24. okt 2005 o 21:21
Posztonovci vo Svodíne chovajú namiesto sliepok emu
Zviera emu pochádzajúce z Austrálie začal chovať Baltazár Poszton pred siedmimi rokmi ako prvý vo Svodíne a tretí na Slovensku. Postupne ho začali nasledovať aj ďalší chovatelia z obce a regiónu.
Svodín sa tak stal jedným zo štyroch centier chovu emu na Slovensku. Baltazár Poszton choval morky, diviakov i srnu. Za domom mal veký pozemok a rozmýšal, o s ním. Raz si v chovateskom asopise preítal radu: „Ke neviete, o s pôdou, chovajte emu.“
„Toto zviera naozaj iné nepotrebuje. Osem mesiacov sa o netreba zvláš stara, samé sa pasie a pozberá si jablká popadané zo stromu. Prikrmova ho treba iba v ase znášok,“ presvieda nás Poszton, ktorý pracuje ako zootechnik v miestnom družstve. Emu je podobný pštrosovi, je však menší a prítulnejší. K návštevám sa správa mierumilovne, aj ke prídu k nemu až do ohrady. Odvážili sa k nemu aj škôlkari z obce. V esku i Maarsku ho poda predpisov držia v dva a pol metrov vysokej ohrade. Zo zákona ho považujú za nebezpené zviera podobne ako leva i tigra. Na Slovensku je zaradený k hospodárskym zvieratám.
Samika vydáva špecifický zvuk ako údery do bubna. V noci ho pou na pol dediny. Emu sa našim pomerom dobre prispôsobil, okrem asu znášky vají-ok. Samika ich kladie po-as austrálskeho leta, ke je u nás zima. Znáša ich každé tri dni, presne uritú hodinu. Chovate ich musí okamžite zobra, aby nezamrzli. „Prvý rok ich znášala o štvrtej popoludní, no vlani po polnoci. i sa nám chce alebo nie, musíme ich ís zobra. Z vajíok sa liahnu kuriatka, ktoré predávame na Slovensku i v Maarsku,“ hovorí chovate. Takmer celá produkcia ide na alší chov.
Emu má kvalitné mäso, ktoré je tmavé ako divina, no diétnejšie ako moracie. Slovenské a zahraniné reštaurácie o majú záujem, žiadajú ale pravidelné dodávky. Pod nôž sa však dostane len málo emu, takmer celá produkcia ide na alší chov. Problém je aj v tom, že na Slovensku chýba špecializovaný bitúnok.
„Chceme zvyšova produkciu kuriatok. Vea si subujeme od novej liaharne,“ povedal Poszton. Emu vo svete chovajú aj pre jedlé vajcia v tmavozelenej škrupine, pre tuk na výrobu kvalitného emu oleja pre kozmetické úely a pre kožu na výrobu kabeliek, peaženiek i opaskov.Autor: bej
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou