NITRA. Univerzitné zeleninové čipsy sú už v predaji. Vyrábajú ich v Potravinovom inkubátore SPU. Používajú technológiu sušenia.
„Od pondelka si zdravé a chrumkavé čipsy môžete kúpiť v univerzitnom Bufete pod aulou,“ povedala hovorkyňa Renáta Chosraviová.
Mrkvové čipsy sú prvým výrobkom z Potravinového inkubátora SPU, ktorý si môže kúpiť verejnosť.
„Na prelome februára a marca budú nasledovať cviklové čipsy. V druhej polovici marca pôjdu do predaja aj petržlenové, “ avizuje Kristína Predanócyová z Výskumného centra AgroBioTech SPU.
„Už teraz pracujeme na tom, aby sme postupne uvádzali na trh aj ďalšie potravinárske produkty vlastnej výroby,“ doplnila.
Zeleninové čipsy z Potravinového inkubátora SPU majú etikety so všetkými potrebnými údajmi vrátane výživových hodnôt. Cena 50-gramového balíka mrkvových čipsov je 2,70 eura.
„Sú výživnejšie a zdravšie ako bežné zemiakové čipsy. Obsahujú menej tuku, je v nich viac vitamínov, minerálov a vlákniny,“ píše sa v tlačovej správe.
Technológia je špecifická v tom, že využívajú sušenie a nie fritovanie.
"Zelenina nepríde do kontaktu s vysokou teplotou a tepelne upraveným olejom. My využívame extra panenský olivový olej bez tepelnej úpravy. Chrumkavosť je dosiahnutá špeciálnou technológiou,“ vysvetlil Dušan Straka.
Potravinový inkubátor SPU schválil vlani Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre ako prevádzku na výrobu potravín. Zároveň slúži ako vývojové a školiace pracovisko pre študentov, začínajúcich podnikateľov a start-upy.
„Prevádzka je rozdelená do troch vývojových centier, ktorými sú technologická prípravovňa výrobkov, centrum vývoja cereálnych produktov a centrum vývoja nápojov,“ povedala Chosraviová.
