Aj na vidieku môžu vzniknúť úspešné projekty a miesta, ktoré stoja za návštevu.
Reštaurácia Semillon, ktorá sa nachádza v priestoroch Vinárstva Predium vo Vrábľoch, bola otvorená v roku 2022, ale rýchlo sa etablovala medzi slovenskú špičku.
Kým partnerské vinárstvo Predium sa odvlani pýši titulom vinárstvo roka, v posledných týždňoch zbierala ocenenia reštaurácia Semillon. Zhovárali sme sa so šéfkuchárom Romanom Borovským.
Aký je váš životný príbeh?
Narodil som sa v Nitre, kde som vyrastal, študoval a prežil svoje detstvo. Po škole som sa rozhodol vycestovať do zahraničia, aby som ako mladý človek nabral skúsenosti a inšpiráciu. Moja cesta viedla najprv do Prahy, odtiaľ do Londýna, Dánska a až na ďaleké Faerské ostrovy. Mal som možnosť pracovať v reštauráciách ocenených michelinskou hviezdou a pôsobiť pod vedením uznávaných mien svetovej gastronómie. Tieto roky ma výrazne formovali - ako kuchára, aj ako človeka. Po návrate na Slovensko počas obdobia pandémie som dostal ponuku od investora a zakotvil som v projekte vinárstva Predium, v reštaurácii Semillon, kde môžem zužitkovať svoje skúsenosti a zároveň budovať niečo výnimočné doma - v regióne, z ktorého pochádzam. Je to môj splnený sen.
Pre koho je určená vaša reštaurácia a čím ste výnimoční?
Reštaurácia Semillon je miestom, kde môžeme s tímom skúšať nové recepty, spájať rôzne chute a podávať ich zákazníkom na tanieri.
Reštaurácia Semillon je určená pre hostí, ktorí hľadajú výnimočný gastronomický zážitok v elegantnom prostredí ekologického vinárstva Predium Vráble. S dôrazom na moderný fine dining, vína z vlastnej produkcie a precízny servis oslovujeme najmä tých, ktorí ocenia spojenie kulinárskeho umenia s vinárskou tradíciou.
Využívate hlavne lokálnych dodávateľov?
Snažíme sa spolupracovať so slovenskými producentmi. Dôraz kladieme na pôvod surovín - či už ide o bylinky, mäso, zeleninu alebo divinu, vždy sa snažíme uprednostniť slovenské výrobky. Príkladom je aj naša vínna karta, ktorá pozostáva výlučne z vín z vinárstva Predium.
Menu pretvárate do modernej podoby fine dining. Čo to znamená?
Definícia slova fine dining spočíva v kvalitnom jedle, profesionálnom servise, príjemnom prostredí, atmosfére a v neposlednom rade v ľuďoch - zamestnancoch, ktorí tento druh gastronómie dotvárajú. Vtedy sa podnik môže právom zaradiť medzi reštaurácie kategórie fine dining. U nás je potrebná rezervácia vopred, ktorú si zákazník spraví na našej webovej stránke. Na výber máme 2 varianty menu (malé menu - 6 chodov, veľké menu - 9 chodov) a až na mieste sa dozvie, čo bude konzumovať. Pripravujeme tradičné slovenské jedlá v netradičnej podobe, ktoré sú špecifické a výnimočné, no zároveň si zachovávajú chuť, ktorú zákazník pozná. Pri príprave jedál využívame viacero techník, aby sme na tanieri dosiahli požadovaný súčasný a originálny výsledok. Našou prácou a snahou sme si zaslúžili rôzne ocenenia.

Určite vás potešili renomované hodnotenia. Povedzte nám o nich niečo viac.
Pred pár týždňami sme boli ocenení rakúsko-nemeckým bedekrom a magazínom Falstaff, ktorý navštívil Slovensko po prvýkrát. Zaradili nás medzi top 10 reštaurácií na Slovensku a udelili nám prestížne ocenenie - 3 vidličky. Zároveň sme získali prvenstvo ako najlepšia reštaurácia v Nitrianskom kraji. Mali sme česť stáť na pódiu po boku najlepších reštaurácií v krajine. Sme za to nesmierne vďační a zo srdca ďakujeme.
To však nie je všetko.
Gault&Millau je renomovaný francúzsky bedeker, ktorý pôsobí po celom svete a hodnotí reštaurácie prostredníctvom svojich anonymných inšpektorov. Tí prichádzajú ako bežní hostia a ak uznajú za vhodné, navštívia podnik opakovane. Na základe ich hodnotenia reštaurácie získavajú tzv. čiapky a bodové skóre.
Aj my sme mali tú česť hostiť anonymných inšpektorov, na základe čoho sme obdržali pozvánku na galavečer odovzdávania ocenení. Zaradili nás medzi 10 najlepších reštaurácií na Slovensku zo 150 hodnotených podnikov. Zároveň sme boli vyhlásení za najlepšiu reštauráciu v západoslovenskej oblasti a získali sme 3 čiapky, čo predstavuje hodnotenie „Kuchyňa na vysokej úrovni” s 15,5 bodmi z 20 možných. Je to pre nás veľká česť, radosť, ale aj zodpovednosť - najmä s vedomím, že inšpektori môžu kedykoľvek prísť znova a čiapku pridať alebo odobrať. Z celého srdca ďakujeme našim zákazníkom za prejavenú dôveru a taktiež celému tímu, ktorý sa podieľal na tomto úspechu a prispel k získaniu tak vzácneho ocenenia.

Na aké eventy je vaša reštaurácia ideálnym miestom?
Čo sa týka eventov, ku každému klientovi pristupujeme individuálne. Vieme pripraviť podujatie na mieru, pretože každý klient má iné požiadavky a očakávania. Naše priestory sú vhodné na firemné eventy, rodinné oslavy či svadobné pohostenia.
Okrem súkromných eventov organizujeme počas roka aj vlastné tematické večery ako Divinový večer, Steak Night a grilovačky. Každý z nich je venovaný inej téme - najbližšie sa koná Sea Night, na ktorý by sme touto cestou radi pozvali vašich čitateľov, aby s nami prišli osláviť tieto úspechy a sami si mohli vychutnať gastronomický zážitok.