvo Predium Vráble získalo ocenenie Vinárstvo roka 2024

Historický moment pre mladé vinárstvo z nášho regiónu.

Vinárstvo Predium vyrástlo pred niekoľkými rokmi na viničnej hore pri Vrábľoch. Vinárstvo Predium vyrástlo pred niekoľkými rokmi na viničnej hore pri Vrábľoch. (Zdroj: pr)

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska udelil Vinárstvu Predium Vráble titul Vinárstvo roka 2024. Udeľuje ho každoročne viac ako 30 rokov.

Na naše otázky nám odpovedal riaditeľ spoločnosti Milan Solár.

Priblížte nám v krátkosti históriu Vinárstva Predium. Prečo vzniklo, kde, s akým zámerom?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Myšlienka vybudovať vinárstvo s vlastnými vinohradmi na Slovensku vznikla pri poháriku dobrého vína s priateľmi, približne pred 10 rokmi. Najdôležitejšou úlohou bolo vybrať správnu lokalitu. Oslovili nás Vráble a ich okolie. V 30. rokoch minulého storočia tu bola na viničnej hore, časti Predium, vinica rodiny známeho podnikateľa Schicka, ktorú sa nám podarilo opäť vysadiť. Pre tento región sme sa rozhodli z dôvodu, že tu má vinohradníctvo a vinárstvo dlhoročnú tradíciu a známe sú od pradávnych čias. Naším hlavným cieľom bolo obnoviť zašlú slávu viníc a tradíciu výroby vína v okolí Vrábeľ.

Čomu sa hlavne venujete, kde máte odbyt? Koľko vína vyrobíte za rok?

V našom vinárstve sa venujeme najmä dvom hlavným oblastiam. Jednou je vinohradníctvo a výroba vína, druhou oblasťou je gastronómia.
V súčasnosti obhospodarujeme 36 hektárov vlastných viníc. Vo vinohrade nájdeme širokú škálu odrôd, od typických pre tento región (Sauvignon, Rizling vlašský) až po novovyšľachtené odrody (Dunaj, Devín), súčasne pestujeme aj zabudnuté odrody, ako napr. Semillon. Ročne vyrobíme v priemere 150 000 fliaš vína.
V priestoroch nášho vinárstva sa nachádza reštaurácia Semillon, otvorená od stredy do soboty (nutnosť rezervácie). Šéfkuchár Roman Borovský, ktorý naberal skúsenosti v zahraničných reštauráciách, úzko spolupracuje so someliérom Braňom Bahledom, aby vytvorili dokonalé snúbenie vína a jedla. Okrem degustačných večerov sa naše priestory stali obľúbenými pre organizovanie rodinných či firemných eventov, ktoré vieme pripraviť podľa požiadaviek zákazníka.

Čím ste - alebo chcete byť - v Prediu výnimoční?

V súčasnosti dbáme na udržateľnosť a chceme sa ešte zlepšovať. Snažíme sa o ekologické pestovanie hrozna, preto sú naše vinohrady už štvrtý rok v bio-eko konverzii, čo znamená, že na budúci rok už budeme môcť používať označenie „bio-ekologický produkt“. Z kvalitného hrozna sa u nás vyrába víno najvyššej kvality, s chráneným označením pôvodu (CHOP). Vyrábame aj sekt, tradičnou metódou sekundárnej fermentácie. Taktiež vyrábame vína so zníženým obsahom histamínu a našou tohtoročnou novinkou sú vína vhodné pre vegánov. Minulý rok sa nám podarilo získať Značku kvality, ktorú udeľuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Úzko spolupracujeme so Združením vrábeľských vinohradníkov pri organizovaní Dní otvorených pivníc a súťaží vinárov.

Čo pre vás znamená tento úspech?

Tento úspech je jeden z míľnikov, ktorý sme chceli dosiahnuť. Sme mladé a dynamické vinárstvo, ktoré má ešte pred sebou dlhú cestu. Toto ocenenie nás posúva vpred. Veríme, že získanie ocenenia pomôže k spropagovaniu a prezentácii celého vrábeľského vinárskeho regiónu a prinesie k nám milovníkov vína nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Potrebujeme, aby ľudia opäť začali chodiť k nám do viníc a vinárstiev, aby spoznali príbeh vína.

