Súťažiaci v Békešskej Čabe vyrobili štyri kilometre klobás, použili tony mäsa
Terajšie maďarské župné mesto Békešská Čaba založili Slováci v roku 1718 a dodnes tam po nich zostali výrazné stopy. Toto mesto je známe chýrnou čabianskou klobásou, ktorú začali v minulosti vyrábať tunajší slovenskí roľníci. Nie je preto náhoda, že sa tam každoročne koncom októbra koná klobásový festival. Jeho spoluorganizátorom je aj Čabianska organizácia Slovákov, ktorej predsedom je Michal Lásik.
Tento rok sa uskutočnil už deviaty ročník s bohatým programom, ktorý začal ukážkou zabíjačky a sprievodom z mesta do centra diania, ktoré je vždy v športovej hale a jej okolí. Hlavná akcia - súťaž v miešaní a výrobe čerstvých klobás - pripadá vždy na sobotu. Inak to nebolo ani tento rok, keď sa do výroby tejto mäsovej pochúťky podľa vlastných receptov prihlásilo vyše tristo päťčlenných družstiev, a to nielen z Maďarska, ale aj zo zahraničia. Každý rok pribúdajú noví súťažiaci z rôznych krajov Slovenska. Tento rok tu boli súťažiaci z Košíc, Martina, Nitry, Krompách, Prievidze, Nových Zámkov, Komárna, Svätého Petra... Chovancovo družstvo z Horných Salíb získalo jednu zo zvláštnych cien súťaže v miešaní a výrobe čerstvých klobás. Súťažiaci dostali od organizátorov iba mäso, ostatné pochutiny a náradie na výrobu klobás si museli zabezpečiť sami. Celkom vyrobili štyri kilometre klobás a použili na ne niekoľko ton mäsa. Nedeľa patrila súťaži suchých klobás, a to rovnako tenkých ako hrubých, plnených do hrubých čriev a iných vnútorných orgánov ošípaných. Čabianska organizácia Slovákov bola organizátorkou súťaže v nakladaní kyslej zeleniny. Klobásový festival v Békešskej Čabe sprevádzalo množstvo sprievodných podujatí, ako boli výstavy a prezentácia agropotravinárskych podnikov, vystúpenie kultúrno-umeleckých súborov. V okolí športovej haly ponúkalo v stánkoch svoje výrobky veľa výrobcov čabianskej klobásy, vína a gastronomických špecialít. V samotnom meste ponúkalo najchutnejšie čabianske zabíjačkové špeciality desať reštaurácií a hotelov. Nechýbal medzi nimi ani hotel Slovák, ktorý je súčasťou Domu slovenskej kultúry. Klobásového festivalu, ktorý je najväčší v Európe, sa počas štyroch dní zúčastnilo vyše sedemdesiattisíc návštevníkov zo Slovenska. Tak to bolo aj tento rok, keď prítomnosť slovenčiny bolo cítiť na každom kroku. Aj to je dôležitý moment pri oživovaní a posilňovaní tak potrebnej identity tunajších Slovákov. Ich sebavedomie sa organizovaním a udržiavaním slovenských ľudových tradícií, ku ktorým patrí aj tento festival, upevňuje, čo potvrdili mnohí naši krajania.
Autor: Ján Jančovič