Uviedla, že deti by najradšej jedli koláče, dukátové buchtičky, parené buchty alebo pizzu. Z polievok majú najradšej gulášovú, všetky mliečne - pochutia si najmä na šošovicovej a fazuľovej. Prekvapujúco milujú francúzsku polievku pripravenú z polotovaru, ktorú v kuchyni neradi varia, ale raz za čas ju zaradia do jedálnička. Ak sa na zozname, ktorý je pravidelne vyvesený v jedálni, objaví jedlo, voči ktorému majú deti výhrady, ihneď sa to prejaví na znížení objednávok. A kuchyňa najlepšie prosperuje vtedy, keď pripravuje čo najviac porcií. Preto sa snažia hľadať kompromisy. „Raz do týždňa pečieme koláče, štyrikrát varíme mäso, napríklad hydinu a najviac ryby. Pre deti zabezpečujeme aj stály príjem vitamínov, raz do týždňa im podávame pomaranče, banány, kivi, podľa toho, čo sa nám za nejakú výhodnú cenu podarí získať od dodávateľov a čo nám dovolí rozpočet,“ hovorí vedúca kuchyne. Škola je zapojená do programu Zdravá škola, preto v jedálničku nechýbajú sirupy, mlieko, v cestovinových dňoch minerálky. Cena obeda pre deti prvého stupňa je 21 korún, pre žiakov od 5. do 9. triedy 23 korún. Najnovšie sa zlepšili podmienky v stravovaní detí v hmotnej núdzi. Deti rodičov bez práce alebo pracujúcich za najnižšiu mzdu dostávajú obed za jednu korunu, zvyšok hradí štát. V súčasnosti sa takto stravuje v Základnej škole na Bernolákovej ulici v Šali šestnásť detí, o ďalších desiatich sa rozhoduje.
Autor: - si -