V čase socializmu sa pozatváralo veľa pekární tohto druhu, chlieb sa piekol vo veľkých pekárňach, no dnes sa k slovu opäť dostávajú tradičné domáce pekárne.
Napriek tomuto faktu, o chlebe, ktorý má liečiť, mnohí počujú po prvýkrát. Práve takýto chlieb chce piecť Zoltán Farkas mladší z Dolných Salíb. Pec mu stavia József Köbli z maďarského Székesfehérváru.
„Na Slovensku staviam prvú takúto pec. Bude dvojposchodová. Na hornom poschodí sa chlieb najskôr predpečie. V dolnej časti sa potom upečie pekne do chrumkava. Zaujímavé je riešenie spodnej časti pece. Tvorí ho vrstva sklenených črepov, jemný riečny štrk a potom samotná platňa. Chlieb upečený v takýchto pekárňach je oveľa chutnejší ako ten, ktorý sa pečie vo veľkovýrobe. Tu sa ešte používa droždie a, hlavne, dodržujú sa všetky technologické postupy. S pečením sa neponáhľa, ako keď ich denne musíte napiecť tisíce,“ povedal nám majster staviteľ. Budúci majiteľ pekárne, ktorý ju bude viesť spolu s matkou Alžbetou, je liečiteľom. Lieči hlavne energiou, no je i chiropraktikom.
Podľa jeho vyjadrenia, chlieb, ktorý sa v Dolných Salibách bude piecť už okolo Vianoc, nebude každodenným chlebom, ale bude nabitý pozitívnou energiou. „Už dávno sa pohrávam s myšlienkou venovať sa pekárstvu. Mám priestory, ktoré boli doteraz nevyužité. Rozhodoval som sa o type pece. Nakoniec som sa rozhodol pre pravú maďarskú a dúfam, že som neurobil zle. Do chleba budem miešať rozličné liečivé bylinky a každý chlieb sa budem snažiť pred pečením nabiť pozitívnou energiou. Možno, že sa to bude niekomu zdať úsmevné, ale som presvedčený, že tú energiu do chleba budem vedieť dostať. Budeme ponúkať viac druhov chleba, ktoré budú môcť pacienti kupovať a konzumovať s ohľadom na svoje choroby.“
Autor: -vk-