Akými ďalšími úspechmi sa môžete pochváliť?

Momentálne máme tri naše vína zaradené v Národnom salóne vín SR medzi 100 najlepšími vínami Slovenska. Podarilo sa nám získať tri zlaté medaily na prestížnej súťaži Vinalies Internationales v Paríži, jednu zlatú na vinárskej súťaži Bacchus v Madride a dve zlaté na najstaršej súťaži v Čechách - Valtické vinné trhy a mnohé ďalšie. Úspešní sme boli aj na slovenských súťažiach: Víno Tirnavia - 3 zlaté, Vínne trhy Pezinok - 2 zlaté medaily. Ceníme si aj ocenenie udelené Ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka za reprezentáciu slovenských vín v zahraničí.

Komu patrí vďaka za kvalitné víno?

Veľmi sa tešíme z ocenenia Vinárstvo roka 2024, veľká vďaka patrí môjmu spoločníkovi Karlovi Průšovi s rodinou, ako aj celému tímu nášho vinárstva, technológom vedeným p. Jozefom Záhorským, vinohradníkom, ktorých má pod palcom Marián Burieta. Samozrejme, treba poďakovať všetkým pracovníkom, ktorí prispievajú k tomu, aby sme mohli vyrobiť kvalitné víno. Veľká vďaka patrí aj našim zákazníkom, bez ktorých by sme tu neboli ani my.

Aké vízie máte pred sebou?

Aktuálne sa chceme posúvať vpred v udržateľnosti. V budúcom roku budeme môcť už celú výrobu prezentovať ako ekologickú. Dbáme na prírodu, pretože ak nebude ekosystém zdravý, nebudeme mať ani my z čoho vyrábať.
Našou snahou je patriť medzi najlepších vinárov Slovenska, rozvíjať vinárstvo vrábeľského regiónu a šíriť dobré meno slovenského vína v zahraničí. Chceme udávať trendy v našom sektore, priaznivo podporovať vinohradníctvo a vinárstvo v regióne. Radi by sme boli vzorom aj pre iných.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nitra

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 211
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 869
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 163
  4. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 295
  5. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 261
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 088
  7. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 2 950
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 741
  1. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým.
  2. Miroslav Kocúr: Fico vie, že niektorí už vedia
  3. Juraj Ondruška: „Letisko Vajnory – porušenie verejnej vôle? Dokumenty hovoria jasne“ ✈️🚨
  4. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  5. Adriana Kerestešová: Detská kniha, ktorá inšpiruje k pomoci iným
  6. Otilia Horrocks: Stop netransparentným haciendám !
  7. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Starnutie populácie je tiché, ale rýchle. Ako investovať do sveta, kde starneme
  8. Ľuboš Vodička: Prírodovedné múzeum Viedeň, krása nielen dinosauria
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 887
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 941
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 697
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 041
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 822
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 441
  7. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 193
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 192
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Zlaté Moravce a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Rýchlotest odhalil dve drogy, lekárske vyšetrenie ďalšie tri.


Prístroj je automatický, preberá na seba rozhodovací proces.


Šalianky mali veľkú radosť zo zisku strieborných medailí.

Prezident klubu Jozef Braun hodnotí sezónu pozitívne.


ViOn sa tradične oprel o virtuóza Levana Nonikašviliho (vľavo) a s Trenčínom remizoval 1:1.

Prvý zápas baráže zmenila „príšera“.


  1. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým.
  2. Miroslav Kocúr: Fico vie, že niektorí už vedia
  3. Juraj Ondruška: „Letisko Vajnory – porušenie verejnej vôle? Dokumenty hovoria jasne“ ✈️🚨
  4. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  5. Adriana Kerestešová: Detská kniha, ktorá inšpiruje k pomoci iným
  6. Otilia Horrocks: Stop netransparentným haciendám !
  7. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Starnutie populácie je tiché, ale rýchle. Ako investovať do sveta, kde starneme
  8. Ľuboš Vodička: Prírodovedné múzeum Viedeň, krása nielen dinosauria
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 887
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 941
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 697
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 041
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 822
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 441
  7. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 193
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 192
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu