Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska udelil Vinárstvu Predium Vráble titul Vinárstvo roka 2024. Udeľuje ho každoročne viac ako 30 rokov.
Na naše otázky nám odpovedal riaditeľ spoločnosti Milan Solár.
Priblížte nám v krátkosti históriu Vinárstva Predium. Prečo vzniklo, kde, s akým zámerom?
Myšlienka vybudovať vinárstvo s vlastnými vinohradmi na Slovensku vznikla pri poháriku dobrého vína s priateľmi, približne pred 10 rokmi. Najdôležitejšou úlohou bolo vybrať správnu lokalitu. Oslovili nás Vráble a ich okolie. V 30. rokoch minulého storočia tu bola na viničnej hore, časti Predium, vinica rodiny známeho podnikateľa Schicka, ktorú sa nám podarilo opäť vysadiť. Pre tento región sme sa rozhodli z dôvodu, že tu má vinohradníctvo a vinárstvo dlhoročnú tradíciu a známe sú od pradávnych čias. Naším hlavným cieľom bolo obnoviť zašlú slávu viníc a tradíciu výroby vína v okolí Vrábeľ.

Čomu sa hlavne venujete, kde máte odbyt? Koľko vína vyrobíte za rok?
V našom vinárstve sa venujeme najmä dvom hlavným oblastiam. Jednou je vinohradníctvo a výroba vína, druhou oblasťou je gastronómia.
V súčasnosti obhospodarujeme 36 hektárov vlastných viníc. Vo vinohrade nájdeme širokú škálu odrôd, od typických pre tento región (Sauvignon, Rizling vlašský) až po novovyšľachtené odrody (Dunaj, Devín), súčasne pestujeme aj zabudnuté odrody, ako napr. Semillon. Ročne vyrobíme v priemere 150 000 fliaš vína.
V priestoroch nášho vinárstva sa nachádza reštaurácia Semillon, otvorená od stredy do soboty (nutnosť rezervácie). Šéfkuchár Roman Borovský, ktorý naberal skúsenosti v zahraničných reštauráciách, úzko spolupracuje so someliérom Braňom Bahledom, aby vytvorili dokonalé snúbenie vína a jedla. Okrem degustačných večerov sa naše priestory stali obľúbenými pre organizovanie rodinných či firemných eventov, ktoré vieme pripraviť podľa požiadaviek zákazníka.
Čím ste - alebo chcete byť - v Prediu výnimoční?
V súčasnosti dbáme na udržateľnosť a chceme sa ešte zlepšovať. Snažíme sa o ekologické pestovanie hrozna, preto sú naše vinohrady už štvrtý rok v bio-eko konverzii, čo znamená, že na budúci rok už budeme môcť používať označenie „bio-ekologický produkt“. Z kvalitného hrozna sa u nás vyrába víno najvyššej kvality, s chráneným označením pôvodu (CHOP). Vyrábame aj sekt, tradičnou metódou sekundárnej fermentácie. Taktiež vyrábame vína so zníženým obsahom histamínu a našou tohtoročnou novinkou sú vína vhodné pre vegánov. Minulý rok sa nám podarilo získať Značku kvality, ktorú udeľuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Úzko spolupracujeme so Združením vrábeľských vinohradníkov pri organizovaní Dní otvorených pivníc a súťaží vinárov.

Čo pre vás znamená tento úspech?
Tento úspech je jeden z míľnikov, ktorý sme chceli dosiahnuť. Sme mladé a dynamické vinárstvo, ktoré má ešte pred sebou dlhú cestu. Toto ocenenie nás posúva vpred. Veríme, že získanie ocenenia pomôže k spropagovaniu a prezentácii celého vrábeľského vinárskeho regiónu a prinesie k nám milovníkov vína nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Potrebujeme, aby ľudia opäť začali chodiť k nám do viníc a vinárstiev, aby spoznali príbeh vína.
Akými ďalšími úspechmi sa môžete pochváliť?
Momentálne máme tri naše vína zaradené v Národnom salóne vín SR medzi 100 najlepšími vínami Slovenska. Podarilo sa nám získať tri zlaté medaily na prestížnej súťaži Vinalies Internationales v Paríži, jednu zlatú na vinárskej súťaži Bacchus v Madride a dve zlaté na najstaršej súťaži v Čechách - Valtické vinné trhy a mnohé ďalšie. Úspešní sme boli aj na slovenských súťažiach: Víno Tirnavia - 3 zlaté, Vínne trhy Pezinok - 2 zlaté medaily. Ceníme si aj ocenenie udelené Ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka za reprezentáciu slovenských vín v zahraničí.
Komu patrí vďaka za kvalitné víno?
Veľmi sa tešíme z ocenenia Vinárstvo roka 2024, veľká vďaka patrí môjmu spoločníkovi Karlovi Průšovi s rodinou, ako aj celému tímu nášho vinárstva, technológom vedeným p. Jozefom Záhorským, vinohradníkom, ktorých má pod palcom Marián Burieta. Samozrejme, treba poďakovať všetkým pracovníkom, ktorí prispievajú k tomu, aby sme mohli vyrobiť kvalitné víno. Veľká vďaka patrí aj našim zákazníkom, bez ktorých by sme tu neboli ani my.
Aké vízie máte pred sebou?
Aktuálne sa chceme posúvať vpred v udržateľnosti. V budúcom roku budeme môcť už celú výrobu prezentovať ako ekologickú. Dbáme na prírodu, pretože ak nebude ekosystém zdravý, nebudeme mať ani my z čoho vyrábať.
Našou snahou je patriť medzi najlepších vinárov Slovenska, rozvíjať vinárstvo vrábeľského regiónu a šíriť dobré meno slovenského vína v zahraničí. Chceme udávať trendy v našom sektore, priaznivo podporovať vinohradníctvo a vinárstvo v regióne. Radi by sme boli vzorom aj pre iných.
